bez NFZ-etu i ZUS (czyli bez opieki zdrowotnej i emerytury) na pewno ci 90-latkowie byliby milionerami. Młodymi Zdrowymi.
Nie odwracaj kota ogonem. Mogliby mieć lepszy fundusz, więcejzaoszczędzonych środków, lepszą opiekę zdrowotną. A przede wszystkim mieliby wybór. Nawet jeśli uznamy, że NFZ i ZUS działają porządnie i optymalnie (co samo w sobie jest śmiesznym stwierdzeniem) to nikt nie ma prawa zmuszać ludzi do korzystania zeń.
Bo na Zachodzie, w wrednym welfare state, jest ona lepsza. A dostanie prawdziwej umowy o pracę dla pracownika fizycznego ejst trudne.
Ale właśnie o to chodzi, że lepsza jest praca "śmieciowa" w Norwegii niż tutaj chroniona kodeksem pracy. Zgadnij, dlaczego, zamiast kręcić.
Porównywałeś kiedyś kwoty wolne od podatku w Polsce i na Zachodzie?
Czyli 70% nie ma własnej działalności. Czyli większość nie pracuje na swoim.
Świetnie, mieścisz się w granicach pola semantycznego słowa "większość". Ale co z tego?
30% to dla Ciebie mało? Ilu zatrudnionych w polskim sektorze budowlanym ma własną działalność? Ile z tych polskich przedsiębiorców może się rozwijać tak, jak to robią Polacy w Norwegii? Ilu znasz młodych, polskich przedsiębiorców którzy są w stanie utrzymać działalność na poziomie Norwegii? Wytłumacz mi co to za magia, że w kraju, w którym chleb kosztuje 150 zł (czyli finansowo, na początku, wcale nie jest łatwiej) imigrant ma lepszy start niż we własnym kraju, w którym tak się o niego dba?
Bez państwowego ubezpieczenie zdrowotnego nie czekałyby na żadną operację, bo ani by im nie przysługiwała, ani nie byliby w stanie jej opłacić. No, super postęp zamiast "czekać" na operację nie będę jej mieć.
Aha, czyli bez państwowego ubezpieczenia cały sektor leży? Mam rozumieć, że o takim kraju, jak Stany Zjednoczone nie słyszałeś? Oczywiście ich system też ma swoje wady - ale jest prywatny i ludzie jakoś mają operację, uwierz mi. Co to za logika, że bez "opieki" państwa nie dam sobie rady zapewnić opieki zdrowotnej na własną rękę, w momencie w którym na rynku mam dostępny szereg ofert (być może między innymi rządowy program ochrony osób starszych)?
Ale na te problemy - kiepskie wyżywienie szpitalach, konieczność płacenia przez rodziców za swój pobyt koło dziecka w szpitalu etc. - jest remedium. Zwiększenie budżetu opieki zdrowotnej, przez zwiększenie składki lub dopłacania z budżetu.
No pewnie, płaćmy więcej, niech się urzędnicy nachapią, pacjent i tak złamanego grosza nie dostanie. Ty w to wierzysz, naprawdę? Że te pieniądze rzeczywiście trafiają do tych, do których powinny? Czekaj, Ty mówisz, że skończyłeś 16 lat....................?
I nie, jakoś tego nie widzę - jedna moja krewna aktualnie przechodzi leczenie nowotworu, ja niedawno byłem na operacji wzroku, wszystko z NFZetu. Kurczę nie wiedziałem że mnie taka krzywda spotkała... no, ale ja nie "szukam artykułów" na fakt.pl, tylko żyję w tym kraju.
Kolejny pojeździk niskich lotów, naprawdę nie umiesz inaczej?
Świetnie, to gratuluję, bardzo się cieszę, że Ci się udało. Niektórzy nie mieli tyle szczęścia. Czyli jednak trzeba Ci dawać dowody, naprawdę?
Trzeba by zbadać jaka to działalność de facto, bo stewardesy i piloci w tanich liniach też mają własną "działalność", a wszystko po to, żeby pracodawca nie musiał składek zdrowotnych i ubezpieczeniowych płacić. Globalny rynek pracy schodzi na psy, i to właśnie dzięki liberalizującym prorokom pseudo-ekonomistom, którzy próbują społeczeństwo nastawić między innymi przeciwko prawnym regulacjom stosunków pracy. A społeczeństwo za głupie, żeby przejrzeć kto ma w tym wszystkim największy interes.
Nie czepiałbym sie nomenklatury, akurat co do ilości przedsiębiorstw w Norwegii jest napisane dużo. Sami Norwegowie stawiają Polaków na podium jeśli chodzi o pracowitość i uczciwość w prowadzeniu działalności. Znam człowieka, który wyjechał tam w wieku bodajże 19, 20 lat. 2 lata później miał już założoną firmę. W Finlandii poznałem jedną Polkę, która na drugim (sic!) roku studiów postanowiła założyć kawiarnię w mieście. Dostała kasę z rządowego programu i się rozwija. Uważasz, że coś takiego mogłoby nastąpić w Polsce?
Użytkownik Monolith edytował ten post 07.07.2015 - 11:25