A do której wypowiedzi Dagera się odnosisz? Bo przejrzałem temat i nie znalazłem fragmentu w którym mówi coś o życiu pozaziemskim na Plutonie
Napisano 21.07.2015 - 15:26
Żartobliwa uwaga Dagera w ostatnim jego poście na temat min. baz obcych odnosiła się do Plutona, najwyraźniej nie udało ci się tego wyłapać.
Napisano 21.07.2015 - 15:26
10 lat temu za Plutonem odkryto jeszcze jedną ponoć jeszcze większą planetę z księżycem niż pluton, nazwano ją Xena (oficjalnie Eris), ale teraz dane dostarczone przez sondę pokazały że jednak jest ciut mniejsza, ciekawe co u niej i czy NH ma ją w planach Co do białych plam NASA twierdzi że są to prawdopodobnie góry lodowe.
Napisano 21.07.2015 - 15:46
Pluton na bogato z podkolorowaniem - jednak widać sporo kraterów, niektóre mają wysokie obwałowanie.
O wyborze nowych celów dla NH jeszcze nie zdecydowano. Dla zbliżenia z nimi konieczny będzie manewr silnikowy a ilość paliwa jest ograniczona.
Ps. Nie róbmy off topu z tymi "obcymi", przecież istnieją właściwe im tematy.
Jeszcze dwa świeże zdjęcia Nix i Hydry - mini księżyców Plutona. Kolory Nix zostały wzmocnione, Hydra jest pokazana w odcieniach szarości.
Link do źródła: http://www.nasa.gov/...s-smaller-moons
Napisano 21.07.2015 - 15:58
Pluton ma bardzo mało kraterów w porównaniu do innych planet skalistych i księżyców naszego układu, możliwe nawet że mniej niż ziemia. A to panie Dager co nazwałeś gigantycznym kraterem wcale nim nie jest.
Napisano 21.07.2015 - 16:55
Czym zatem jest?
Moim zdaniem, to duże białe owalne coś nieco poniżej środka tarczy Plutona, nosi cechy klasycznego basenu uderzeniowego. Nadano mu nazwę Tombaugh Regio. Dno tego basenu pokrywa lód a na zewnątrz widać charakterystyczne promieniste bruzdy i rowy, podobne do obiektów tego typu na Marsie. Pluton nie zalicza się do planet o skorupie skalistej lecz lodowej, zatem wiele starych kraterów mógł pokryć lód lub całkiem zerodowały.
To nowo odkryty świat, jeszcze mało o nim wiemy. Jestem ciekaw, jak będzie wyglądała globalna mapa topograficzna (wysokościowa) Plutona? Kiedy taka mapa powstanie, wiele dzisiejszych dylematów się wyjaśni.
Napisano 22.07.2015 - 07:18
Wartościowy Post
Powoli docierają kolejne zdjęcia z kamery teleskopowej LORRI, wykonane 14 lipca z odległości 77000km. Nowy fragment terenu w południowej części Tombaugh Regio przedstawia obszar na granicy dwóch, zupełnie odmiennych struktur - starszej i ciemnej, pokrytej kraterami oraz młodszej i jasnej, zupełnie pozbawionej kraterów. To wydaje się potwierdzać, że niedawno miała tu miejsce jakaś katastrofa w wyniku której pierwotny teren został pokryty grubym pokładem lodu i lodowej kry.
1. Omawiany fragment powierzchni Plutona - najmniejsze szczegóły mają rozmiary ok. 1 km.
2. W kontekście ujęcia z kamery szerokokątnej zaznaczone ramką obszary sfotografowane teleskopem LORRI.
Na piątek 24 lipca zapowiedziano kolejną konferencje prasową, na temat najnowszych rezultatów naukowych misji New Horizons.
Napisano 22.07.2015 - 11:27
Zastanawiam się czy aby ten biały obszar nie jest skutkiem uderzenia w Plutona jądra komety - to mogłoby pozostawić ten lód, który pokruszony opadł na powierzchnię. Badania spektroskopowe wykazały na powierzchni zamrożony tlenek węgla, koncentrujący się w centrum białego obszaru, a tlenek jest też często wykrywany w kometach.
Napisano 22.07.2015 - 14:08
Gdyby takiej wielkości ciało niebeiskie uderzyło w tą planetoidę skutek byłby podobny jak na fotce poniżej, a w środku powinien być mały stożek, linie brzegowe krateru powinny być pofałdowane i bardzo mocno widoczne łacznie z wybrzuszonym nasypem, a to mi bardziej przypomina powierzchnie wspolczesnej Afryki ...Zauważ że malutkie kraterki na Plutonie właśnie tak wyglądają, a im większa masa tym lepszy efekt, a nie odwrotnie.
Jestem pewny że tą teorie o kraterze i w ogóle o 'wysypie' kraterów wymyśliłeś sam i nie pochodzi ona od NASA, strzelam w ciemno bez sprawdzenia bo po prostu jestem tego pewny, pozdrawiam.
Użytkownik Veckas edytował ten post 22.07.2015 - 14:21
Napisano 22.07.2015 - 14:23
I dobrze zgadujesz. Zwłaszcza że sam napisałem, że to ja się tak zastanawiam.
Ciała kometarne nie są zbudowane ze skał tylko z lodu, często są mało spoiste i zawierają pustki między ziarnami. Po uderzeniu materiał pokometarny wypełnił basen uderzeniowy, następnie powoli sublimował przez co najbardziej wystające bryły odparowały, pozostały tylko wygładzone warstwy spodnie.
Napisano 22.07.2015 - 14:35
Nie ma czegoś takiego jak planety skladające się głównie z lodu, albo komety składające się głownie z lodu, coś okreslane mianem 'lodowym' jest tylko małym procentem tego ciała, tak samo jak dwutlenek węgla, amoniak czy metan. Są albo skalne, skalno-żelazne(tyczy się komet i asteroid), albo gazowe prawdopodobnie z płynnym jądrem.
Użytkownik Veckas edytował ten post 22.07.2015 - 14:40
Napisano 22.07.2015 - 15:40
Materia kometarna? Różnie mozna to interpretowac, mi na myśl przychodzą pierścienie Saturna i Neptuna, ciało takich rozmiarów jakie wg Ciebie teoretycznie uderzyło w Plutona nie może się składać głównie z lodu, tak samo jak nie może mięć lodowego jądra! Ciało może ewentualnie nim być pokryte jako powłoka, ale pójdźmy na łatwiznę i przyjmijmy że cała ta bryła składa się tylko z lodu. Gęstośc lodu w przyblizeniu wynosi 1000kg/m3, gęstość żelaza ok 7800kg/m3, gęstość skały jest jeszcze mniejsza, chyba nie muszę nic dodawać, teoria o kraterze jest błędna, to wygląda bardziej na to jakby ktoś tam "dmuchnął" i odsłanił warstwę, bardzo możliwe że zachodzą tam jakieś czynniki atmosferyczne.
Napisano 24.07.2015 - 10:18
Ponownie wklejać to chyba nie, ale weź głęboki wdech, zmień hosting i działaj dalej !