Skocz do zawartości

--> Kompendium Horroru <--

• Please log in to reply
79 replies to this topic

erebeuzet.
  • Tematów: 31
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Widzę, widzę (2014)
Ich seh, Ich seh

(ang. Goodnight Mommy)

Horror psychologiczny. Kino austriackie, więc dziwnie jest od samego początku.

Mama wraca po operacji twarzy do domu, cała w bandażach, jej dwóch synów (bliźniaków) twierdzi, że to nie ona.

Ogólnie WTF. Jak ktoś z Was obejrzy to chętnie porozmawiam o tym filmie, ale trzeba przyznać: trzyma w napięciu i jest warty obejrzenia.

Ogólnie to WTF zepsuła realizacja. Zakończenie łatwo przewidzieć juz na samym początku. 

Obraz zrealizowany sprawnie, ale raczej bez polotu. Dużo dłużyzn, które właściwie niczemu nie służą.

Pomijam juz fakt, że to zdecydowanie nie horror, a raczej dramat psychologiczny,

Film całymi garściami czerpie z klisz.

Taka mieszanka niemieckiego Funny games i Musimy porozmawiać o Kevinie, które to są bardziej godne polecenia.

Znając dużo obrazów tego typu raczej nudziłem się czekając zwyczajnie na finał.

Ale jeśli podobał Ci się polecam właśnie: "Musimy porozmawiać o Kevinie". O wiele większa konsternacja po seansie.

3d8a224b.jpg

Lub w podobnym w klimacie choć roztrząsający dużo bardziej sugestywny problem "Kieł".

4dd1159e.jpg

edit: a od siebie film, który juz chyba na forum polecałem.

18+ i nie mówcie, że nie ostrzegałem...

bb2f57d4.jpg

Użytkownik erebeuzet edytował ten post 19.09.2015 - 11:57

yzoja.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widzę, widzę (2014)
Ich seh, Ich seh

(ang. Goodnight Mommy)

Horror psychologiczny. Kino austriackie, więc dziwnie jest od samego początku.

Mama wraca po operacji twarzy do domu, cała w bandażach, jej dwóch synów (bliźniaków) twierdzi, że to nie ona.

Ogólnie WTF. Jak ktoś z Was obejrzy to chętnie porozmawiam o tym filmie, ale trzeba przyznać: trzyma w napięciu i jest warty obejrzenia.

Ogólnie to WTF zepsuła realizacja. Zakończenie łatwo przewidzieć juz na samym początku. 

Obraz zrealizowany sprawnie, ale raczej bez polotu. Dużo dłużyzn, które właściwie niczemu nie służą.

Pomijam juz fakt, że to zdecydowanie nie horror, a raczej dramat psychologiczny,

Film całymi garściami czerpie z klisz.

Taka mieszanka niemieckiego Funny games i Musimy porozmawiać o Kevinie, które to są bardziej godne polecenia.

Znając dużo obrazów tego typu raczej nudziłem się czekając zwyczajnie na finał.

Film został wysłany przez Austrię na Oscary, więc trochę przesadzonego artyzmu i głębokości być musiało.

Z Twoich propozycji nic nie widziałam - Tilda Swinton przekonuje mnie do pierwszego, na pewno zaliczę.

//

Ja na dziś mam w planach Klątwy (japońskie i amerykańskie) albo cały zestaw Piły.

Są ludzie, którzy tego jeszcze nie widzielil?

#63 Gość_critter☆

Gość_critter☆.
  • Tematów: 0

Napisano

• Anguish (2015)

anguish-wide-620x330.jpg

Nastoletnia Tess mieszka wraz z matką. Dziewczyna ma poważne problemy psychiczne i od lat jest faszerowana psychotropami. Po przeprowadzce do nowego domu chorobowe objawy u nastolatki nasilają się. Lekarze nieśmiało przebąkują o zaburzeniach dysocjacyjnych, a tymczasem Tess zrywa się z domu i udaje do mieszkającej w sąsiedztwie księgarki, która niedawno straciła w wypadku jedyne dziecko.

• Coś za mną chodzi(2014)

7677292.3.jpg

19-letnia Jay (Maika Monroe) prześladowana jest przez tajemniczą siłę. Niebezpieczeństwo czai się na każdym kroku, gdyż zło może przybrać postać dowolnej osoby – nieznajomego, albo kogoś z najbliższego otoczenia Jay. Dziewczyna, wspierana przez grupkę przyjaciół, desperacko walczy, by przetrwać i znaleźć sposób na powstrzymanie złowrogiej mocy.

• Crimson Peak/ Wzgórze krwi (2015)

FIJAwqqHtbsqMR_56_a.jpg

Edith, młodziutka córka Nowojorskiego przedsiębiorcy marzy o zostaniu pisarką pokroju Mary Shelley. Na własnej skórze doświadczyła tego co nazywamy zjawiskami paranormalnymi toteż jej wrażliwa dusza chce podzielić się owymi wrażeniami z czytelnikami. Wrażliwa dusza jest też sprawcą nagłego wybuchu namiętności w kierunku zubożałego szlachcica który przybywa z Anglii by przekonać jej ojca do wspólnych interesów.

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzisiaj byłem na Las samobójcow

Cóż opowieść jest oparta na tym, że jedna z bliźniaczek jedzie do Japonii i okazuje się, że zaginęła w lesie Aokigahara znanym z tego, że ludzie idą w ten las popełnić samobójstwo.

Zatroskana siostrzyczka leci do Tokio a potem do ponóży góry Fuij gdzie znajduje się posępny Las. No i wbija tam do tego lasu i powoli zaczyna się akcja rozkręcać. Nie będe poczywiście spoilerował.

Jeśli chodzi o mnie to jak na horror mało straszny. Podpiąłbym to bardziej pod thriller z elementami horroru. Ogólnie 6,5/10

#65 Gość_critter☆

Gość_critter☆.

Napisano

• The Stranger (2014)

7689810.3.jpg

Tajemniczy mężczyzna przybywa do małego amerykańskiego miasteczka, aby odnaleźć swoją zaginioną żonę. Skrywa on jednak mroczny sekret. 

• Oculus (2013)

7681629.3.jpg

Rodzeństwo spotyka się po latach od strasznej śmierci rodziców. Dziewczyna jest przekonana, że za traumatyczne wydarzenia w ich życiu odpowiada demoniczne lustro, które wisiało kiedyś w gabinecie ojca. Namawia brata, żeby to sprawdzić.

• Wizyta (2015)

7710922.3.jpg

Mroczny, pełen zaskakujących wydarzeń film opowiada historię wizyty dwojga nastolatków, którzy spędzają kilka dni u dziadków. Dziadków, których nigdy wcześniej nie widzieli. Niezrozumiałe, dziwne, niepokojące zachowanie babci i dziadka jest wynikiem przerażającej tajemnicy...

• Alien Abduction(2014) 

7603467.3.jpg

Podczas wyprawy rodzinnej Riley (Riley Polanski) zauważa na niebie dziwne błyski światła. Z każdą godziną wycieczka przeradza się w coś złowrogiego, gdyż najpierw gubią drogę, a następnie tracą zasięg w telefonach. W końcu docierają do zablokowanego przez porzucone samochody tunelu, w którym wydarzyło się coś strasznego.

• Światła nad Phoenix (2015)

7716600.3.jpg

Rok 1997. Nad arizońską pustynią dochodzi do nienaturalnych zjawisk. Ujawnia to dopiero raport wojskowy, który po latach wyszedł na jaw. Okazuje się, że w tym samym czasie doszło do zniknięcia kilku osób.

Edward IV Groźny.

Greater than you

• Tematów: 43
  • Artykułów: 12
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja polecę takowe filmy:

Pokój 1408

pokoj-1408.jpg

Świetny film a końcówka miażdży. Polecam

Nienarodzony

7240551.3.jpg

Kolejny dobry horror.

#67 Gość_critter☆

Gość_critter☆.

Napisano

• Demonic

g-horrory-2015-2.jpg

Detektyw Mark Lewis i psycholog z wydziału zabójstw Elizabeth Klein przesłuchują podejrzanego. Jest nim skuty Ascot John, wyjaśniający okoliczności straszliwej rzezi, podczas której piątka jego przyjaciół została brutalnie zamordowana. Z jego opowieści dowiadujemy się, że wszyscy z nich byli amatorskimi łowcami duchów, szukającymi paranormalnych zjawisk w jednym z opuszczonych domów, uważanym za nawiedzony. Jednak ich niewinne i nieszkodliwe działania przerodziły się w coś naprawdę przerażającego.

• Tajemnica Instytutu Atticus

g-horrory-2015-3.jpg

Jesienią 1976 roku, małe laboratorium psychologii w Pensylwanii zostało opanowane przez serię niewytłumaczalnych wydarzeń. Rząd USA przejął kontrolę nad laboratorium AQ pod rozkazami bezpieczeństwa narodowego, a wkrótce po tym po prawie 40-tu latach wychodzą na jaw eksperymenty które prowadzą do serii śmiertelnych zachorowań.

• Krampus. Duch Świąt

g-horrory-2015-4.jpg

To nie będzie białe Boże Narodzenie. W tym roku przybierze kolor krwi. Dwunastoletni Max stara się przeżyć święta, które nie kojarzą mu się ze standardowymi obrazkami z telewizji. Jego święta to przepracowana, niedoceniana matka (nominowana do Oscara Toni Collette), siostra, która nie zwraca na niego uwagi, wreszcie ojciec starający się scalić rodzinę. Świątecznej atmosfery jakoś nie czuć. A to nie wszystko, bo na święta ma przyjechać rodzina. Dziwna rodzina. I tak Max traci wiarę w święta. A to poważny błąd, bo w ten sposób uruchamia lawinę zła. Zła, które nawiedzi dom i przemieni każdy świąteczny symbol w pułapkę śmierci. Mikołaj, pluszowe misie, nawet świąteczne aniołki przemienią się w monstra, a rozbita rodzina będzie musiała scalić się, by wspólnie stawić czoła złu. Co nie będzie łatwe, bo pojawi się Zły Duch Świąt - Krampus, który według wierzeń, przybywa zza światów, by w świąteczny czas ukarać niegodziwych...

• Extinction

g-horrory-2015-5.jpg

Po tym jak nieznany wirus zamienił ludzi w zombie, niewielka grupka ocalałych odnajduje schronienie w opuszczonym miasteczku. Z nadzieją, że uda im się przetrwać, postanawiają się tam osiedlić na kilka kolejnych lat. Okazuje się jednak, iż w tym czasie wirus zmutował się w coś jeszcze gorszego.

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

7716966.3.jpg

Szału nie ma, ale spokojnie można spędzić miło czas. Klimatu dodaje fakt, że las istnieje i faktycznie mają tam miejsce częste samobójstwa. 

#69 Gość_critter☆

Gość_critter☆.

Napisano

• Regresja (2015)

7686133.3.jpg

Siedemnastoletnia Angela Grey  (Emma Watson) oskarża swojego ojca o molestowanie seksualne. Ucieka z domu, szukając schronienia na parafii u znajomego księdza. Miejscowy detektyw Bruce Kenner (Ethan Hawke) przesłuchuje bogobojnego ojca dziewczyny, a ten ku zdziwieniu wszystkich przyznaje się do winy. Przyznaje, w pewnym sensie, zaznaczając, że nie pamięta żeby kiedykolwiek zgwałcił córkę, co nie znaczy, że tego nie zrobił...

• Jeruzalem (2015)

jeruzalem.jpg

Dwie młode i bogate żydówki mieszkające w Stanach, Sarah i Rachel, wyruszają w podróż do Izraela. Szukają tam całonocnych imprez i rozrywek wszelkich maści jednak w samolocie poznają młodego archeologa, Kevina i to on namawia dziewczyny na zmianę kierunku i wybranie się z nim do Jerozolimy. Laski ochoczo porzucają swoje plany, jedna z nich porzuca nawet ciuszki na rzecz zabaw oferowany przez Kevina. Lądują w hotelu w starej części miasta przed dzień święta Jom Kippur, które według niektórych mieszkańców miasta skończy się katastrofą miary apokalipsy. Oczywiście młode niewiasty i ich towarzysze zabaw w to nie wierzą i oczywiście się mylą.

Topielica.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam;)

Wypróbowałam trzy tytuły z poleconych w tym temacie. Jednak się zawiodłam;/

V/H/S- dla mnie bardzo zły film, musiałam się zmusić ,żeby go obejrzeć w całości

Regresja i Coś za mną chodzi - ujdą ale bez szału.

Czy ktoś jest w stanie polecić mi coś sugerując się moją opinią na temat tych filmów?

Z filmów o których już była mowa w temacie a które widziałam i podobały mi się to: 

Widmo

Funny Game

Musimy porozmawiać o Kevinie( co prawda nie horror ale...)

Ludzka stonoga 2

Mogą być stare jak i nowe produkcje;)

#71 Gość_critter☆

Gość_critter☆.

Napisano

Witam;)

V/H/S- dla mnie bardzo zły film, musiałam się zmusić ,żeby go obejrzeć w całości

Czy ktoś jest w stanie polecić mi coś sugerując się moją opinią na temat tych filmów?

Z filmów o których już była mowa w temacie a które widziałam i podobały mi się to: 

Widmo

Funny Game

Ludzka stonoga 2

Hmm VHS i Regresja to specyficzne filmy i nie dziwię się, że wielu się nie podobają. Myślę, że do gustu przypadły by ci atmospheric horrory lub ghost story.

Spróbuj tych:

• The Entity (1982)
  • Crimson Peak. Wzgórze krwi(2015)
  • III (2015)
  • Wizyta (2015)
  • Grace Opętanie
  • Demon(2015)
  • Calvaire/ Kalwaria (2004)
  • The Enfield Haunting (2015) - odc. 1-3

Topielica.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam;)

Widmo

Funny Game

Ludzka stonoga 2

Hmm VHS i Regresja to specyficzne filmy i nie dziwię się, że wielu się nie podobają. Myślę, że do gustu przypadły by ci atmospheric horrory lub ghost story.

Spróbuj tych:

• The Entity (1982)
  • Crimson Peak. Wzgórze krwi(2015)
  • III (2015)
  • Wizyta (2015)
  • Grace Opętanie
  • Demon(2015)
  • Calvaire/ Kalwaria (2004)
  • The Enfield Haunting (2015) - odc. 1-3

Crimson Peak- widziałam- wizualnie piękny...ale reszta strasznie rozczarowująca;/

Zaczynam od The Entity;D

Dzięki za tytuły;D

Silm4ril.

Głos rozsądku

• Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

"Demon" - zgadzam się, bardzo ciekawy film. Chyba jedyny dobry polski horror.

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

0456866.jpg

Wczoraj byłem w kinie. Fajny klimat, akcja dzieje się w Indiach, więc dość oryginalnie. Sama fabuła prosta jak budowa cepa, ale ogląda się przyjemnie. 

Ode mnie ciekawe spostrzeżenie - odkąd urodziła mi się córka, filmy w których giną małe dzieci, pokazana jest tragedia rodziców, ciężkie wybory, choroby dzieci - odbieram zupełnie inaczej niż przed narodzinami Zosi. Taka uwaga subiektywna :)

TechnikWiertnik.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dodam swoich parę tytułów, które według mnie są obowiązkowe.

1. 28 dni później...

7535078.3.jpg

Film w klimacie zombie, jak dla mnie jeden z lepszych.

Młody chłopak wybudza się ze śpiączki w opustoszałym szpitalu. Odkrywa, że większość mieszkańców miasta została zarażona śmiertelnie niebezpiecznym wirusem, który powoduje u ludzi niekontrolowaną agresję.

2. Dreszcze

51CHY6JRHCL.jpg

Film również osadzony w tematyce zombiem ale... trochę inaczej. Na pewno warty obejrzenia dla fanów tego kina :)

Mieszkańcy podmiejskiego wieżowca zostają zakażeni szczepami pasożytów zmieniających ludzi w bezmyślne i oszalałe istoty, które mogą zarażać innych poprzez kontakt seksualny.

3. Braindead

7518306.3.jpg

No i w końcu, Braindead. Kolejna odsłona filmu o zombie, z którego ukradziony jest mój awatar. Dla fanów kina klasy B - obowiązkowy!

Matka Lionela zostaje ugryziona przez małposzczura i zapada na tajemniczą chorobę. Powoli zamienia się w zombie.

Na razie zostawię po sobie tylko tyle, bo czas goni. Ale jeszcze tu wrócę!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych