@riseman:
Wtedy były inne czasy. Każda para rąk się liczyła.
Rąk było wielokrotnie więcej, niż broni do ich obsługi. Spokojnie by się można było obejść bez dzieci ginących w walkach.
@McNugget:
Nie wydaje mi się, że to jest coś, co w normalnych warunkach jest w stanie udźwignąć psychika dziecka. Oczywiście, że dorosły może mu wmówić, że walczy w słusznym celu itd. - z tym, że dziecku można wmówić wszystko, od istnienia św. Mikołaja po religijne bajeczki i to, że zabijanie jest fajne.
Posyłanie dzieci w bój ma taką przewagę nad posyłaniem dorosłych, że dzieciak nie zdaje sobie sprawy z tego, co robi. Z konsekwencji swoich czynów. Ma tez wpojone "słuchanie dorosłych", a pan dowódca zazwyczaj jest dorosły, więc się go słucha bezwzględnie.
A co do samego powstania, zacytuję gen. Andersa:
Byłem całkowicie zaskoczony wybuchem powstania w Warszawie. Uważam to za największe nieszczęście w naszej obecnej sytuacji. Nie miało ono najmniejszych szans powodzenia, a naraziło nie tylko naszą stolicę, ale i tę część Kraju, będącą pod okupacją niemiecką, na nowe straszliwe represje. Wywołanie powstania uważamy za ciężką zbrodnię i pytamy się, kto ponosi za to odpowiedzialność?
(cytat może być niedokładany, bo chwilowo nie mam dostępu do swojej biblioteczki i posiłkuje się guglem, ale w podobnym tonie - że zwykłych żołnierzy uważa za bohaterów, a dowódców za kryminalistów/zdrajców/nieodpowiedzialnych głupców - wypowiadał się wielokrotnie)
Ogólnie, ocena Andersa jest zasadniczo dobra, poza założeniem, że Rosjanie to tak złośliwie stanęli i nie pomogli -no sorry, ale jak mieli pomóc? 5 sierpnia wyrwali łomot od strony Niemców pod Radzyminem, byli po jednej z największych operacji ofensywnych w dziejach i zwyczajnie nie mieli szans na zajęcie całej Warszawy, a jej prawobrzeżną część zajęli rzec by można "fuksem"... zresztą trzeba być megalomanem by sobie wyobrazić, że Stalin by się przejmował jakimś tam powstaniem i z jego powodu wstrzymywał ofensywę (jakoś w Wilnie, Lwowie, Lublinie nie czekali aż Niemcy rozbiją powstańców, tylko sami ich wcielali do LWP/aresztowali).
Użytkownik NTM edytował ten post 04.08.2015 - 10:34