Uwaga! Poniższy tekst jest zestawieniem wyobrażeń oraz teorii autora, w żadnym wypadku nie jest poparty żadnymi dowodami! Uprzedzam, że to może zabrzmieć jak jakaś manga.
Rozdział 1. Wprowadzenie:
Przyjmijmy na chwilę, że nie ogranicza nas pojmowanie rzeczywistości a wszystko to co widzimy jest iluzją. W tym wypadku jeśli wszystko jest iluzją, to nie istnieje prawda, a tym samym kłamstwo i dualizm znika, znika wszystko. Teraz drogi czytelniku wyobraź sobie, że podróżowałeś już w czasie, podróżowałeś w przestrzeni, podróżowałeś pomiędzy rzeczywistościami, ale tego nie pamiętasz. Kogoś kto o czymś takim mówi nazwałbyś szaleńcem, a sam uznałbyś to za niewarte twojego czasu i zignorowałbyś. A co jeśli to się wydarzyło, ale ty o tym nie wiesz? Szalone? To mogło się wydarzyć ale ogranicza Cię umysł i tego nie pamiętasz, lub to po prostu brednie.
Dlaczego tak? Wyobraź sobie czytelniku, że udało Ci się cofnąć w czasie, może nawet zbudowałeś wehikuł czasu. Cofnąłeś się i za sprawą efektu motyla sprawiłeś, że nigdy nie wybudowałeś machiny czasu a tym samym logiczne, że tego nie pamiętasz. Zmieniła się rzeczywistość, Twoje wspomnienia zostały zastąpione tak aby do niej pasowały. Nie ma wehikułu czasu, ty nigdy go nie zbudowałeś ani nie pamiętasz, że się cofnąłeś.
Mając do wykorzystania moją bardzo przestrzenną i analityczną wyobraźnie pozwoliłem sobie w świetle tego co napisałem powyżej podzielić ludzi na trzy kategorie. Zostały dziwnie nazwane z prostego powodu, wciąż jestem dzieciakiem.
- Plurimi, nawet jeśli wydarzyło się coś niespotykanego i zmieniło się pojmowanie rzeczywistości nie są tego świadomi. Automatycznie po przekroczeniu granicy zapominają o tym co zrobili a ich wspomnienia zmieniają się w takie które odpowiadają danej rzeczywistości.
- Inulci, należą do niej ci którzy przekroczyli granicę i wiedzą o tym w pośredni sposób. Ich wspomnienia zostały zamienione po zmianie rzeczywistości ale posiadają przebłyski. Przebłyski w formie ciągle Deja Vu oraz tak zwanych fałszywych wspomnień. Pamiętają coś co nigdy nie miało miejsca a te wspomnienia są tak rzeczywiste jak prawdziwe.
- Eximi, pamiętają o wszystkim, wiedzą o wszystkim co zrobili i pamiętają każdą rzeczywistość w której przebywali. Pomimo, że wszystko się wokół nich zmienia, ludzie nie pamiętają tego co się wydarzyło. Nazywani szaleńcami.
Co do Eximów sprawa jest dość ciekawa. Podam przykład: Umiera dziewczyna, chłopak chce ją uratować więc cofa się w czasie i zapobiega jej śmierci. Automatycznie gdy to zrobi znajduje się w całkowicie innym miejscu a jego dziewczyna wciąż żyje. Pamięta on całe swoje życie z poprzedniej rzeczywistości a jednocześnie dochodzą mu wspomnienia z tej w której aktualnie przebywa. Wie, że cofnął się w czasie, wie o wszystkim, ale wszyscy ludzie obok niego są z innej rzeczywistości. Więc wykonał tak jakby przeskok do rzeczywistości w której dziewczyna żyje. Normalnie także powinien się „dopasować” i pochodzić w takim wypadku z tej rzeczywistości, ale to, że pamięta poprzednią wersję sprawia, że po prostu nie jest stąd.
Trzeba mieć na uwadze, że wszystko o czym tu mówię to w mojej wyobraźni podróż w której nie bierze udziału ciało tylko świadomość. Jestem zdania, że w każdej podjętej decyzji zmieniamy rzeczywistość ale te zmiany są tak subtelne i ciągle, że po prostu nie odczuwamy tego tak jak napisałem w przykładzie powyżej.
Ciąg dalszy nastąpi (może).
PS. W powyższym fragmencie jest wiele niewyjaśnionych kwestii dlatego co kilka dni będę dodawał nową część moich teorii. Początek jest tak krótki bo chcę zobaczyć jaka będzie ogólnie reakcja na moje wyobrażenia.
Użytkownik Yunegari edytował ten post 07.08.2015 - 17:35