Napisano 25.08.2015 - 02:04
Napisano 25.08.2015 - 15:05
Ja instalowałem win 10 bo chciałem go sprawdzić. Teraz już jestem na win 7 a z tamtym winshitem nie chcę mieć więcej do czynienia. W win 10 prywatność nie istnieje i nie ma sposobu aby tak jak np. w win 7 wyłączyć możliwość zbierania danych. System jest awaryjny, przeglądarka Windows Edge skrajnie niedopracowana. To tylko kilka małych szczegółów. Nie polecam win 10. Nikomu.
Napisano 25.08.2015 - 15:06
planujesz w najbliższej przyszłości gwałt, rozbój, kradzież, przeglądanie stron dla pedofili, przyłączenie się do ISIS, okradanie twórców gier czy programów edukacyjnych ? NIE ? ! To śpij spokojnie, win 10 Ci krzywdy nie zrobi, najwyżej wyświetli Ci, że lubisz telewizory 40 calowe a nie 32
Napisano 25.08.2015 - 15:31
Okradanie twórców gier? To oni nas okradają tworząc niedopracowane, fatalnie zoptymalizowane gry po zaporowych cenach. Niektóre gry ze swoją optymalizacją to nie podchodzą nawet pod wersję BETA. A ty mówisz, że piraci kradną? Nie kolego, piraci są tymi którzy nie dają się dymać tak jak ci, którzy pieniążki rodziców przepuszczają na bzdety przepłacając 10-krotnie.
Jak zaczeniesz sam na siebie pracować to zrozumiesz o co mi chodzi.
Użytkownik ✪Critter edytował ten post 25.08.2015 - 15:32
Napisano 25.08.2015 - 17:37
Napisano 25.08.2015 - 17:48
W jaki sposób dotarliśmy stąd:
Windows 10 w wersji domowej zawiera obowiązkowe aktualizacje.
Dotąd?:
Widzimy, że akcja z darmowym updatem z W7 i W8 na 10 nie jest niczym dobrym, a wpuszczeniem ludzi w szpiegujący system
Jakoś nie widzę związku przyczynowo-skutkowego między dwoma stwierdzeniami.
Windows 10 jest chyba najbardziej transparentnym systemem operacyjnym w kwestiach prywatności. Mamy do dyspozycji dedykowaną stronę jej ustawień, plus odnośniki do strony internetowej Microsoftu, która pozwala zarządzać cookies. Microsoft zaczyna robić garstkę tego, co Google robi od ponad dekady, i nagle podnosi się wielkie larum. Ten statek już dawno odpłynął...
Napisano 25.08.2015 - 18:05
Czegoś nie rozumiem, nie chcecie update'ów? Czyli chcecie mieć system pełen dziur. Co najwyżej będzie można odsunąć je w czasie o maksymalnie 6 dni, po tym jednak system sam łatki zainstaluje, restartując się przy tym. Trzeba pamietać, że aktualizacje dostarczane przez Microsoft będą zawierały nie tylko nowe funkcjonalności (których moglibyśmy nie chcieć), ale też łatki bezpieczeństwa, bez których nie można żyć.
Ale chyba wiem o co wam chodzi. Nie mówimy o aktualizacjach, lecz o otwartym kanale połączeń z serwerem microsoftu, a to coś zupełnie innego. Można to "coś" wyłączyć bez problemu i nie trzeba mieć żadnych specjalnych wersji.
Rozwiązanie jest proste: uruchamiamy Menu Start, a następnie wpisujemy notatnik (lub notepad). Klikamy na nim prawym przyciskiem myszy, na później na pozycję Uruchom jako administrator (szybszym sposobem jest wykorzystanie skrótu klawiaturowego CTRL + SHIFT + ENTER). Następnie z menu Plik wybieramy opcję otwórz i przechodzimy do edycji wspomnianego pliku hosts. Oczywiście wykorzystać możemy także dowolny inny edytor tekstu. Innym rozwiązaniem jest skopiowanie wspomnianego pliku np. na pulpit, jego zmodyfikowanie i zastąpienie w oryginalnej lokalizacji – wtedy system wyświetli komunikat kontroli użytkownika, abyśmy mogli wykonać taką operację. Aby przekierowanie działało, musimy na końcu pliku w osobnych liniach umieścić adres docelowy, a następnie domenę, która ma być przekierowywana. W tym przypadku mapujemy do komputera lokalnego, czyli do adresu 127.0.0.1, przykładowa linia wygląda więc następująco:
127.0.0.1 domenadozablokowania.com
Ze względu na dużą liczbę domen, nie będziemy tutaj prezentowali jej pełnej listy. Zamiast tego odsyłam do pliku umieszczonego na Google Drive, w którym znajdziecie ich listę. Wystarczy dla każdej z nich stworzyć zapis jak powyżej, aby system nie mógł kontaktować się z nieodpowiednimi serwerami Microsoftu.
Pomocny plik, który to samo wykona za nas można pobrać stąd: https://drive.google...UTE0/view?pli=1
Napisano 25.08.2015 - 19:24
Użytkownik katabas edytował ten post 25.08.2015 - 19:47
Napisano 25.08.2015 - 19:28
W panelu, to sobie możesz firewall'a włączyć, albo wyłączyć.
Tutaj masz kompleksówkę na inne rzeczy: http://www.dobreprog...dows,65306.html
Zawsze możesz usiąść na Linuksa, tylko później nie płacz, że Ci coś nie działa, albo instalacja programiku do oglądania zdjęć zajmuje pół dnia, plus drugie pół na konfigurację i uruchomienie.
Napisano 25.08.2015 - 20:03
Napisano 25.08.2015 - 20:15
Jeśli ktoś ma zapędy do zakrawającego o paranoję kontrolowania tego, co i z czym się w systemie łączy, to zamiast walczyć z blokowaniem każdego pojedynczego procesu lepiej jest po prostu wyciąć w pień wszystkie połączenia i zezwolić wyłącznie na określone. Oczywiście nie ma sensu robić czegokolwiek w samym systemie, ale postawić "na drodze do Internetu" drugą maszynę, która się tym zajmie. Może to być osobny komputer, router sprzętowy z odpowiednimi możliwościami lub jakieś maleństwo pokroju Raspberry Pi. Najprościej będzie w tym momencie uruchomić na tym dodatkowym urządzeniu proxy typu SOCKS na niestandardowym porcie i skonfigurować odpowiednio wybrane programy (oczywiście inne, niż microsoftowe). Rzecz jasna bardzo mocno ograniczy to możliwości działania w Internecie pozostawiając jedynie podstawową funkcjonalność, ale jak wspomniałam na wstępie -- do wymagań kategorii paranoicznej powinno wystarczyć
Napisano 25.08.2015 - 20:32
Napisano 25.08.2015 - 21:38
Powiem tak: Skynet.
A tak serio: Windows XP był najlepszym systemem i koniec kropka. Teraz siedzę na oryginalnej 7 i też nie jest zła, ale nie planuję kolejnej zmiany i jestem pewny, że tej zmiany na wyższy Windows nie wprowadzę. Akutalizacje dla Windowsa 7 mam wyłączone i mogą mi nafiukać.
Trochu to takie śmieszne jak wszyscy naokoło latają, bo "WINDOWS MNIE BĘDZIE SZPIEGOWAŁ" jednocześnie pisząc o tym na facebooku i na twitterze ze smartfona. Kapujecie? Pamiętajcie też, że to są miliardy danych i NIKT nie jest w stanie ich przeglądnąć. Całe te "szpiegowanie" działa na zasadzie słowo-klucz. I tyle.
Napisano 25.08.2015 - 21:48
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych