Napisano 25.08.2015 - 22:23
Napisano 26.08.2015 - 01:05
Kolego katabas sam stawiasz sprawę zerojedynkowo Co więcej wpadasz na forum z sensacyjną widomością na miarę lądowania UFO przed Kapitolem
Spokojnie, większość tych "sensacji" jest wyjaśniona choćby (o irionio) w artykule, który linkowałeś - warto przeczytać można się sporo dowiedzieć
Można je też powyłączać (nie wszystkie znalezione) na etapie instalacji z systemu lub później.
Wszystko wskazuje na to, że dyskusja toczy się nad odwiecznym problemem ludzkości - "zjeść ciastko i mieć ciastko"
Aktualizacje Żywych Kafli, jak sama nazwa wskazuje jakoś się muszą dokonywać - poczta, pogoda, wiadomości, kalendarz i o zgrozo nawet kafle, których nie mamy przypiętych - co akurat jest zgłoszonym bugiem.
Większość połączeń jest wykonywana z chmurą - synchronizacja dokumentów, zdjęć / video, naszego stylu pisania (na PC), żeby podpowiadać nam na smartfonie - słynny "keylogger".
Cortana żeby być kompetentną asystentką musi mieć informacje. Choćby rozkład tygodnia pracy - potrafi sama ustawić budzik na cały tydzień lub zaproponować nie budzenie w weekend. Albo jak ostatnio w drodze z lotniska zaproponować objazd z racji "znacznych opóźnień w ruchu" na trasie którą jechałem. Wiedziała cwaniara, że do domu jadę - włos mi się normalnie na głowie zjeżył. W sumie to nie - zaoszczędziłem 2 godziny stania w korku ale jakby mi się to nie podobało to mogę z notatnika Cortany wykasować informacje o miejscu zamieszkania - jeszcze się zastanowię
Cała ta afera jest rozdmuchana z racji popularności Windows na świecie - to w zasadzie podstawowa platforma PC i nie ma co się dziwić, że sprawa budzi niepokój. Należy jednak mieć świadomość, że MS nie robi niczego innego niż Google (Android, Chrome / Chromium) i Apple (iOS / OSX), takie praktyki są stosowane od lat na większą lub mniejszą skalę, choć to akurat Google niechlubnie się wsławił sprzedażą danych telemetrycznych swoich użytkowników tudzież serwując im spersonalizowane reklamy w postaci słynnego GoogleAdd.
Najśmieszniejsze jest to, że najgłośniejsi krzykacze i piewcy prywatności w internecie nie mają oporów przed relacjonowaniem swojego życia osobistego na portalach społecznościowych czy innych twarzoksiągach.
Zła wiadomość jest taka, że jesteśmy niestety "towarem w internecie" (właściciel tego portalu pewnie właśnie pokiwał głową) i żadne wybiegi tego nie zmienią podobnie jak fakt, że jak CBA czy inne CIA z NSA na czele będą chciały kogoś dopaść to to zrobią bez znaczenia jakiego systemu używa.
Alternatywnie można zrezygnować z nowych technologii, zamieszkać w lesie bez komputera, płacić gotówką, mieć telefon stacjonarny albo wcale i chodzić w czapce z folii aluminiowej.
Napisano 26.08.2015 - 14:30
Okradanie twórców gier? To oni nas okradają tworząc niedopracowane, fatalnie zoptymalizowane gry po zaporowych cenach. Niektóre gry ze swoją optymalizacją to nie podchodzą nawet pod wersję BETA. A ty mówisz, że piraci kradną? Nie kolego, piraci są tymi którzy nie dają się dymać tak jak ci, którzy pieniążki rodziców przepuszczają na bzdety przepłacając 10-krotnie.
Jak zaczeniesz sam na siebie pracować to zrozumiesz o co mi chodzi.
haha, pracuję na siebie od 15 lat, nie rozumiem o chodzi w byciu złodziejem, każe Ci ktoś kupować te niedopracowane gry i w nie grać ? Weź karty i strzel sobie pasjansa jak Cię nie stać, a nie jęcz jak 12 letni pryszczaty szczyl.
Napisano 26.08.2015 - 14:53
Okradanie twórców gier? To oni nas okradają tworząc niedopracowane, fatalnie zoptymalizowane gry po zaporowych cenach. Niektóre gry ze swoją optymalizacją to nie podchodzą nawet pod wersję BETA. A ty mówisz, że piraci kradną? Nie kolego, piraci są tymi którzy nie dają się dymać tak jak ci, którzy pieniążki rodziców przepuszczają na bzdety przepłacając 10-krotnie.
Jak zaczeniesz sam na siebie pracować to zrozumiesz o co mi chodzi.
haha, pracuję na siebie od 15 lat, nie rozumiem o chodzi w byciu złodziejem, każe Ci ktoś kupować te niedopracowane gry i w nie grać ? Weź karty i strzel sobie pasjansa jak Cię nie stać, a nie jęcz jak 12 letni pryszczaty szczyl.
Od 15 lat to może żyjesz a nie pracujesz. Skoro ty lubisz sypnąć pieniążkami rodziców na niedoróbki i dać się zrobić w trąbę to nie jest powód do obrażania tych, którzy nie dają się oszukiwać i mają łeb na karku.
I nie, nie kupuję gier bo w nie nie gram. Tak to już jest, że jak pracujesz i się utrzymujesz to możesz nie mieć czasu na takie bzdety. Mogłeś tego nie wiedzieć, jak zaczniesz pracować to zrozumiesz.
Użytkownik ✪Critter edytował ten post 26.08.2015 - 15:10
Napisano 27.08.2015 - 01:04
Napisano 27.08.2015 - 13:23
@katabas kto chce powyłącza wszystko. Wróć nawet nie trzeba wyłączać, wystarczy że będziesz pracował na lokalnym koncie rezygnując z konta MS i synchronizacji.
Jakbyś jednak chciał powyłączać to pojawiły się programy gromadzące panel przełączników w jednym miejscu. Jakby i to się okazało za mało dla ciebie to masz gotowce ustawień firewall'a blokujące wszystkie "szpiegujące" DNSy. Oddychaj nic się nie dzieje lol.
edit: w W7 / 8.1 nikt cię nie zmusza do instalowania tych aktualizacji - wszystko jest w Change Log, wystarczy czytać przed klikaniem.
Użytkownik fussy edytował ten post 27.08.2015 - 13:26
Napisano 27.08.2015 - 13:51
Tak jak były i są krzyki: mój telefon mnie szpieguje! Sami ludzie wbijają geotagi w zdjęcia i mają włączoną geolokalizację.
Powtarzam jeszcze raz, albo myśl co robisz, albo przesiądź się na coś innego, gdzie będziesz musiał myśleć, bo nie będziesz w stanie tego używać (linux).
Napisano 27.08.2015 - 14:25
Napisano 27.08.2015 - 16:16
Trafna uwaga. Skoro ktoś korzysta z Facebooka, Tweetera czy Instagrama to w sumie to czy go Windows szpieguje to już nie ma znaczenia bo jego dane są od dawna w odpowiednich rękach ( i to nie tylko jego własnych ). Ja akurat nigdy nie korzystałem z portali społecznościowych i nie wyrywam sobie włosów z głowy od podejrzeń o szpiegowanie mnie ale zawsze mnie takie zagrywki irytują bo przecież dzięki danym firmy moga zarabiać, a inni je kraść i szantażować ujawnieniem.
W końcu jak ktoś ujawni nasz PESEL to już można coś zrobić.
Napisano 27.08.2015 - 16:40
W końcu jak ktoś ujawni nasz PESEL to już można coś zrobić.
Yhy, ale najpierw, trzeba go dobrowolnie komuś udostępnić, co wielokrotnie ludki różne czynią. Trzeba wiedzieć jaki rodzaj danych zostawiamy i gdzie, oraz dlaczego. Na pewno nie na miejscu będzie zapytanie (przy rejestracji) o imię małżonka, czy numer buta/kołnierzyka. Czasem jak bezmyślne barany wpisujemy takie bzdety i klikamy bez namysłu, a potem "zdzifko", skąd "oni" o tym wiedzą?
Ech... brak mi słów.
Napisano 28.08.2015 - 01:51
Użytkownik katabas edytował ten post 28.08.2015 - 01:54
Napisano 28.08.2015 - 08:42
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych