Z Efektem Mandeli spotkałem się wczoraj, i notabene dzięki temu tematowi poznałem to forum
Nie ukrywam, że teoria bardzo mnie zaskoczyła, i większość wymienionych dowodów zmusiło mnie do refleksji.
Zrobiłem wywiad ze znajomymi co do piosenki 'We are the champions' i również byli zaszokowani, że piosenka nie kończyła się 'of the world...' podobnie jak po pierwszym refrenie.
Również srebrna noga C3PO i 'Luke I'm your father' wywołało mi małe zamieszanie w głowie.
Jednak skupię się odnośnie czterech dowodów (w tym jeden odkryty przeze mnie).
1. Ogon Pikachu
Każdy, kto popatrzy na pociesznego stworka, zobaczy, że jego ogon jest w całości żółty i teoretycznie 'zawsze taki był', jednak większość świata twierdzi, że kiedyś miał czarne zakończenie:
I ja potwierdzam, że 'kiedyś' był czarny, w 2001 roku mając 11 lat byłem wielkim fanem Pokemonów, i rysowałem Pikachu pisakami w zeszyciku, i pamiętam że malowałem mu ogon czarnym pisakiem Muszę poszukać tego zeszytu.
2. Powstaniec na placu Tiananmen.
Z tego, pokazuje nagranie, powstaniec macha rękami z reklamówkami, blokuje drogę czołgowi, potem wyskakuje na wieżyczkę i kłóci się z czołgistą, następnie zostaje odciągnięty przez jakichś ludzi.
Zwolennicy 'efektu Mandeli' twierdzą, że pamiętają, że on został rozjechany przez czołg i że nagranie było wstrząsające.
Ja nagrania nigdy wcześniej nie oglądałem, ale pamiętam zdjęcie i opis.
(Kliknij miniaturkę by powiększyć)
W 'oryginalnej rzeczywistości' facet nie miał reklamówek a ręce rozłożone na boki, było to jedno z najsłynniejszych i najbardziej dramatycznych zdjęć w historii, jako tragiczna próba przeciwstawienia się reżimowi. Czytałem wówczas opis, że powstańca zabrało wojsko i 'prawdopodobnie został rozstrzelany'.
Czyżby były trzy wersje zdarzeń?
3. Svalbard
Zawsze interesowałem się geografią, i w okolicach 2013-2014 zaskoczyło mnie istnienie czegoś takiego. Pamiętam, że grałem w jakąś przeglądarkową grę, w której wskazywało się państwa i stolice na czas.
Co ciekawe, zwolennicy teorii Mandeli, również są zdania, że wcześniej nie istniało Svalbard, a na pewno nie pod tą nazwą.
Z kolei dawniej mówiło się na tą norweską prowincję Spitsbergen, która to nazwa określa największą wyspę archipelagu Svalbarg, a nie cały archipelag, jak dawniej.
4. Pyongyang czy Phenian?
W związku z ostatnimi aferami wokół Korei Północnej, przypomina mi się, że dawniej stolica tego komunistycznego państewka nazywała się PHENIAN, natomiast nazwa Pyongyang pojawiła się w 2013 roku, przy okazji poprzedniej afery z Kim Dzong Unem.