Skocz do zawartości

Zdjęcie

Instrukcja obsługi OUIJA

• Please log in to reply
88 replies to this topic

Brustha666.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nieee, duchy raczej nie kłamią, 75% odpowiedzi duchów okazuje się później prawdą, lub chociaż w połowie prawdą. Duszki aralne kłamią, ale nie są groźne. Ja siedze w spirytyźmie na poważnie jakieś 7 lat i nic złego mi się nie stało - zawsze przestrzegałem bhp seansów i jakoś przeżyłem heh
  • 0

casperr1989.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

aha,no to z mojej strony chyba wszystkie pytania juz.
  • 0

Brustha666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ludzie pytać jakby co - chętnie pomoge.
  • 0

K.....
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Aquila - ^^ he he he powiedz w myślach, że masz ochotę na wspaniały grecki posiłek ;-), a za pomocą ruchów ideomotorycznych, Twoje ręce same ugotują Ci posiłek. Co tam ręce ^Y^, naczynia same to zrobią, no możne ... wspólnie z zastawą stołową....

To był żart, czy napisałaś to na serio ?

Jak już wspomniał Aquila za odpowiedzi duchów odpowiadają ruchy ideometryczne, Derren Brown w swojej książce "Sztuczki umysłu" wspaniale opisał zasadę działania takich ruchów. Kiedy pare osób siedzi przy stole w trakcie trwania senasu i ten stół się zaczyna kręcic, poruszać itp. to również jest to zasługa ruchów ideometrycznych. Co do samo-spadających przedmiotów, lewitujących itp. czy ktoś z was to widział? Albo widział nagranie dobrej jakości, przy którym fałszerstwo można na 100% wykluczyć? Nie? No właśnie. Takie opowieści są po to, żeby wprowadzić nastrój grozy itp.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aquila -
"Zabierz kogoś spoza swojej okolicy do jakiegoś opuszczonego domu. Powiedz tej osobie, że w danym domu został zamordowany Krzysztof. Oczywicie zmyśl całą opowieść. Potem stań sobie z boku i poproś ją o przyzwanie tego ducha. Gdy tak się już stanie (a stanie się :D ), to spytaj się, jak ten duch miał za życia na imię. Co się okaże? Tabliczka wskaże Krzysztofa ;) A gdy nie znamy odpowiedzi, wtedy uruchamiają się nasze fantazje i tabliczka wskazuje taką odpowiedź, jaką byśmy chcieli podświadomie otrzymać.

Powiedz mi proszę Co za siły, działania spowodują że -
- nasze fantazje uruchamiają przedmiot.
Wiesz ^^, ja dzięki swoim fantazjom potrafię napisać całkiem ciekawy tekst, a dzięki własnej wyobraźni potrafię również ~_~ całkiem ze smakiem się ubrać.

Ciekawe, bardzo ciekawe --- hym ... trochę fantazji i pofantazjowania i przedmioty ozywając odpowiadają na pytania ... ćpałeś coś ^Y^

K....
"CYTAT(Aidil @ 19.03.2009, 09:08) Dołączona grafikaAquila - ^^ he he he powiedz w myślach, że masz ochotę na wspaniały grecki posiłek ;-), a za pomocą ruchów ideomotorycznych, Twoje ręce same ugotują Ci posiłek. Co tam ręce ^Y^, naczynia same to zrobią, no możne ... wspólnie z zastawą stołową....

To był żart, czy napisałaś to na serio ?"

Jak najbardziej na serio. Czy innym są ruchy ideomotoryczne, nasze podświadome. Czymś innym przejawianie się innej świadomości - innego bytu za pośrednictwem naszego ciała, które e trakcie takiej zaistniałej sytuacji wykonuje ruchy ideomotoryczne.
Jest to ingerencja.
  • 0

K.....
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie, jeżeli nie powiemy jak się ta osoba nazywa, to z reguły osoba "wywołująca" podświadomie wybiera imię np. kogoś z rodziny, lub kogoś bliskiego. Co do stołów, mocno wierzymy, że się poruszą i kiedy mamy ręce na tym stole to podświadomie tym stołem poruszamy, nie wiedząc o tym.

Podejrzewam, że Aquila nic nie ćpał, ale niektórzy tutaj chyba tak, skoro nawet z "duchami" rozmawiać potrafią.
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Aidil, dzięki swoim fantazjom potrafisz też zrobić z posta pokemoniastą papkę pełną dziwacznych znaczków. Jeżeli tak samo wygląda Twój "smak" w dziedzinie ubioru, to "bożeuchowaj".

K...., masz tę książkę gdzieś pod ręką? Mógłbyś to jakoś dokładnie opisać? Zaciekawiło mnie :]
o tych ruchach było już na forum, ale nie pamiętam dokładnie jak to ktoś tam opisywał.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mango - masz jakiś problem ^^. Kobito ^^ wiosna przyszła - wyluzuj ;-).

^^ - śmiech prawie do łez.
;-) - całkiem przyjacielski uśmiech.
~_~ - lekka kokieteria.
^Y^ - zmarszczenie czoła.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powiedz mi proszę Co za siły, działania spowodują że -
- nasze fantazje uruchamiają przedmiot.

Wspomniane już ruchy ideomotoryczne. Np zadajesz jakieś pytanie "duchowi", ale sama wiesz już świadomie lub nie, jaka powinna być odpowiedź. Na przykład możesz komuś nagadać fałszywą historyjkę o tym, że sto lat temu w jakimś domu żył pewien facet, który był drwalem i zabił swoje dzieci. Gdy podczas seansu osoba której o tym opowiadałaś wezwie "ducha" tych zmyślonych dzieci i on "przybędzie" - spytaj, czym ten ojciec ją zabił. Istnieje bardzo duża szansa, że ręce wskażą odpowiedź "siekera". A to dlatego, że taka odpowiedź nam się raczej skojarzy z drwalem. Choć osoba której opowiadałaś historyjkę nie usłyszała konretnie, że chodziło o siekierę, to sama dorobi sobie taką odpowiedź - i stąd jej "fantazja" pokieruje ruchami ideomotorycznymi.

Co do książki Derrena - również polecam. Bardzo ciekawa lektura.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aquila -
mam ochotę zadać Ci pytanie.
Co rozumiesz przez słowo "duchowi",. Co znaczy zadać pytanie duchowi. Co rozumiesz - pod " stąd jej "fantazja" pokieruje ruchami ideomotorycznymi."

Wiesz - sprecyzowanie słów i znaczeń pozwoli mam na opisywanie tych samych sytuacji, słowami o tym samym znaczeniu.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co rozumiesz przez słowo "duchowi"

W tym przypadku - wyimaginowana postać. Nie istniejąca realnie. Czyli - nic nie przybywa, a jedynie człowiek bardzo pragnie, aby przybyło.

Co znaczy zadać pytanie duchowi.

Jak masz na imię? Kto cię zabił? itp. Wypowiedzieć pytanie z przekonaniem, że zadaje się je duchowi.

Co rozumiesz - pod " stąd jej "fantazja" pokieruje ruchami ideomotorycznymi."

To, że to nie duch odpowiada, ale człowiek. Człowiek sam sobie odpowiada na postawione przez siebie pytania, jednak bez świadomości tego. Czyli nawet jeżeli osoba zada pytanie na które sama nie zna odpowiedzi, to jej ręce wskażą odpowiedź, którą jej podświadomość (fantazja, cokolwiek) wybierze.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aquila - reasumując Twoja wypowiedź.
Duch - jest forma wyobrażeniową, fantazją.
Seans spirytystyczny - jest zabawą, polegająca na fantazjowaniu, tworzeniu skeczów sytuacyjnych, dram.
Kontakt ducha z człowiekiem - jest to dyskurs świadomy, lub nie człowieka samego ze sobą.

Czy dobrze Ciebie zrozumiałam ?
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Duch - nie istnieje, jego wizyta podczas seansu - nadintepretacja, wynik wyobraźni.

Seans spirytystyczny - nic specjalnego, zabawa której nadaje się elementy grozy dla zbudowania nastroju, podczas której uczestnicy dość często dokonują błędnej intepretacji (z powodu oczywistego nastawienia), popis ruchów ideomotorycznych.

"Kontakt" ducha z człowiekiem - "kontakt" urojony.
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aquila -
pójdźmy dalej. Co rozumiesz pod słowem -
- Dusza.
- Świadomość.
- podświadomość.
- nad świadomość.
- ciało fizyczne.
- ciało astralne.
- ciało przyczynowe.
  • 0

Brustha666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No i to jest z "poważnymi" ludźmi pogadać o spirytyźmie. Taki aquila mocno przekonany w to co pisze [duchy nie istnieją], chociaż nigdy nie brał udziału w żadnym obrządku lub seansie. To samo pewnie reszta, trzyma się dawno wymyślonej "teorii" o tym, że nie ma duchów. Równie dobrze możecie stwierdzić, że Boga też nie ma, diabła i wszystich rzeczy których jesteście wyznawcami. W końcu Bóg nigdy wam nie pomógł nie udowodnił, że istnieje. Widziałeś kiedyś Boga Aquilla?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych