W sumie nigdy nie miałem styczności z tym Uniwersum(nad czym ubolewam) więc możesz polecić jakaś książkę dobrą na początek? Bo nie ukrywam sporo tych nowel.
Hmm, jeżeli miałbym coś polecić na początek, to chyba serię Duchów Gaunta od Dana Abnetta.
Uprzedzę od razu, że ja czytam wersję angielskie. W Polsce nie pojawiły się wszystkie, ale na pewno z tej serii pierwsze części są dostępne.
Myślę, że jest to dosyć dobre wprowadzenie do uniwersum, chociaż pojawi się tam na pewno sporo rzeczy, które osoba nie znając uniwersum będzie musiała sobie doczytać.
Seria opowiada o jednym z regimentów Gwardii Imperialnej w czasie krucjaty, walczącej o odbicie z rąk chaosu jednego z sektorów imperium. (nie ma tam Kosmicznych Marines - czyli głównych gwiazd uniwersum). Dużo wojny i śmierci (gwardziści to mięso armatnie uniwersum, które jest bardzo mroczne) ale poznajemy też członków regimentu i ich motywację.
- seria Duchy Gaunta
- The Founding
- "First And Only" (1999) polskie wydanie: Pierwszy i jedyny z Tanith (2002)
- "Ghostmaker" (2000) polskie wydanie: Komisarz Gaunt (2004)
- "Necropolis" (2000) polskie wydanie: Nekropolia (2006)
Od tego samego autora, możesz zacząć też Trylogię Eisenhorna:
- Xenos
- Malleus
- Hereticus
Ta seria jest bardziej przygodowo-detektywistyczna. Inkwizytor Eisenhorn poluje na swojego wroga, przy okazji pleniąc herezję (mniej wojny, raczej niewielu Marines)
Ewentualnie, możesz zacząć od Herezji Horusa - jest to chyba największe, najważniejsze wydarzenie w uniwersum. Akcja toczy się w 31 milenium. Imperium jest u szczytu swojej potęgi, Imperator we własnej osobie kończy wielką krucjatę, która jednoczy niezliczone światy w ramach Imperium Terry. Oddaje dowodzenie w ręce swoich 20 "synów" z Horusem na czele jako Wodzem. Seria opowiada w jaki sposób Horus i część jego braci popadają we władzę chaosu, co prowadzi do wielkiej wojny domowej, w której połowa sił imperium opowiada się po stronie chaosu. Wydarzenie to kładzie się cieniem na kolejnych 10 mileniów. (dużo Kosmicznych Marines)
Nie wiem jaki jest tutaj stan wydań w języku polskim, ale na pewno przynajmniej pierwsze części są przetłumaczone.
Pierwsze trzy tomy to:
- Czas Horusa - Dan Abnett
- Fałszywi Bogowie - Graham McNeil
- Galaktyka w Ogniu - Ben Counter