Wygląda na to, że na temat kodu źródłowego IPB i potencjalnych problemów wiesz więcej ode mnie, więc się nie będę upierała
Od jakichś 25 lat kody źródłowe to moje zajęcie. Najpierw jako hobby za szczeniaka, potem zawodowo
Nie, tu problemów nie powinno być żadnych. Backup to najbardziej podstawowy zrzut bazy mysqldumpem do pliku SQL, wpisany jako zadanie dla crona. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zrobieniem replikacji bazy, tzn. układu master-slave, bo faktycznie baza robi się spora. Może opisywane przez Ciebie problemy będą dobrą motywacją, bo do tej pory traktowałam to jako swojego rodzaju sztukę dla sztuki
Robisz lokalnie jedynie backup? To wielki błąd. W razie awarii serwera stracisz wszystko. Chociaż z raz na tydzień powinnaś jeden tych z backupów sobie gdzieś skopiować. Na płytę DVD, pendrive'a, gdziekolwiek, byleby poza serwerem. Naprawdę. Miałem w rękach wiele serwerów i nie takie cuda się zdarzały, że padało wszystko. A hostingodawcom nie wolno ufać. W Netii np. ostatnio padła cała infrastruktura wraz z macierzami. Powód? Nie atak hakerski. Wybuch rury z gazem od chłodziwa (serio!). Czysty przypadek. Poniszczone wszystkie dyski z macierzy, nawet te z backupami po RAIDzie. Backupy na zasadzie master-slave rób tutaj koniecznie, bo nigdy nie wiesz co się może wydarzyć. Choćby takie raz na miesiąc nawet już, byleby mieć kopię tego pliku .sql gdzieś poza serwerem. Statystyk nie musisz do siebie kopiować, kopiuj to co kluczowe - tematy, posty, wybierz sobie tabele kluczowe dla forum i te eksportuj do siebie, a całość z mało kluczowymi danymi (jakieś statystyki i blabla dane) trzymaj na serwerze. To taka mała rada ode mnie, bo lepiej dmuchać na zimne (byle nie tak jak w serwerowni Netii, bo tam tak dmuchnęło, że zdmuchnęło serwery ), niż później płakać.
PS. Jakby co, służę pomocą w tych tematach.
Użytkownik szczyglis edytował ten post 10.08.2016 - 00:36