Witam. Zacznę od tego, w jaki sposób otrzymałem ten film. Moja kuzynka wysłała mi wiadomość. Napisała w niej, że jak ostatnio przeglądała stare filmiki nagrywane telefonem, natrafiła na jeden dosyć niepokojący. Ujęła to tak: "Widać na nim jak duch przebiega przez pokój". Zaciekawiony tym tematem, poprosiłem, żeby wysłała mi ten filmik.
Po obejrzeniu go zamurowało mnie, gdyż myślałem, że kuzynkę całkowicie poniosła fantazja. Jednak nie da się ukryć, że ta humanoidalna postać, które przemyka nietypowo przez pokój gra pierwszoplanową rolę.
To, co wiem o świecie dzięki internetowi, pozwoliło mi skojarzyć postać z filmiku kuzynki ze zjawiskiem ludzi cienistych (shadow people). Jest o tym dość sporo w internecie. Widziałem kilka filmików na youtube, na których Ci cieniści ludzie właśnie tak wyglądają, jak ten rzekomy z filmiku kuzynki. Nie jestem wielkim fascynatem akurat tego zjawiska, bardziej interesują mnie starożytne cywilizacje, więc wiedzę mam typowo powierzchowną. Postanowiłem jednak podzielić się tym tematem ze światem.
Film nagrywany był 12 stycznia 2013 roku około godziny 17-stej. Telefon, którym był nagrywany to jakiś Samsung z tamtych lat. Kuzynka zaklina się, że nie pamięta jaki, a oczywiście chciałem te informacje uzyskać. Miejsce nagrywania to Zielona Góra, domek jednorodzinny. Kuzynka wraz z koleżanką, które widać na filmiku były w domu same. Nie zaobserwowały nic niepokojącego w tym dniu.