Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kara śmierci...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy kara śmierci jest dobrą karą i czy powinna być wprowadzona ?? (192 użytkowników oddało głos)

1. Głosowano Tak jest dobrą karą i powinna być wprowadzona. (87 głosów [45.55%])

Procent z głosów: 45.55%

2. Jest dobrą karą, ale nie powinno się jej wprowadzać. (18 głosów [9.42%])

Procent z głosów: 9.42%

3. Nie mam zdania. (8 głosów [4.19%])

Procent z głosów: 4.19%

4. Głosowano Jest kiepską karą, ale powinno się ją wprowadzić. (19 głosów [9.95%])

Procent z głosów: 9.95%

5. Jest kiepską karą i nie powinno jej być. (59 głosów [30.89%])

Procent z głosów: 30.89%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja jestem przeciwny karze śmierci za pomocą zastrzyku, krzesła czy coś w tym stylu.
Zabójca powinien pójść do więzienia i w więzieniu na siebie, na państwo i na rodzinę ofiary pracować. Jak nie będzie pracować umrze z głodu i po kłopocie.
W Niemczech funkcjonują sprywatyzowane więzienia i ciałkiem dobrze to działa.
  • 0

lambo.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W Niemczech? W UE? Jesteś pewien, że jeśli w Niemczech więzień odmówi pracy to mu jedzenia nie dadzą i zdechnie? Śmiem wątpić, żeby w UE było coś tak racjonalnego.
Jestem za karą śmierci, gdzie skazany może sobie wybrać w jaki sposób. Mi, jako podatnikowi jest to w sumie bez różnicy, czy się usmaży na krześle, dostanie igłę, zostanie powieszony, czy też może zostanie rozstrzelany - wszystkie metody są tanie i skuteczne.
  • 0

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pedofilia, morderstwo, gwałt - kulka w tył głowy, przecież to absurd aby rodzina zamordowanego/zgwałconego/ej musiała łożyć na utrzymanie takiego bydlaka. Koszt to 1.54, ogólnie jednak przemawia do mnie krajalnica do chleba, jej jednorazowy użytek to 5 gr.

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 07.08.2011 - 22:02

• 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Shinji77, nie przesadzajmy. Wiesz co zrobiłby człowiek, który już zgwałcił? Nie byłoby dla niego gorszej kary, a że ktoś, kto się takiego czynu dopuszcza nie ma równo pod sufitem... Myślę że w rozbrojonym kraju by robił co chce, bo i tak nic gorszego mu się nie stanie, więc gwałciłby dalej, mordował i robił co mu się żywnie podoba aż do czasu ujęcia.
Myślę, że za gwałt kara więzienia, gdzie musiałby pracować na swoje życie + na odszkodowanie dla ofiary byłoby lepsze.
Morderstwo jest jednak zbrodnią najcięższą i powinny za nie przysługiwać najcięższe wyroki.
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie potrafię poczuć tego, jak się czuje zgwałcona kobieta, ale wiem jedno. Po gwałcie nigdy nie będzie już taka sama. Gwałcąc kobietę, zabija się ją psychicznie, a gdy zabija się ją psychicznie to tak jakby ją zabić, bo już nie będzie miała już takiego życia jak przed gwałtem.

Użytkownik Fisher edytował ten post 07.08.2011 - 22:08

• 1

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Więzienia z założenia mają izolować ludzi od społeczeństwa (niektórzy nawet uważają, że mają zapewnić im powrót jako "zdrową tkankę") - baja. Gwałciciel nie jest do leczenia a do eksterminacji. Co do dostępu do broni palnej to znasz moje zdanie, dopuszczenie do obrotu klamek = kara śmierci dla potencjalnego mordercy lub gwałciciela. Twarde prawo to dobre prawo.
  • 1

Asoto.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zaznaczyłem pierwszą możliwość, jednak powinna być to kara dla seryjnych morderców. Nie powinno się jednak szufladkować ludzi, że morderca to i go zabić, w końcu tak stracimy dwóch ludzi. Opowiem wam co mi się przydarzyło w styczniu w tym roku. Jako, że mam psa i mieszkam na Bemowie w Wawie, to trzeba go wyprowadzać na smyczy, tak więc wyszedłem i patrzę jakiś koleś się dobija do klatki obok. Nie może wejść, no to sobie myślę, ciemno się robi to mu pomogę. Podszedłem i pytam się go czy czegoś szuka, bo szarpie drzwi a obok na kod domofon. Klient mówi, że do brata idzie, w ręce siatka a w siatce pół litra. No to ok, koleś się mnie pyta ile lat mam, to mu mówię, facet jakiś nie był przypakowany a ja nie jestem taki że mi kości wystają. Wpisuję kod i za drzwi, przymarzły, no to kij, mówię mu, że wpuszczę go od mojej strony(połączone klatki). Prowadzę go, on idzie za mną i zaczyna się. "Przepraszam, że Ci robię kłopot, ale ostatni raz byłem tutaj 24 lata temu, dzisiaj mnie wypuścili." Od razu jakoś dziwnie mi się zrobiło, odwracam lekko, żeby widzieć go kątem oka, a on prawie się popłakał. "Człowiek młody i głupi był. Schlał się i najpierw się robiło a potem myślało." Ogólnie z tego co się domyśliłem to popili na imprezie i pobicie ze skutkiem śmiertelnym. Ogolnie mu przytakiwałem. Powiem szczerze, że nie pomyślałbym, że człowiek który zabił może taki być. Widać było, że bardzo żałował. Pewnie zastanawiacie się po co to piszę. Piszę aby osoby które nie miały styczności z takim człowiekiem zauważyły, że ludzie są różni i nie można wszystkich spraw idealnie rozstrzygać. Tak jak ktoś pisał, jeśli człowiek okazuje skruchę to karą dla niego jest już sama świadomość czego się dopuścił, która będzie mu towarzyszyć do końca życia, a dopiero potem te lata w więzieniu :)
  • 0

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W Niemczech? W UE? Jesteś pewien, że jeśli w Niemczech więzień odmówi pracy to mu jedzenia nie dadzą i zdechnie?

Nie. Ale ja niezbyt jasno napisałem albo ty nie zrozumiałeś.
W Niemczech istnieją sprywatyzowane więzienia i jest to "prawie normalne" więzienie. Są tam ci co chcą pracować.

Wystarczy dodać jeden dodatkowy przepis do tego co juz tam jest (nie pracujesz-nie jesz) i po kłopocie.
  • 0

Krakatau.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To co się dzieje w więzieniach to jedno wielkie nieporozumienie. Zaznaczyłam pierwszą opcję.
  • 0

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wyświetl postUżytkownik Avenarius dnia 07.08.2011 - 15:43 napisał

Cytat
Koszt utrzymania jednego więźnia to dziennie 76 zł (2011 r.), dla porównania koszt w domach dziecka czy dps-ach to od kilku do maks kilkunastu złotych.

Ta różnica wynika z tego że wiezeinie ma za zadanie zatrzymać pensjonariuszy wewnątrz, a domy dziecka jedynie zapewnić dach nad głową, co w oczywisty sposób podnosi koszta prowadzenia pierwszego (a co za tym idzie
średni koszt utrzymania "na głowę")

Nie zmienia to faktu, że owy koszt w 100% ponoszą podatnicy i w świetle mordercy z punktu widzenia rodziny ofiary ale i z punktu widzenia każdego uczciwego obywatela jest to skandal.

Jeszcze nie tak dawno wiezniowie strajkowali (z sukcesem) w kieleckim wiezieniu, poniewaz nie odpowiadala im firma zajmujaca sie wyzywieniem.

Idąc tym tokiem rozumowania, dojdziemy do wniosku że kara śmierci jest jedyną możliwą, gdyż każdy przestępca przetrzymywany w więzieniu jest częściowo na utrzymaniu swoich ofiar.
  • 0

lambo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Shinji, dostęp do klamek = karze śmierci. Tutaj nie chodzi o ukaranie sprawcy, tylko o obronę przed nim, przed, lub w trakcie popełnienia przestępstwa, co uważam za słuszne, nawet gdy przypłaci to życiem, było trzymać łapy przy sobie. Nie miałem na myśli samosądu.
Asoto, człowiek, który zabił zasługuje na surową karę, co mnie to obchodzi, że wtedy "stracimy 2"? A ile jest warte życie mordercy? Wiesz ile? -3000pln miesięcznie.
Co to za argument, że był młody i się schlał? Ja też jak byłem to się czasami schlałem, a jakoś ani nikogo nie zabiłem, ani nie zgwałciłem, ani nawet nie pobiłem. Człowiek-cud?

Jak już Shinji napisał, coraz częściej chodzi o to, aby przestępcom jeszcze pomóc wyjść na prostą - takiego wała, jak Rosja cała, nie za moje podatki.

Musk, dopóki jesteśmy w UE, takiego przepisu niestety nikt nie może wprowadzić.

Użytkownik lambo edytował ten post 10.08.2011 - 18:21

• 1

#87 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.
  • Tematów: 0

Napisano

Sprawca masakry w Norwegii jest niepoczytalny

Norweska prokuratura poinformowała, że biegli psychiatrzy uznali, iż Anders Behring Breivik był niepoczytalny, kiedy 22 lipca w Oslo i na wyspie Utoja zabił 77 osób. Wcześniej wiadomość o uznaniu przez psychiatrów niepoczytalności Breivika podał w wydaniu internetowym dziennik "VG".

Ostateczną decyzję w sprawie poczytalności oskarżonego podejmuje sąd. Jeśli podzieli opinię psychiatrów, Breivik nie będzie mógł zostać skazany; w takim wypadku decyzją sądu zostałby skierowany na czas nieokreślony do szpitala psychiatrycznego.

Jeden z psychiatrów, Torgeir Husby, powiedział agencji Associated Press, że w raporcie zawarty jest "jasny wniosek" dotyczący zdrowia psychicznego Breivika, ale odmówił podania konkretów.

Breivik przyznał się do zamachów w Oslo i na wyspie Utoya, ale nie poczuwa się do winy; twierdzi, że jako dowódca norweskiego ruchu oporu sprzeciwił się wielokulturowości. Śledztwo nie potwierdziło istnienia takiego ruchu. Ustalono, że Breivik najprawdopodobniej zaplanował i przeprowadził ataki na własną rękę.

Psychiatrzy rozmawiali z Breivikiem łącznie przez 36 godzin oraz oglądali nagrania z policyjnych przesłuchań. Husby powiedział, że Breivik współpracował z psychiatrami.

[...]

źródło: onet.pl

Odświeżam temat ze względu na pojawienie się nowych informacji w związku z dość przykrym wydarzeniem w Norwegii, które miało miejsce kilka miesięcy temu.
Od zawsze byłam za karą śmierci w skrajnych przypadkach, chodzi mi o takie, w których winny jest w stanie bez problemu zamordować kogoś, jedynie z powodu swoich chorych wizji. Osoby takie nie są niestety być w stanie wyleczone przez psychiatrów, chociaż życzę im powodzenia. Mam nadzieję tylko, że kolejni ludzie nie stracą życia po wypuszczeniu Breivika na wolność (a to się na pewno wydarzy. Sądownictwo norweskie jest jeszcze bardziej upośledzone niż polskie, a w Polsce sami widzimy jaki odpad społeczny opuszcza więzienia po krótkim czasie). Wtedy będzie to tylko i wyłącznie wina tego, że idiotyczne wartości, podpinane pod człowieczeństwo, znalazły swoje miejsce w systemie sprawiedliwości. Sądy są po to, by uczciwi ludzie mogli czuć się bezpiecznie. Niestety nie spełniają swojej funkcji, bo boją się wyeliminować ludzi niepoczytalnych. A jako że każdy psychopatyczny morderca jest trochę niepoczytalny, to pozostaje nam mieć tylko nadzieję, że umrze w szpitalu psychiatrycznym.
  • 0

#88 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Twój post wiąże się wprost z tematem Liberalizacja dostępu do broni palnej w Polsce oraz także z tymi tematami Jak dostać pozwolenie na broń? i Granice obrony osobistej.

Zgadzam się z Tobą, iż w dzisiejszej dobie zapętlonej do granic przywoitości humanizacji i humanitaryzmu życia zarówno wymiar sprawiedliwości, organy porządku publicznego i organa administracji państwowej doszły do granic, z której odwrót jest niezmiernie utrudniony i wręcz niemożliwy.

Według mnie doskonale potrafi oddać to esej, który zamieściłem na forum: "Naród tchórzy". Całe kompedium wiedzy dotyczące obrony koniecznej znajduje się także na forum - tutaj...

Tak naprawdę dyskusja na temat zasadności kary śmierci, jako środka ostatecznego w naszym kraju, które ostatnio bardzo mocno jest podnoszona przez polityków PiS w debacie publicznej jest niczym innym jak biciem politycznej piany. Z racji ratyfikacji umów międzynarodowych choćby takich jak Powszechna Deklaracja Praw Człowieka (1948) jest to już niemozliwe. Musiało by wydarzyć sie coś naprawdę przełomowego aby stało sie to realnym i możliwym do stosowania środkiem karnym.

Poza tym, mimo sporego doświadczenia zawodowego w służbach mundurowych uważam, iż stan naszego wymiaru sprawiedliwości, organów porządku publicznego i samego państwa jako całości nie pozwla w chwili obecnej z całą odpowiedzialnością na tego typu rozwiązania. Wszędobylska niekompetencja, niedasizm, partykularne interesy, krótkowzroczność prowadzonych działań powodują, iż ryzyko zaistnienia pomyłki przy zastosowaniu tego typu środków karnych jest zbyt duże i nieodwracalne.
  • 0

Po_prostu.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jestem zdecydowanie przeciwna karze śmierci. Taka kara może powodować zmniejszenie szacunku do życia w społeczeństwie w ogóle. Owszem, bardzo silne są argumenty choćby ekonomiczne, że po co utrzymywać śmiecia niegodnego życia, jakim jest bezwzględny zbrodniarz etc. Ale po pierwsze, jest to zniżaniem się moralnym do kałuży tego ście*wa, a po drugie wymiar sprawiedliwości nie jest w 100% nieomylny, może i bardzo rzadko, ale jednak, jest ryzyko, że nawet prawomocny wyrok jest omylny, że skazano niewinną osobę, że może została wrobiona. Z wrobieniem doskonałym jest jak z morderstwem doskonałym- jest tak doskonałe, że nikt nie wie, że miało miejsce, więc statystyki na temat tego zjawiska nigdy nie powstaną, rozumiecie o co mi chodzi? ;d A życie jest zbyt cenne, by ryzykować to, że niewinna osoba zginie. Życia nie można przywrócić! Nie można też w społeczeństwie propagować czegoś takiego, że sprawiedliwością jest odbieranie życia, bo jak już wspomniałam, może to zmniejszyć szacunek do życia, pewnego rodzaju wrażliwość...
Przypomniała mi się taka "przypowieść", może już była zamieszczona, ale nie czytałam wszystkich stron tego tematu.
Otóż: Było sobie pięciu dobrych ludzi i pięciu złych. Jeden dobry człowiek całymi dniami rozmyślał nad tym, co zrobić, by świat byłby lepszy, by zło zniknęło i zapanowało tylko dobro. Pewnego dnia zastrzelił więc jednego złego człowieka. Wniosek- ilu zostało złych, a ilu dobrych ludzi?

Pięciu złych i czterech dobrych...
  • 0

#90 Gość_coś_innego

Gość_coś_innego.

Napisano

Po_prostu: nie dzieli się świata na czarne i białe, są też barwy pośrednie ;) odwołanie do ostatniej opowiastki: zastrzelenie złego, nie czyni dobrego złym.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych