Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nie wiedzą, gdzie żyją

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
94 odpowiedzi w tym temacie

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Amerykanie nie wiedzą, gdzie leży Nowy Jork

Pogłębia się brak znajomości geografii wśród młodych Amerykanów. Wskazuje na to sondaż, przeprowadzony przez amerykańskich analityków rynkowych.
To, jak słabo Amerykanie orientują się na mapie, jest zwykle szokujące, zwłaszcza dla Europejczyków. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych zwykle potrafią wskazać kontynenty, z konkretnymi krajami jest już gorzej. Niechlubny przykład dał sam prezydent George Bush, który do niedawna nie odróżniał Słowacji od Słowenii, a Greków nazywał Grecjanami.

Najnowszy sondaż marketingowej firmy Anderson wskazuje, że słaba znajomość geografii obejmuje również biznes. Większość młodych Amerykanów uważa, że koreańskie telefony LG pochodzą z ich kraju. Zdaniem połowy badanych, także niemiecki Adidas jest firmą amerykańską. Spora część sądzi, że produkty firmy Nokia wytwarzane są w Japonii, a tylko pięć procent wskazało prawidłowo na Finlandię.

Fakty te nie powinny jednak dziwić w świetle zeszłorocznego sondażu miesięcznika "National Geografic", który wskazał, że tylko co drugi młody Amerykanin potrafi na mapie wskazać Nowy Jork.
http://wiadomosci.on...9,1,1,item.html
  • 0

Laserdance.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a widzieliście (?) :

:hmm:
  • 0

Ryba{_}Słońca.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wśród Polaków przecież też są głąby... W 70% przypadków, kiedy ktoś zagaduje do mnie na gg, nie wytrzymuje i mówie mu wprost, że nie jest na moim poziomie, i nie mamy o czym rozmawiać. Wiem, brutalna jestem :P Ale jesli przez następne pół godziny mam wysłuchiwać tekstów typu ,,jesteś huda czy otyła?" wole od razu dać sobie spokój (co ostatnio nie podziałało, bo na moje ,,sorry, ale nie wydajesz się bardzo inteligentny, cześć" usłyszałam ,,ale powiedz tylko, huda czy otyła?")...

Lol sory że tak się wbija ale na gg raczej nie doswiatczysz intelektualnej rozmowy bo po prostu ten program z założenia przeznaczony jest dla 10 letnich dzieci.
  • 0

Fenix.
  • Tematów: 19
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ten program z założenia służy do komunikacji - a to, że jest fatalnie prowadzony to już nie problem użytkowników o wysokim poziomie intelektualnym.
  • 0

Gside.
  • Tematów: 7
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

eh . Taka mała anegdotka :) Często prowadzę rozmowy z koleżankami z zagranic przez skypa. Ostatnio rozmawiałem sobie z K.. coś tam . Mieszka w Tokyo , dobrze zna angielski, i w ogóle fajna się zdawała. Zdałem jej pytanie , co jest stolicą polski , bez problemu odpowiedziała że Warsaw. Pomyślałem, że było to dość banalne pytanie zapytałem co jest stolicą Liechtensteinu , bez problemu odpowiedziała że Vaduz. Za karę spytała mnie, jaka jest stolicą Korei Północnej i zrobiło mi się głupio ;) W Japoni jest poziom jeszcze wyższy niż w Polsce.

A teraz inna sytuacja . Rozmawiałem także z pewną niemką :] Głupie strasznie dziewcze od początku było, ale luz. Zapytałem się jej, kiedy zaczęła się II wojna światowa i jakim wydarzeniem ... hmm ... pomyślała chwilę , odpowiedziała. 1932 , nuclear attack in Japan . Rozwaliła mnie ;D

A teraz trochę faktów :D

Zdecydowana większość amerykaninów , Pisze : Joanna Dark i nie utożsamia jej z przydomkiem " Dziewica orleańska ", myśląc , że to określenie pasuje do Matki Boskiej.

90% amerykaninów wierzy w ufo i tyle samo nie wierzy że holokaust miał miejsce, a jeżeli tak, to że miał miejsce na bliskim wschodzie.

60 kilka % amerykaninów nie potrafi podać 3 krajów nie należących do UE.

Polska edukacja stoi i tak na wysokim poziomie i nie mamy co narzekać , przynajmniej w tym możemy pokazać swoją większość , bo niestety nie każdego stać na 3 komórki , Ipoda , Laptopa , kabrioleta i mieszkanie w wieku 20 lat :)
  • 0

Meledictum.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[CIACH! ;) ]
Zdecydowana większość amerykaninów , Pisze : Joanna Dark i nie utożsamia jej z przydomkiem " Dziewica orleańska ", myśląc , że to określenie pasuje do Matki Boskiej.

90% amerykaninów wierzy w ufo i tyle samo nie wierzy że holokaust miał miejsce, a jeżeli tak, to że miał miejsce na bliskim wschodzie.

Fakt, że 90% Amerykanów wierzy w UFO jeszcze o niczym nie świadczy. Swoją drogą, to trochę dużo, wydawało mi się, że jakieś MAX 70%. (a w Polsce 90% obywateli wierzy w KK. :P ), zaś co do tego holocaustu... Jakiś link do ankiety, wyników badań, cokolwiek? : O

60 kilka % amerykaninów nie potrafi podać 3 krajów nie należących do UE.
Polska edukacja stoi i tak na wysokim poziomie i nie mamy co narzekać , przynajmniej w tym możemy pokazać swoją większość , bo niestety nie każdego stać na 3 komórki , Ipoda , Laptopa , kabrioleta i mieszkanie w wieku 20 lat :)

Polska szkoła uczy masy niepotrzebnych nikomu bzdetów (co mnie, do jasnej cholery, obchodzi mitoza i profaza? Na co mi to potrzebne?). Widać to już na samym początku edukacji - dziecko ma wiedzieć, że 2x2=4, dziecko nie ma rozumieć, ono ma wiedzieć. Nasz (ich?) system nauczania wbija uczniom do głowy tysiące nic nie znaczących regułek, definicji itp, zapominając całkowicie o logicznym myśleniu (jedyny chlubny wyjątek to niektóre działy matematyki).

Zatem nie jestem do końca pewien, czy jest się czym chwalić. :/
  • 0

Robaczek.
  • Tematów: 19
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Był taki reportaż ze pokazywano dziecia w wieku szkolnym (podstawówka), pewne zdjecie..
Jedne mówiły ze to George Bush, drugie ze ten klaun z mc donaldna (jak kolwiek sie tam wabi), na koncu pokazali zdjecie i to był Jezus..
  • 0

Ryba{_}Słońca.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Korei Północnej i zrobiło mi się głupio W Japoni jest poziom jeszcze wyższy niż w Polsce.

Sorry że sie wetna ale sam nie wiem i sie spytam Phenian ?
  • 0

Gside.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Fakt, że 90% Amerykanów wierzy w UFO jeszcze o niczym nie świadczy. Swoją drogą, to trochę dużo, wydawało mi się, że jakieś MAX 70%. (a w Polsce 90% obywateli wierzy w KK. :P ), zaś co do tego holocaustu... Jakiś link do ankiety, wyników badań, cokolwiek? : O
Polska szkoła uczy masy niepotrzebnych nikomu bzdetów (co mnie, do jasnej cholery, obchodzi mitoza i profaza? Na co mi to potrzebne?). Widać to już na samym początku edukacji - dziecko ma wiedzieć, że 2x2=4, dziecko nie ma rozumieć, ono ma wiedzieć. Nasz (ich?) system nauczania wbija uczniom do głowy tysiące nic nie znaczących regułek, definicji itp, zapominając całkowicie o logicznym myśleniu (jedyny chlubny wyjątek to niektóre działy matematyki).

Zatem nie jestem do końca pewien, czy jest się czym chwalić. :/

Info pochodzi z kanału discovery , kiedyś tam były właśnie takie krótkie przerywniki pomiędzy serią reklam i jakoś te 3 rzeczy zapały mi w pamięć :)

Co do szkolnictwa. To w USa nie uczą ani logiki , ani nie wbijają bezsensownych regułek di głowy i widać jakie " matoły " chodzą po ulicach .. :)W Polsce uczuć w pewnym stopniu logik [ szczególnie widać to po wynikach matur ] oraz wiele , wiele wiedzy teoretyczej , co uwierz, że wiele osób preferuje , np. ja . Edukacja to jeden z powodów , przez które możemy patrzeć na Amerykanów z góry. Swoją drogą , czy Polska nadal przechodzi przez etap fascynacji USA ?

Sorry że sie wetna ale sam nie wiem i sie spytam Phenian ?

Od tamtej pory pamiętam :aaa:

AA . i przypomniała mi się sytuacja z gimnazjum jeszcze , gdzie trafił się naszej klasie " kiblarz ". Pewnego razu wyrwany do odpowiedzi z historii, mając przed sobą mapę, miał wskazać jednego z zaborców Polski , wskazał AUSTRALIĘ :mrgreen:
  • 0

Navarion.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To jest spowodowane tym, że w Anglii uczy się tylko 3-4 wybranych przedmiotów. Dziecko nie wybierze Geografii i co? Głąb całe życie...
  • 0

Ryba{_}Słońca.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem w zawodówce i tam też liczą się ino praktyki a wiem gdzie leży polska. I ile ma wojewódzctw
  • 0

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

. Edukacja to jeden z powodów , przez które możemy patrzeć na Amerykanów z góry. Swoją drogą , czy Polska nadal przechodzi przez etap fascynacji USA ?

Ja bym wcale się tak naszą edukacją nie chwalił. Tam uczy się po prostu wszystkiego o czymś konkretnym co człowieka interesuje a u nas uczy się wszystkiego o wszystkim czyli o niczym i dopiero na studiach musimy nadrabiać zaległości.

Pewnego razu wyrwany do odpowiedzi z historii, mając przed sobą mapę, miał wskazać jednego z zaborców Polski , wskazał AUSTRALIĘ :mrgreen:

Miałem w podstawówce taką koleżankę co też myliła Austrię z Australią.
Mój kuzyn natomiast miał w klasie takie koleżanki co na zadane pytanie " gdzie w Europie jest najwięcej lasów" popatrzyły na mapę, wskazały Rosję i powiedziały: TU!! Przecież jest zaznaczone na zielono!
Wystarczy zrobić w Polsce sondaż z jakieś podstawowej wiedzy o Ameryce i ciekawe ile osób prawidłowo odpowie na pytanie kim był Pizarro albo w Jakim stanie leży Salt Lake City.
Poza tym w innych oświeconych krajach Europy jak np Francja dalej myślą, że w warszawie po ulicach chodzą białe niedźwiedzie bo w końcu leży w kole podbiegunowym... ;)

To jest spowodowane tym, że w Anglii uczy się tylko 3-4 wybranych przedmiotów. Dziecko nie wybierze Geografii i co? Głąb całe życie...

Tak samo jest w innych krajach anglosaskich jak np USA czy Kanada.
  • 0

NO_NAME.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

u mnie koleżanka w gimnazjum nie umie wskazać Polski na mapie świata. :D a w całej eurapie ludzie myślą że Polacy bydowali obozy zagłady w czasie wojny...
  • 0

Gside.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Że ja już nie wspomnę , że na zachodzie Kuba Rozpruwacz to postać bajkowa :D

I i że star warsy działy się na prawdę ;)
  • 0

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

I i że star warsy działy się na prawdę ;)

Oczywiście że na prawdę, dawno temu w odległej galaktyce! :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych