Hej, na początek chciałabym się przywitać, bo jest to mój pierwszy post na forum.
Piszę magisterkę na temat kultów ufologicznych i postanowiłam zasięgnąć języka tutaj, bo na pewno znajdzie się ktoś kto ma większą wiedzę.
Kiedyś spotkałam się z teorią o tym, że obserwowalna u ludzi potrzeba religijności jest zaprogramowana w naszym DNA przez obcych w celu podporządkowania naszego gatunku. Nie mogę znaleźć jakiejś konkretnej publikacji na ten temat, i nie chodzi o wiarogodność czy dowody na tę teorię tylko same jej opracowanie, albo jakiś materiał źródłowy na który mogłabym się powołać pisząc pracę.
Dla przykładu, w książce Barbary Marciniak "Zwiastuni Świtu" jest informacja o tym, że ludzie mieli pierwotnie 12 nitek DNA a 10 z nich zostało "wyłączonych" w celu odcięcia nas od łączności z przychylnymi nam kosmitami.
Szczerze mówiąc nie daję wiary żadnemu z tych pomysłów, ale są bardzo interesujące teoretycznie i chciałabym napisać o tym, ale brak mi twardych źródeł.
Jakieś tytuły książek, publikacje, albo chociaż namiar na to kto jest twórcą lub propagatorem tej teorii, gdzie się pojawiła, ktoś coś?
Z góry dzięki za pomoc.