Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wasze dzieła w kapsule czasu

• Please log in to reply
17 replies to this topic

spooner.
  • Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W kapsule czasu, którą sonda OSIRIS-REx zabierze w kosmos, już znalazło się kilkaset tysięcy nazwisk, a teraz dołączą do nich dzieła, które Wy stworzyliście bądź stworzycie. Wystarczy, że umieścicie je na Twitterze bądź Instagramie i oznaczycie odpowiednim hashtagiem.

NASA rozpoczęła nową kampanię o nazwie We The Explorers, która ma zachęcać wszystkich entuzjastów kosmosu do wzięcia udziału w nowym ciekawym przedsięwzięciu. Agencja prosi bowiem o nasyłanie prac artystycznych, które zostaną wysłane w przestrzeń kosmiczną jako część kapsuły czasu, która znajdzie się na pokładzie bezzałogowej sondy OSIRIS-REx.

Celem OSIRIS-REx będzie planetoida Bennu należąca do grupy Apolla oraz obiektów NEO i PHA, gdzie pozostawi kapsułę czasu. Również podczas tej misji, jako pierwsza amerykańska sonda pobierze próbki z tego rodzaju ciała i powróci na Ziemię, by przekazać je do celów badawczych. We wspomnianej kapsule czasu, a raczej na malutkim chipie, znajdą się nie tylko dzieła, które już można nadsyłać, ale także 442 tysiące nazwisk zebranych podczas poprzedniej kampanii NASA – „Messages to Bennu”. Start sondy odbędzie się jesienią tego roku, a na Ziemię powinna powrócić w 2023 roku.
„Eksploracja kosmosu to z natury kreatywna aktywność.” – powiedział Dante Lauretta z Uniwersytetu w Arizonie. – „Zapraszamy świat, by dołączył do nas podczas tej wspaniałej przygody, umieszczając swoje dzieła w sondzie OSIRIS-REx, która zabierze je w kosmos na tysiąclecia.”

Prace mogą przyjąć dowolną formę – szkicu, fotografii, wiersza, piosenki, krótkiego wideo lub inną, która odzwierciedla to, w jaki sposób eksploracja kosmosu wpływa na życia ich autorów. Zgłoszenia będą przyjmowane za pośrednictwem Twittera oraz Instagramado 20 marca – wystarczy, że dzieło zostanie umieszczone w jednym z tych serwisów i oznaczone hashtagiem #WeTheExplorers. Więcej informacji: http://www.asteroidm...WeTheExplorers/

źródła:

http://www.conowego....s-dziela-16625/

https://www.nasa.gov...to-an-asteroid/

• 3

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Fajny pomysł - szkoda, że nie dla tych, co nie mają tam kont :/

• 0

#3 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..
  • Tematów: 0

Napisano

Już bez przesady. Rozumiem, że teraz bycie outsiderem jest 'cool', ale posiadanie konta akurat na Twitter nie jest niczym złym i nie wciągnie nikogo do mainstream razem z nastolatkami. Założenie konta i wysłanie 1 tweeta z tym hashtag akurat nie jest wielką barierą.

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiesz, to nie chodzi o bycie outsiderem.

Po prostu nie mam ani chęci, ani czasu, ani też potrzeby, żeby mieć konta i tu i tu i tu.

Mam na emeryckim FB i to mi wystarczy.

To nie jest jakaś tam manifestacja, bo ogólnie to czniam problem kont na kontach społecznościowych.

Po prostu stwierdziłem, że pomysł jest fajny (bo jest) i szkoda, że ograniczony tylko do tych dwóch portali.

Wszystko (i to nie jest zachęta do Wszystko, żeby się wypowiedział :D)

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No właśnie też się poczułem tak nieco wykluczony.

• 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wysłałem już swoje dane na Księżyc ( w LRO) i w kosmos na jakiejś tam sondzie Nasa. Jak się  rejestrowałem (przed 2010r) to nie musiałem mieć niczego poza mailem. Signum tempori.

• 2

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W sumie można by napisać, że trzeba mieć internet żeby wziąć udział. A co jeśli ktoś nie ma, to jest wykluczony.
  • 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Już bez przesady. Rozumiem, że teraz bycie outsiderem jest 'cool', ale posiadanie konta akurat na Twitter nie jest niczym złym i nie wciągnie nikogo do mainstream razem z nastolatkami. Założenie konta i wysłanie 1 tweeta z tym hashtag akurat nie jest wielką barierą.

Ale rozumiesz, że przez zarejestrowanie się tam, udzielasz pierdyliarda informacji o sobie w necie, różnym organizacjom? :) więc niekoniecznie mama ochotę to robić, a chciałbym swój obraz załączyć i co wtedy? Celowe działanie - nie od dziś wiadomo, że wszyscy przeczesują twittery i szitbuki jak potrzebują o danym człowieku informacji. Dlaczego nie możesz tego zrobić bezpośrednio poprzez stronę NASA albo podstronę ich tylko akurat przez portal społecznościowy?

Na pewno ich argumentem jest to, że miliony ludzi mają konta i będzie łatwiej - teoretycznie na pewno, ale ja widzę drugie dno, w postaci zwerbowania jeszcze większej ilości ludzi do banku informacji.

Nie podoba mi się po prostu fakt, że zmuszają mnie do zakładania jakichś kont, których nie chcę - to wzbudza moje podejrzenia - a nie jestem wielkim fanem teorii spiskowych, jakby co ;)

Nie wiem jak Pishor (ale mam pewne podejrzenia), ja już minąłem etap "cool" - jakieś 15 lat temu :)

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Głównym powodem jest zapewne chęć aby akcja przybrała postać samonakręcającego się wyzwania. Bo gdy ktoś wrzuci na swoje konto obrazek z odpowiednim tagiem, to zobaczą go wszyscy którzy polubili jego profil i ktoś z nich może sam mieć ochotę zrobić taki.

• 0

spooner.
  • Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gdyby zależało im na zbieraniu danych, to w te akcje włączyliby obowiązkowo facebooka.
FB to skarbnica danych, twitter pod tym kątem taki nie jest i podejrzewam, że instagram również.
Poza tym jeżeli komuś zależałoby na zbieraniu danych, to użyłby do tego bota, który wyskrobałby całego facebooka. Myśle, że zrobienie czegoś takiego w ZennoPoster nie byłoby problemem. Bezpośrednio przez ich strone, to byłby staroświecki pomysł. Dzisiaj takie akcje organizuje się przez najpopularniejsze społecznosciówki, bo jest po prostu efektywniej.

1. Rejestracja, to kilka chwil
2. Pyta o imie i nazwisko, ale nie musicie podawać swoich prawdziwych danych ;)
3. Krok z podaniem nr. telefonu w celu ochrony konta możecie pominąć
4. Wrzucacie prace i możecie w każdej chwili usunąć konto. Oczywiście w tym przypadku radze sie wstrzymać do 20 marca, aż akcja sie skończy.

Nie wiem tylko czy nowi użytkownicy mogą używać hasztagów. Ponoć trzeba kilka/kilkanaście dni odczekać. Ma to na celu chronić portal przed spamem hasztagami. Użytkownik z ciut większym stażem już może ingerować w ich wyszukiwarke. Ale to trzeba sprawdzić.

Ja to się bardzo ciesze, że NASA daje mi możliwość wysłania w kosmos jakąś cząstkę mnie. :)

Mam tylko nadzieje, że ta kapsuła ma jakiś "system antykolizyjny"? Jak już latać po kosmosie, to na tysiąclecia!

• 0

Kazuhaki.
  • Tematów: 176
  • Artykułów: 6
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja na szczęście (lub nieszczęście) jestem już w erze social media, więc zapewne coś na Insta wrzucę  ;p

Użytkownik Kazuhaki edytował ten post 21.02.2016 - 17:11

• 0

#12 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Jak już napisał Zaciekawiony omijając te teorie o zawładnięciu światem zwyczajnie chcą spopularyzować wydarzenie poprzez viral-marketing. A Twitter czy Instagram są do tego idealne, lepsze niż sam Facebook.

• 1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A mi się zwyczajnie zakładać nie chce. O żadną prywatność się nie boje, bo nie mam nic na sumieniu, nic by u mnie i tak nie znaleźli, a poza tym na pewno by się im chciało przeczesywać profil jakiegoś anonima wśród miliona innych anonimów. Zresztą ostatnio podpisywałem multisporta i kilka innych papierków z pracy, to ile musiałem danych podać to jest głowa mała, nie muszę mieć fejsa, twittera, ani nic innego, a i tak wszystko o mnie mają, a przez moment pomyślałem, że to już jednak przesada. No, ale cóż, tak dziś wygląda świat i trudno.

Pomysł fajny, na pewno ma na celu rozszerzenie akcji, ale mnie to jakoś nie jara za bardzo. Nawet jakby nie trzeba było zakładać żadnego portalu to i tak bym nie dał nic po sobie w ten kosmos.

• 0

#14 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Co nie zmienia faktu, że w przypadku Daniela, Pishora czy innego anty-użytkownika takich rozwiązań powinna być opcja na e-mail przy stronie NASA. Jednak pamiętajmy, że NASA działa w USA i dla nich takich Polski zabłąkany użytkownik to coś niespotykanego. Nie ma konta? Jakiś kosmita?

• 2

Skambha.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dokładnie, to jest USA, a nie Polska. Tam wszystko wygląda inaczej.

PS. A ja specjalnie założyłam konto - moja cegiełka została dołożona :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych