Skocz do zawartości

Zdjęcie

Forumowy mini warsztacik - macie jakieś problemy? Piszcie...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
216 odpowiedzi w tym temacie

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Takie ciekawostki:
http://www.alfaworks...romeo_164.shtml

wariat_prawdziwy.

deaktywowany na własne życzenie

Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tak, tylko jest jedno małe ale. Top Gear to kombajn w programach tego typu. Przed nagraniem auta lecą na warsztat i nie sądzę by wzieli sobie do tego spotu Alfę z ulicy. Popatrz na silnik. Wycyckany aż miło popatrzeć. Kolejna sprawa jest taka że nawet i gdyby wzięli z ulicy Alfkę to będzie ona o setki % w lepszym stanie jak Alfka bita na Polskich drogach i naprawiana w Polskich serwisach. Nie da się też ukryć że jesli owa Alfa była by sprawna w 100% i naprawdę cacy zadbana to wygoda jazdy będzie. W latach 80 i na początku 90 produkowano auta dla wygody i komfortu więc jakość wykonania wtedy lekko odbiegała od dzisiejszych norm poniewaz nie umiano jeszcze aż tak oszczędzać. Nie zmienia to jednak faktu że nie wszystkie auta pow. 2005 roku są złomem bo tutaj jakośc też jest. Jedno jednak trzeba zrozumieć. Dzisiaj musimy produkować auta gorsze jak kiedyś bo pójdziemy z torbami. Niestety, drugi fakt jest taki że od 1994roku minęło sporo lat i znaleźć auto naprawdę dobre i zadbane graniczy z cudem.  Zdezelowany Mercedes W124 kosztuje dzisiaj około 2500-3500zł. Taki "wyglądający" na chodzie 5000-7000zł. Taka, niby Polska perełka dbana przez dziadka 9-12tys.zł. Rarytasy zaczynaj a się od 20000zł w górę. Rekordziści na eBayu chcieli za lux. W124 (300E) w pełnym wypasie od 25000 w górę ale EURO!  To samo będzie z Alfą. Znajdziesz zadbany wózek ale nie za Polską kasę. U nas to auto nie ma szans sprzedaży z racji wieku, wyglądu i opinii. Cena? Mniej jak 500zł!  Niestety!  Kupi to tylko pasjonat i osoba znająca się na mechanice. Odpicuje jak jakiegoś Cadilacca i będzie się cieszyć. Taka jest prawda więc przyjmijmy że nasz forumowy kolega jest własnie pasjonatem. Przed zakupem jednak, należy obadać internet i ceny części zamiennych jak i też sprawdzić samo auto.  Należy sprawdzić wszystko od A do Z i naprawdę bardzo dobrze skalkulować. Dlaczego?

http://ww3.autoscout...6166012?asrc=st| (550euro od 72-l.niego dziadka) na pewno w oryginalnym lakierze lub:

http://otomoto.pl/of...a-ID6yixB7.html

od idioty za 17000zł (ponad 4000 euro)

z dopiskiem:

W alfie została wykonana 3-stopniowa korekta lakieru, a następnie zabezpieczona powłoką ceramiczną.

To Alfa używała metalicu w perle w 1992 roku i krzywo doklejała znaczki?

3-stopniowa to była polerka po lakierowaniu...

Użytkownik wariat edytował ten post 22.03.2016 - 11:43

Dr Röck.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@wariat

Tak, są awaryjne Twin Sparki. Te opinie internetowe omija jedynie Doktor ale jak on to robi to nie wiem.

Wiem ze nie wiesz, udowadniasz to w kazdym poscie. Jakbys wiedzial, tobys po prostu napisal.

@kilroj

Dr Rock pisze, że to pancerny silnik. Nie żebym nie wierzył, ale nie zgadza mi się to z opiniamii w innych miejscach :( To jak to jest w końcu z tymi Twin Sparkami?

To proste. Sa twin sparki 8 zaworowe i 16 zaworowe. i choc 99% ludzi uwaza ze za to samo, to sa to zupelnie inne konstrukcje ktore wspolna maja tylko nazwe. twin spark 8v to silnik na bloku alfy i glowicy alfy, ma kute wal korbowy, korbowody i tloki, nie ma zadnych problemow z panewkami a wariator jest ale sie praktycznie nie psuje, a jak juz nawet sie zdarzy ze padnie to jedyny objaw to troche slabszy silnik na niskich obrotach.  twin spark 16v to silnik na bloku fiatowskiego dohca, z glowica z twinsparka 8v ale mocno przerobiona przez fiata, ma 16 zaworow i debilnie rozwiazane smarowanie wariatora, ktory nie dostaje oleju i szybko pada. silnik z padnietym wariatorem chodzi jak diesel i za cholere nie da sie tym jezdzic. dol silnika to tez padlina co dziwne, bo normalnie dohc to fajny silnik. ale akuart twin sparka 16 zaworowego fiat spartolil straszliwie.

podkresle dla tych co nie jarzą czyli chyba wszystkich. twin spark 16v to padlina, a twin spark 8v to zupelnie inny silnik  i dobry oba nie maja ze soba nic wspolnego.

W alfie 164 jest twin spark 8zaworowy dlatego pisalem ze jest dobry.

chyba zaczne pobierac kase za udzielanie wam darmowych lekcji wiedzy o samochodach. panajuzka juz nauczylem wiec moze nie bedzie na przyszlosc bredzil o dwoch walach korbowych w veyronie teraz pora na wariata.

@wariat

Popatrz na silnik. Wycyckany aż miło popatrzeć.

Te, znawca, nic nie wycyckany, tak wyglada kazdy v6 busso w alfie. chromowane kolektory to jego symbol. tylko w lanci kappie ten silnik mial dolot malowany na czarno.

poza tym wypasione egzemplarze 164 sa duzo wiecej warte niz 17 klockow

Użytkownik Dr Röck edytował ten post 22.03.2016 - 12:54

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

Możliwe, możliwe, lecz nie zmienia to faktu że 95% internetu huczy że to szrot.  Jeśli tysiące ludzi napisało że "wlazło w kupę" i jest źle bo brzydko pachnie to mam być następny by się przekonać że faktycznie źle pachnie?  Dla mnie temat Alfy zakończony. Ma już kolega zainteresowany moją opinię, ma opinię z neta a nad resztą musi się po prostu sam zastanowić. Nadal podtrzymuję wcześniejszą wypowiedź, powtórzę się:  ASO > kompresja > rolki i będzie wynik. Jak nie trup - brać i się cieszyć. Amen. 

Użytkownik wariat edytował ten post 22.03.2016 - 15:58

Dr Röck.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

95% internetu huczy że szrot... ok, niech ci bedzie. to mam do ciebie teraz sprawe. mamy kilka aut, rocznik tak plus minus 2005, z dwulitrowym ropniakiem. napisz mi, ktory z nich wedlug ciebie ma najlepszy silnik, a ktory omijac z daleka. reszta nie istotna. niech to beda na przyklad

twoj ulubiony focus,

fiat ducato

volvo s80,

suzuki grand vitara

ford mondeo

ford galaxy

i citroen xsara.

doradz cos. niech inni ktorzy mysla o zmianie auta tez sie czegos dowiedza.

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

Najlepszy ale pod względem czego?

a) prędkości

b) spalania

c) siły

d) trwałości

e) czy tego samego silnika w różnych markach z innym logo?

Wyskoczyłeś jak Filip z konopi z tym pytaniem ale niech Ci będzie. Dla mnie fajny jest F9Q w Suzuki. 8 zaworków i R4 bez zbędnych bajerów.

Citroen? Xara czy Picasso? Jeśli ten pierwszy to 2.0HDI nie jest silnikiem :szczerb: do auta lecz do betoniarki no chyba że się nie rozdrabniałeś w mili cm3 i miałeś na myśli 1.9TD no to już lekko inna bajka.

Ducato?  2.0JTD??? Doktorze, obaj wiemy że jak Ducato to tylko od 2.5 w górę z Iveco pod maską więc... żabojada rodem PSA postaw obok betoniarki.

Volvo 2.0D czy D3??? :szczerb:

Galaxy = Mondeo = Focus / to ta sama stajnia

A te całe S80 to Ford przypadkiem nie tłucze na bebechach od PSA???  :szczerb: :szczerb:

Który najlepszy?  Każdy sprawny!!

Jak długo będzie najlepszy?? Tak długo jak będzie sprawny!

Na Twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Prócz tego we wspomnianych modelach pojawiają się te same silniki więc

złap mnie na coś lepszego ...

PS. ale punkt dla Ciebie bo mnie zainspirowałeś. Lecę szperać kto tłucze teraz Volvo, bo ostatnio Chińczyki robili a motory od Fora brali... Ciekawe czy coś się zmieniło...

no i w ogóle to szacun i wielki dzięk za to że na liście nie było Poloneza Caro z 1.9D od PSA (Peugeot Soc.A.)bo z pewnością bym go wybrał a Ty byś z pewnością zaczął mi wciskać bajer że to ... peżoo a nie polonez...     :szczerb:

Użytkownik wariat_prawdziwy edytował ten post 23.03.2016 - 09:20

Dr Röck.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@up

Powiedz lepiej gdzie masz ten warsztat zebym wiedzial jaki adres omijac.

Wszystkie samochody jakie wymienilem maja pod maska ten sam silnik. dokladnie ten sam, dw10 od peugeota. nie ważne czy to ducato, czy s80, czy mondeo, czy vitara silnik jest ten sam.

Wracajc do poprzedniej sprawy, czyli afly

Jeśli tysiące ludzi napisało że "wlazło w kupę"

Te tysiace ludzi nie maja pojecia o czym pisza albo ty nie wiesz po prostu ze pisza o innym silniku. kropka.

Użytkownik Dr Röck edytował ten post 22.03.2016 - 18:52

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

Ty naprawdę nie widzisz podpunktu (E) w mojej poprzedniej wypowiedzi???????

Lekko humorystycznie zasugerowałem Ci że ten sam motor jest w wielu modelach i Ty naprawdę sądzisz że ... ... ...

Ja zwariuję z Tobą na tym forum!

Dosłownie, takiego jak Dr.Haus wykończył byś emocjonalnie w jedną noc.  Ja, wysiadam ... doktorze.

Poprawiłem poprzednią wypowiedź ... Może teraz dopatrzysz że się nie udało...

@up

Powiedz lepiej gdzie masz ten warsztat zebym wiedzial jaki adres omijac.

To Ty po warsztatach jeździsz?

No i samym chlebem człowiek nie żyje. Chcesz oceny silnika nie biorąc pod uwagę innego osprzętu (ECU, mapy wtrysków w benzynie) i masy innych.

Przecież to chore, ponieważ w Focusie ten sam motor będzie zachowywał się inaczej jak w Vitarze. Gdyby było inaczej nikt nie kupował by Golfów i Passatów lecz tańsze Octavie i Fabie, prawda?

Z oceną "lepszości" silnika w samochodzie jest tak samo jak z kobitami. To że spora część Pań posiada taki sam rozmiar miseczki oraz rozmiar pupy, nie oznacza że są one takie same!  Nie liczy się pupa (silnik)! Liczy się reszta (osprzęt) czyli coś co jest w stanie całkowicie zmienić charakterystykę działania silnika (pupy).  Sorry za szczery wywód. :szczerb:  ale gdy postawisz obok siebie Fabię i Golfa to wszyscy powiedzą że Golf ma lepsze osiągi - nawet pomimo tego że siedzą tam takie same silniki.

Użytkownik wariat_prawdziwy edytował ten post 23.03.2016 - 09:30

Dr Röck.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

@up

Ty naprawdę nie widzisz podpunktu (E) w mojej poprzedniej wypowiedzi???????

Dopisales go pozniej, dopiero po tym jak dotarlo do ciebie jak sie skompromitowales. jesli ktos w miedzyczasie przeczytal twoj post przed edycja to doskonale o tym wie.

no i w ogóle to szacun i wielki dzięk za to że na liście nie było Poloneza Caro z 1.9D od PSA

poloneza nie podalem bo w przeciwienstwie do ciebie wiem o tym, ze wsadzali do niego xuda 1.9 od peugeota, a nie dw10.

Chcesz oceny silnika nie biorąc pod uwagę innego osprzętu (ECU, mapy wtrysków w benzynie) i masy innych.

jasne ze mapa wtryskow w benzynie skoro o dieslu rozmawiamy mistrzu :facepalm:

osprzet w tych silnikach wiele sie nie rozni. turbo ze sztanga w mocniejszych wersjach i inny program i najwyzej jakies duperele ekologiczne. mechanika jest identyczna. no ale jak sie nie widzialo silnika na oczy, to skad o tym wiedziec?

przyznaj sie, ze po prostu polegles z kretesem na pytaniu ktore dla prawdziwego mechanika powinno byc banalnie latwe. od teraz traktuje cie wylacznie jako zwyklego trolla a opowiesci o twoim warsztacie traktuje podobnie jak przechwalanki jednego moda o 380 koniach w cadillacu, ktory ma w rzeczywistosci 210 koni i z 3biegowym automatem wolniej sie zbiera od barki rzecznej z weglem.

ale gdy postawisz obok siebie Fabię i Golfa to wszyscy powiedzą że Golf ma lepsze osiągi - nawet pomimo tego że siedzą tam takie same silniki.

skoncz juz sie blaznic publicznie bo to sie nudne robi. golf ma lepsze osiagi od fabii z tym samym silnikiem? ta, szczegolnie ze fabia jest mniejsza i o 300 kg lzejsza. no ale jak dla ciebie sam znaczek vw i napis golf dodaje 100 koni, to nie mamy o czym gadac.

chcesz nastepna zagadke? jaki silnik w passacie b6 polecisz? 1.6 tdi na common railu, 1.9 tdi na pompowtryskach czy 2.0 tdi na pompowtryskach?

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

Każdy ma swoje historie. Jeden lepsze, drugi gorsze. Cóż mogę poradzić. Nie jestem Alfa i Omega jak Ty.

Nie miałem wszystkich samochodów niestety... (jak Ty!)

Nie widziałem wszystkich silników jak Ty... 

Nie jeździłem wszystkimi samochodami i nie naprawiałem wszystkich... jak Ty!

Dzięki temu nie muszę ciągle udowadniać (jak Ty) że jestem od kogoś lepszy lub są lepsi ode mnie samego

bo z pewnością wielu takich, wielu... jest!

A nie jest przypadkiem w drugą mańkę, czyli tak że ten który widział, naprawiał i miał wszystko to tak naprawdę nie wie nic?

No widzisz Doktorku. Ja, niby ten gorszy (a od samego początku istnienia tego wątku jedziesz jak byś zjadł wszystkie książki pt."Młody Technik") nie muszę wiedzieć wszystkiego i nic nie dopisywałem tylko przeniosłem dodając do punktu!  Dziecko nie dało by się chwycić na ten numer a Ty ciągle uważasz że coś Ci się tam udało udowodnić. No, ale co? 

Nie znam wszystkich silników?  Przecież nie ma takich którzy znają i obaj to wiemy. Chcesz wmówić społeczeństwu że Dr.Rock ma wbite w glacę wszystkie oznaczenia, kody i całą resztę w chwili w której jest tego kilka ton knig?  I naprawdę uważasz że się nie ośmieszasz? he,he

W życiu jest tak że prócz mechaniki i pasji jest jeszcze życie. Ma się dzieci, obowiązki, żonę, dom na utrzymaniu, regon na pilnowaniu i masę, masę innych rzeczy.

Jeśli czegoś nie wiem to otwieram internet, otwieram książki i już wiem. To jest bardzo, bardzo proste w dzisiejszych czasach i ma spory plus!

Nigdy się nie pomylę bo nie jadę na pamięć. Po co mi wiedzieć jaki motor siedział 20lat temu w jakimś szrocie, powiedz?

Mnie interesują tylko i wyłącznie silniki które stoją w moim warsztacie. Inne mam gdzieś i nie ważne czy otrzymam przy tym opinię ciulowego warsztatowca. Niczego też nie przyszedłem tu udowadniać więc skończ proszę jazdę po moim garbie bo zrobiło się to z deka nudne i zniechęca ludzi do udziału w wątku.

Ja rozumiem że nowe wozy są dla Ciebie ciulowe bo tylko na starym zrytym szrocie można dłubać kasę. Swoją powagę udokumentowałeś już nie raz - zwłaszcza propozycją auta do 15tys.zł.  Zastanawiałeś się kto normalny kupi dziś 20letnie auto?  Znudziła mnie już ta przepychanka. Nie dogadamy się doktorku nigdy. Różni nas wiek i podejście do sprawy. Zbyt na serio bierzesz ten temat do siebie no i co najgorsze, ciągle próbujesz udowodnić że jesteś lepszy!

W czym?

W zdolności szybkiego przepisywania informacji które wykopałeś w google?  Widzisz, mógł bym zrobić dokładnie tak samo lecz to jest ... takie z deka dziecinne, wiesz?  A dlaczego tak sądzę? Bo ma 4 dychy na karku i nie znam ludzi którzy z głowy i to bezbłędnie sypią oznaczeniami wszystkich silników i wiedzą dokładnie który ile czego miał no chyba że siedzą w jednej, jedynie marce i modelu.  Z życia też już wiem że zaraz przyczepisz się jakimś kontratakiem i powiesz że jestem cienki...  więc, tak doktorze, jestem cienki...

PS. Ta Twoja sygnaturka, to żal, ból czy co to ?? :szczerb: :szczerb:

PS.2  Wnioskuję do administracji forum o nie przyznawanie więcej banów doktorowi Rock. Sądzę że na "wolnym" chłopak zbyt dużo myśli nie mając nic innego do roboty, sądzę po nastawieniu do tematu że jest z nim coraz gorzej a forum to pewnie jedyne jego zajęcie - zatem by nie pogarszać stanu emocjonalnego pacjenta - proszę nie odcinać nigdy więcej doktora od forum.

Użytkownik wariat_prawdziwy edytował ten post 23.03.2016 - 11:33

Urgon.
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

PS. Ta Twoja sygnaturka, to żal, ból czy co to?

Kompleks małego silnika...

PS.2  Wnioskuję do administracji forum o nie przyznawanie więcej banów doktorowi Rock. Sądzę że na "wolnym" chłopak zbyt dużo myśli nie mając nic innego do roboty, sądzę po nastawieniu do tematu że jest z nim coraz gorzej a forum to pewnie jedyne jego zajęcie - zatem by nie pogarszać stanu emocjonalnego pacjenta - proszę nie odcinać nigdy więcej doktora od forum.

Popieram, dzięki frustracjom doktorka mam codziennie niezły ubaw. Nie pozbawiajmy forum takiej rozrywki.

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

Kompleks małego silnika?

:szczerb:

No nie każdy odkurzacz da się przerobić no i teraz ten Unijny zakaz sprzedaży sprzętu pow. 2000WATT więc i z bebechami ciężko a wierz mi na słowo, jak bebechów nie ma to się dopiero delirka włącza ...

Użytkownik wariat_prawdziwy edytował ten post 23.03.2016 - 11:40

Dr Röck.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

(a od samego początku istnienia tego wątku jedziesz jak byś zjadł wszystkie książki pt."Młody Technik"

ty mnie zaczales pouczac jako pierwszy, wiec ci pokazalem ze zle trafiles.

Chcesz wmówić społeczeństwu że Dr.Rock ma wbite w glacę wszystkie oznaczenia, kody i całą resztę w chwili w której jest tego kilka ton knig?

wszystkie nie. ale wiekszosc. tak sie sklada ze to moje hobby na ktore moge poswiecic sporo czasu bo sie nie musze uzerac z baba, bachorami i calym tym syfem z tym zwiazanym. lubie auta i sie na nich znam. jak widac po tym watku troche lepiej niz nizle. to wszystko.

na tematy na jakich sie nie znam sie nie wypowiadam. a w tych, w jakich siedze fikac mi nikt nie bedzie.

Swoją powagę udokumentowałeś już nie raz - zwłaszcza propozycją auta do 15tys.zł.  Zastanawiałeś się kto normalny kupi dziś 20letnie auto?

moje propozycje byly o niebo lepsze niz twoj rdzewiejacy focus. jesli pytajacy o auto wybral focusa kierujac sie twoja rada to za maksymalnie rok przyzna mi racje.

nie znam ludzi którzy z głowy i to bezbłędnie sypią oznaczeniami wszystkich silników i wiedzą dokładnie który ile czego miał

to juz znasz.

PS. Ta Twoja sygnaturka, to żal, ból czy co to ??

rzeczywistość. modzi fajne pw wysylaja.

Wnioskuję do administracji forum o nie przyznawanie więcej banów doktorowi Rock.

Ide o zaklad ze administracja uwaznie czyta kazdego mojego posta szukajac czegokolwiek za co mozna mi wlepic warna i bana. nie mowie ze cala administracja ale na pewno czesc na mnie poluje. wiec twoj apel sie zda psu na bude :lol3:

Użytkownik Dr Röck edytował ten post 23.03.2016 - 11:49

wariat_prawdziwy.

Reputacja

Napisano

Powinniśmy NICKAMI się zamienić...

Bachory? Syf z nimi związany?

Oj chłopie!!

Zmień Ty se olej w bańce już bo Ci wał trze!!!

Z takim szacunkiem podchodzisz do życia że ja już naprawdę nie chcę wiedzieć jak Ty te silniki naprawiasz...

W tej pasji trza mieć szacun, opanowanie, humor i masę innych.

Nikt Ci nie podskoczy?

A kto ma w ogóle taki zamiar?  Ja nie umiem tak nisko skakać!  :szczerb: :szczerb:  ;p  :papapa:

Użytkownik wariat_prawdziwy edytował ten post 23.03.2016 - 12:17

malylolo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem z Mielca na Podkarpaciu wysyłamy często w paczkach ale nie mamy na allegro wystawione, jedynie jak ktoś dzwoni i zamawia to mu podsyłamy :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych