Skocz do zawartości

Zdjęcie

Samobójstwo i zachowania destrukcyjne.

samobójstwo narkotyki alkohol

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

Topielica.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co byś powiedział osobie która straciła całą rodzinę/ jest kaleką/ padła ofiarą gwałtu/ sama kogoś zabiła- spoko ziomek wyliżesz się z tego?

Co do pierwszych trzech przypadków - ludzie nieraz podnoszą się z takich tragedii i żyją normalnie. Tylko potrzebna jest ogromna ilość wsparcia, żeby mogli dostrzec, że dalsze życie jest możliwe.

Co do czwartego - to jest zupełnie inny przypadek, jeśli kogoś zabiła, to sama jest winna sytuacji, w jakiej się znajduje.

No ładna wybiórczość- Czyli są równi i równiejsi -tym pomagamy i chronimy przed samobójstwem a drugich olewamy BRAWO

To ja mam wrażenie, że niektórzy nie czytają ze zrozumieniem;)

Tak wyobrażam sobie, że mogły nie otrzymać wsparcia wcześniej- tylko dla mnie to niczego nie zmienia. Bo zanim znaleźli się w punkcie krytycznym -zasmakowali życia i wiedzą co mają do stracenia. Więc to ,że według Ciebie nie wiedzą ,że można wybrać coś innego niż śmierć jest nietrafne.

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pierwotnie napisałaś, że ratowanie samobójców to jest głupota, potem zaczęłaś wymyślać jakieś przykłady. Więc mówiąc wprost:

Samobójcom się pomaga i tyle, nikt z nas nie wie z jakiej przyczyny próbował się zabić ten czy tamten. Nie będę wisielca pytał czy on właśnie kopnął krzesło dlatego, że go na fejsie wyzywali czy dlatego, że wyrżnął swoją rodzinę 30min temu - jako człowiek będą go po prostu ratował.

I taki był sens początkowy tego zagadnienia, zanim zaczęłaś wymyślać te wszystkie przypadki. Skąd wiesz jaki powód miał samobójca? Nie wiesz, więc go ratujesz.

A z tego co wiem, to więźniowie, którzy próbowali się zabić, również są poddawani leczeniu i przenoszeni do miejsc, gdzie nie mają za bardzo jak zrobić sobie krzywdy.

• 0

Topielica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pierwotnie napisałaś, że ratowanie samobójców to jest głupota, potem zaczęłaś wymyślać jakieś przykłady. Więc mówiąc wprost:

Samobójcom się pomaga i tyle, nikt z nas nie wie z jakiej przyczyny próbował się zabić ten czy tamten. Nie będę wisielca pytał czy on właśnie kopnął krzesło dlatego, że go na fejsie wyzywali czy dlatego, że wyrżnął swoją rodzinę 30min temu - jako człowiek będą go po prostu ratował.

I taki był sens początkowy tego zagadnienia, zanim zaczęłaś wymyślać te wszystkie przypadki. Skąd wiesz jaki powód miał samobójca? Nie wiesz, więc go ratujesz.

A z tego co wiem, to więźniowie, którzy próbowali się zabić, również są poddawani leczeniu i przenoszeni do miejsc, gdzie nie mają za bardzo jak zrobić sobie krzywdy.

No powiem Ci ,że to jest idealna odwrotność tego co ja uważam- że nie powinno się ingerować po fakcie. I powody samobójstwa są obojętne;p

Nie zakładałam tego tematu, żeby kogoś przekonać do mojego zdania tylko poznać inne punkty widzenia.Amen;p

• 0

szon666.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Podjęło kilka osób, które znam. Dwie ze skutkiem pozytywnym. Powody były tak błahe i absurdalne, że do dziś ze znajomymi traktujemy te wydarzenia jako dobry powód do żartów. Próby były spowodowane depresja bądź problemami z samoakceptacją. Nieśmieszne i nieciekawe.

To jakie w końcu? śmieszne czy nieśmieszne? powód do żartów czy nie? Co za debilna wypowiedź....

Użytkownik szon666 edytował ten post 17.04.2016 - 00:10

• 0

Lupus28.

¯\_(ツ)_/¯

• Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No ładna wybiórczość- Czyli są równi i równiejsi -tym pomagamy i chronimy przed samobójstwem a drugich olewamy BRAWO

Jaka znowu wybiórczość? Naprawdę chcesz osoby dotknięte depresją albo tragedią życiową porównywać do morderców? Pytałaś, co bym takim osobom powiedział - mordercy nie powiem, że z jego sytuacja się poprawi, że będzie dobrze, że on niczemu nie jest winien.

Bo zanim znaleźli się w punkcie krytycznym -zasmakowali życia i wiedzą co mają do stracenia.

:facepalm:

Każdą swoją wypowiedzią pokazujesz niezrozumienie problemu. Po sposobie wypowiedzi widać, że nigdy z taką sytuacją nie miałaś do czynienia.

Nie, nie wiedzą co mają do stracenia, bo ich sposób myślenia zupełnie różni się od myślenia w pełni zdrowego psychicznie człowieka. Nie masz pojęcia, co dzieje się w głowie takiego człowieka i nawet nie starasz się tego zrozumieć. Zasmakowali życia - jakiego? Pełnego bólu i cierpienia? To może właśnie trzeba im pokazać, że to życie wcale nie musi takie być?

Użytkownik Lupus28 edytował ten post 17.04.2016 - 01:46

• 1

erebeuzet.
  • Tematów: 31
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Podjęło kilka osób, które znam. Dwie ze skutkiem pozytywnym. Powody były tak błahe i absurdalne, że do dziś ze znajomymi traktujemy te wydarzenia jako dobry powód do żartów. Próby były spowodowane depresja bądź problemami z samoakceptacją. Nieśmieszne i nieciekawe.

To jakie w końcu? śmieszne czy nieśmieszne? powód do żartów czy nie? Co za debilna wypowiedź....

Po to są znaki interpunkcyjne jak np. kropki, żeby nie debile potrafili rozdzielić odmienne przykłady i moją opinię na ich temat.

Tobie się widocznie nie udało.

• 1

Dirty Frank.

If you dont know my name, you can call me Dirty

• Tematów: 12
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Powiem więcej, wypowiadając się o narkomanii i alkoholizmie udowodniłaś że nie masz pojęcia o temacie uzależnień.

Prawda. Nawet się nie otarłaś o ten temat i ja również jestem tego pewien a przeczytałem wszystkie Twoje wypowiedzi w tym temacie, z czystej ciekawości - cóż to Tobą kierowało, że założyłaś taki temat.

To ja mam wrażenie, że niektórzy nie czytają ze zrozumieniem;)

I wiem nawet gdzie jest Twoja motywacja.

Mianowicie kierował Tobą właśnie brak zrozumienia w/w tematów ale szukając odpowiedzi na swoje pytania, mogłaś je zupełnie inaczej zadać. Było by łatwiej z Tobą dyskutować a i temat pewnie rozwinąłby się pożyteczniej. 

• 0

Topielica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jaka znowu wybiórczość? Naprawdę chcesz osoby dotknięte depresją albo tragedią życiową porównywać do morderców? Pytałaś, co bym takim osobom powiedział - mordercy nie powiem, że z jego sytuacja się poprawi, że będzie dobrze, że on niczemu nie jest winien.

Bo zanim znaleźli się w punkcie krytycznym -zasmakowali życia i wiedzą co mają do stracenia.

:facepalm:

Każdą swoją wypowiedzią pokazujesz niezrozumienie problemu. Po sposobie wypowiedzi widać, że nigdy z taką sytuacją nie miałaś do czynienia.

Nie, nie wiedzą co mają do stracenia, bo ich sposób myślenia zupełnie różni się od myślenia w pełni zdrowego psychicznie człowieka. Nie masz pojęcia, co dzieje się w głowie takiego człowieka i nawet nie starasz się tego zrozumieć. Zasmakowali życia - jakiego? Pełnego bólu i cierpienia? To może właśnie trzeba im pokazać, że to życie wcale nie musi takie być?

No straszna wybiórczość- sam napisałeś ,że nie warto ratować mordercy ale kalekę już tak?A jeśli to było morderstwo w samoobronie? albo nieumyślne?;) To w tedy powiesz -spoko chłopie dasz sobie rade?Czy jednak trzymasz się wersji ,że takiej gnidy nie warto ratować?;)

A co jak ten morderca jest chory psychicznie, ma depresję -to co w tedy. Ratujesz go czy nie?;)

Za to ty każdą swoją wypowiedzią pokazujesz brak empatii i zrozumienia co osoba nieszczęśliwa(nie ważne z jakiego powodu) może czuć.

Nie zabijają się tylko osoby nieszczęśliwe i skrzywdzone od narodzin do próby samobójczej ale np. 30 czy 70 latki- oni też nie mieli okazji poznać życia i radości?

• -1

#54 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..
  • Tematów: 0

Napisano

Generalnie Topielica chodzi o to, że jak ktoś przy Tobie popełni samobójstwo tzn. będzie próbował to zrobić i tego dokona bez Twojej integracji nawet jeżeli jest przestępcą, pedofilem, mordercą to i tak podlegasz pod to:

Art. 162

§ 1. Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Nie popełnia przestępstwa, kto nie udziela pomocy, do której jest konieczne poddanie się zabiegowi lekarskiemu albo w warunkach, w których możliwa jest niezwłoczna pomoc ze strony instytucji lub osoby do tego powołanej.

Także nie ważne kim jest samobójca i jaki ma motyw jeżeli będziesz biernym uczestnikiem zdarzenia prawie na pewno grozi Ci więzienie.

• 0

Topielica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Generalnie Topielica chodzi o to, że jak ktoś przy Tobie popełni samobójstwo tzn. będzie próbował to zrobić i tego dokona bez Twojej integracji nawet jeżeli jest przestępcą, pedofilem, mordercą to i tak podlegasz pod to:

Art. 162

§ 1. Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Nie popełnia przestępstwa, kto nie udziela pomocy, do której jest konieczne poddanie się zabiegowi lekarskiemu albo w warunkach, w których możliwa jest niezwłoczna pomoc ze strony instytucji lub osoby do tego powołanej.

Także nie ważne kim jest samobójca i jaki ma motyw jeżeli będziesz biernym uczestnikiem zdarzenia prawie na pewno grozi Ci więzienie.

Wiem o tym.

Tylko co to ma do mojego zdania na temat czy powinno się odratowywać samobójców?( Przecież nigdzie nie powiedziałam ,że nie  udzieliłabym pomocy tylko ,że uważam ,że się jej nie powinno udzielać ;) Hipotetycznie -udzieliłabym takiej pomocy bo nie chciałabym iść do więzienia- ale tylko z tego powodu (no może plus szok.)Czy postąpiłabym hipokrytycznie- pewnie tak można to nazwać. Ale zawsze stawiam swoje dobro nad dobrem innych ludzi.

Chociaż biorę pod uwagę, że gdybym wiedziała ,że ten samobójca to jakiś drań morderca/gwałciciel to mogłabym zaryzykować i nie udzielić pomocy.(hipotetycznie) nie mylić z 'tak na pewno zrobię'

Użytkownik Topielica edytował ten post 17.04.2016 - 17:03

• 0

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Temat zrobił się tak ogólny że trudno zebrać myśli, żeby napisać coś sensownego.

Podane przez Topielice przykłady ludzi którzy chcieliby się zabić wcale nie muszą być trafione ponieważ samobójstwo nie jest normalną reakcją na skrajną traumę. Takie przeżycia mogą wyzwalać próby samobójcze ale nie są ich powodem, ponieważ większość ludzi posiada odpowiednie zasoby aby poradzić sobie ze stresem. 

Myśli samobójcze są najpoważniejszym powikłaniem depresji. To objaw choroby a nie świadoma decyzja. Odpowiadając na pytania Topielicy z tego fragmentu Jej wypowiedzi:

"- Kobieta poroniła 3 razy pod rząd, dwa razy niemowlęta zmarły po kilku miesiącach nie widzi sensu żyć- powiesz jej ,że zawsze można adoptować?

- pedofil jest w  więzieniu- tam koledzy się nim opiekują- jest skazany na dożywocie- co mu powiesz jak przekonasz ,że warto żyć? 

- Jest sobie Lekarz który zaproponował jakiś rodzaj terapii po latach okazało się ,że wszyscy jego pacjenci mają raka.Chce się zabić z wyrzutów sumienia, z problemów z prawem i braku perspektyw na przyszłość, społeczeństwo uważa ,że to nie pomyłka a specjalne działanie.Czym go pokrzepisz?

-Ksiądz zaczyna wątpić w swoją wiarę przez dowody naukowe o powstaniu świata i ewolucji. Przestaje wierzyć zdając sobie sprawę ,że spędził 60, 70 lat nad czymś co jest teraz dla niego bzdura, za późno na zrobienie kariery, założenie rodziny( jakaś szansa jest ale jaka?) Jak mu wytłumaczysz ,że dalsze życie ma sens?"

Odpowiadam na pogrubione fragmenty :  Nie da się przekonać chorego na depresję, chcącego popełnić samobójstwo, że nie warto, że życie jest piękne.

Chory ocenia swoje życie z poziomu depresji.

Osoby które próbowały popełnić samobójstwo powinny być leczone farmakologicznie i psychiatrycznie.

Próby samobójcze są wyrazem bezradności człowieka wobec problemów życiowych, wołaniem o pomoc – często nieświadomym, czasem mają wstrząsnąć otoczeniem, spowodować zmianę czyjegoś zachowania, osoby podejmujące tę próbę chcą zwrócić na siebie uwagę. Większość osób z myślami samobójczymi w depresji tak naprawdę nie chce umrzeć, ale jednocześnie bardzo chce się uwolnić od swojego cierpienia, bo nie są w stanie z nim żyć, a zatem próba samobójcza to raczej ucieczka od cierpienia, a nie od życia.

Moglibyśmy jeszcze długo pisać i rozdzielić zachowania samobójcze na pośrednie i bezpośrednie --> pośrednie myśli o śmierci --> myśli samobójcze --> tendencje samobójcze --> próby samobójcze --> samobójstwa dokonane oraz samobójstwa rozszerzone.

Ale temat jest trudny i przykry, myślę że nie ma powodu aż tak się rozpisywać.

• 0

Topielica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Osoby które próbowały popełnić samobójstwo powinny być leczone farmakologicznie i psychiatrycznie.

A czy leczenie farmakologiczne i psychiatryczne to nie to samo? O.o'''Czy chodziło Ci o leczenie farmakologiczne i psychoterapie.(u psychologa)???

Zawsze wydawało mi się ,że psychiatra leczy farmakologicznie a psycholog nie jest lekarzem i może prowadzić tylko terapię psychologiczną.Proszę mnie oświecić.

Przynajmniej w Polsce????

I co z takimi przypadkami jak samobójstwo z powodów religijnych?(np. u muzułmanów) czy żołnierzy( kamikadze )??????

ortografia.gif

Kolejny raz robisz błędy, zacznij zwracać uwagę jak piszesz Polacy, Polska itp słowa.

Alis

Użytkownik Alis edytował ten post 17.04.2016 - 18:37

• 0

#58 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Po pierwsze jak dasz jeden znak zapytania czy osiem wiemy, że jest to pytanie.

Teraz odpowiem na to drugie:

I co z takimi przypadkami jak samobójstwo z powodów religijnych?(np. u muzułmanów) czy żołnierzy( kamikadze )??????

Samobójstwo z powodów religijnych u muzułmanów to wynik prania mózgu. A żołnierze jak właśnie kamikadze mają wpisane w zawód, że dla dobra ogółu czasem muszą poświęcić siebie. Ochrona prezydenta USA Secret Service robi z siebie żywą tarczę w przypadku gdy w kierunku prezydenta oddawane są strzały. Jest to wpisane w ten zawód i nie jest to samobójstwo a pełne poświęcenie powierzonemu zadaniu. Oczywiście żaden z tych ludzi nie chcę przeżyć tej sytuacji by musieć umrzeć za prezydenta.

• 0

Topielica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po pierwsze jak dasz jeden znak zapytania czy osiem wiemy, że jest to pytanie.

Teraz odpowiem na to drugie:

Samobójstwo z powodów religijnych u muzułmanów to wynik prania mózgu. A żołnierze jak właśnie kamikadze mają wpisane w zawód, że dla dobra ogółu czasem muszą poświęcić siebie. Ochrona prezydenta USA Secret Service robi z siebie żywą tarczę w przypadku gdy w kierunku prezydenta oddawane są strzały. Jest to wpisane w ten zawód i nie jest to samobójstwo a pełne poświęcenie powierzonemu zadaniu. Oczywiście żaden z tych ludzi nie chcę przeżyć tej sytuacji by musieć umrzeć za prezydenta.

Nie rozumiem jak można tego nie nazwać samobójstwem albo rozdzielać na grupy ,że ci są spoko a tamci mają wyprany mózg- dla mnie nie ma różnicy dlaczego coś robisz tylko to ,że to zrobiłeś. 

Nie pojęte jest dla mnie ,że ludzie którzy chronią samobójców, są przeciwko aborcji czy eutanazji jarają się wojskiem czy są za karą śmierciO.o'''- Nie mówię konkretnie o Tobie,żeby nie było

'Oczywiście żaden z tych ludzi nie chcę przeżyć tej sytuacji by musieć umrzeć za prezydenta.'- wiem o co Ci chodziło ale brzmi zabawnie;)

• 0

#60 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..

Napisano

Nie rozumiem jak można tego nie nazwać samobójstwem albo rozdzielać na grupy ,że ci są spoko a tamci mają wyprany mózg- dla mnie nie ma różnicy dlaczego coś robisz tylko to ,że to zrobiłeś.

Gdzie ja napisałem, że to nie jest samobójstwo? Ja tylko Ci odpowiadam, że jednak jest różnica pomiędzy sytuacją samobójców w Polsce a tym, że fanatyk religijny pod wpływem manipulatorów wierzy, że samobójstwo jako muzułmanin da mu jakieś korzyści. W Polsce też są przypadki sekt, ale na tle chrześcijańskim, które np:. masowo popełniają samobójstwa by spotkać się z Bogiem bądź szatanem. I Twoja kompetencja w tym zakresie podejrzewam, że ma ubytki dlatego, że Ty, Twoje dzieci bądź ktoś z Twojej rodziny mógłby ulec wpływom osoby odpowiedzialnej za bycie źródłem działań sekty. Było mnóstwo przypadków osób względnie mądrych, które wpadły w sidła sekty i bardzo ciężko takie osoby na powrót odratować. Oczywiście wg. Twojej filozofii osoba, która ulega silnym wpływom szaleńca nawet gdyby była członkiem Twojej rodziny dla Ciebie nie jestem problemem to, że podciął sobie żyły czy zażył truciznę bo ktoś mu wmówił, że to droga do spotkania z Bogiem. Jego wybór przecież - a to jest kompletna bzdura i ignorancja na prawdziwą istotę problemu.

• 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: samobójstwo, narkotyki, alkohol

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych