Nie bardzo. Dla niego czas płynie normalnie kiedy spoczywa, jak się porusza to to już płynie wolniej czyli nie-normalnie.
Tak samo jest z człowiekiem ten który się porusza starzeje się wolniej.
Dla podróżnika poruszającego się z prędkością pod-świetlną, wrażenie upływu czasu będzie takie samo jak dal kogoś kto stoi w miejscu (względnie).
Ale gdy podróżnik rozejrzy się dookoła stwierdzi że czas wokół niego przyspieszył. A więc miony żyją dokładnie tyle ile żyć powinny. Chociaż nam wydaje się że żyją dłużej.
Nie możemy zapominać o tym że ziemia porusza w przestrzeni z ogromną prędkością. szybciej niż jakikolwiek pojazd zbudowany przez człowieka. Wydaje się nam że siedząc w fotelu przed kompem nie poruszamy się. A tak naprawdę:
Ziemia krąży wokół osi:
Prędkość około 1667 km/h w zależności od odległości od równika i wysokości na jakiej się znajdujemy.
Ziemia krąży wokół słońca:
107210 km/h (ok. 29,76 km/s)
Układ słoneczny porusza się dookoła centróm drogi mlecznej z prędkością: 268km/s
podsumowując
0.46+29,76+286=316,223 km/s (1 138 403 km/h)
Z różnych względów (google , rodzinka i takie tam pisałem na raty), , napisanie tego posta zajęło mi 30 min. W tym czasie przemierzyłem ponad pół miliona kilometrów. (nie dodałem prędkości z jaką porusz się cała droga mleczna).
Dla mnie czas płyną normalnie, podobnie jak dla dużo szybszego miona. Dla nas mion żyje dłużej, dla miona to my żyjemy krócej. Dla teorytycznego obiektu który się bezwzględnie nie porusza mu żyjemy dłużej, niż nam się wydaje. Wszystko zależy od prędkości z jaką się poruszamy i dlatego masa czarnej dziury nie ma znaczenia dla upływu czasu, gdyż nie wpływa na jej prędkość.
Tak samo jest z człowiekiem ten który się porusza starzeje się wolniej.
Można również powiedzieć że ten który się nie porusza, starzeje się szybciej.
Ale prawda jest taka że obaj starzeją się w tym samym tempie, tylko w innym czasie. Więc czas nie jest stały, jest wynikiem prędkości. To rodzi kolejne implikacje, ale nie mam dzisiaj siły o tym pisać.
Edit.
@skittles trafił w sedno. Dokładnie o to mi chodziło.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 17.05.2016 - 23:02