Nie odniesiesz się do tego?
http://www.paranorma...iemia/?p=718253
Bez YouTube'a, tylko matma i fiza. Udowodnij, że masz rację trollusiu.
Cyt: Hahaha.
Cienias jesteś.
Napisano 14.03.2019 - 19:32
Nie odniesiesz się do tego?
http://www.paranorma...iemia/?p=718253
Bez YouTube'a, tylko matma i fiza. Udowodnij, że masz rację trollusiu.
Cyt: Hahaha.
Cienias jesteś.
Napisano 14.03.2019 - 21:11
Macie 2 godziny materiału 200 dowodów na... odpuście sobie twórczość idiotów dla idiotów.
No właśnie sobie odpuszczamy. Te 2 godziny materiału to właśnie "twórczość idiotów dla idiotów."
Mam pomysł. Proponuję Ci challenge, (po polsku wyzwanie, wiem że angielskiego nie znasz)
Weź dowolny przykład, z tej dwugodzinnej propagandowej sieczki, a my, czyli agenci, bez problemu go obalimy. Obejrzałem tego arta, i na prawdę, wszyskie te niby dowody, opierają się na braku elementarnej wiedzy, manipulacji i zwyczajnym kłamstwie. Twój ruch. udowodnij że jest inaczej.
A co do SciFana. Podważ chociaż jeden z jego argumentów. Jeden. Stawiam złoto przeciwko piachowi, że nie dasz rady.
Napisano 14.03.2019 - 22:47
Juzek
Już podałem jeden mocny argument, którego SciFun unika jak ognia i robi sobie żarty z tematu.
http://www.paranorma...487#entry718240
Napisano 14.03.2019 - 22:53
Wszystko posłuchaj dokładnie tego materiału i przestań już bujać
Ale bzdury. Począwszy od pierwszego "dowodu"...
Poniżej film dokumentujący lot amatorskiej rakiety "Qu8k", która w 2011 roku wystartowała z pustyni Black Rock Desert w Nevadzie (USA) i wzniosła się na wysokość 36,9 km. Ukazuje on ujęcia z dwóch kamer pokładowych:
- zwróconej w kierunku horyzontu nie zniekształcającej obrazu kamery normalnokątnej (po lewej)
- zwróconej w kierunku powierzchni ziemi, zniekształcającej obraz (rybie oko) kamery szerokokątnej (po prawej)
Na ujęciu wykonanym kamerą normalnokątną widać doskonale krzywiznę Ziemi (mniej więcej od 1:00 na filmie)
Poniżej kadr z tego ujęcia (kadr wzięty z nagrania w wyższej rozdzielczości; LINK):
A tutaj ten sam kadr ściśnięty w poziomie w celu uwydatnienia owej krzywizny:
Tutaj więcej na ten temat.
Napisano 14.03.2019 - 22:58
Popularny
Dlaczego lot z Londynu do Nowego Yorku trwa tyle samo (różnica w czasie przesiadki) co lot z Nowego Yorku do Londynu. Przez 11 h lotu Ziemia obróci się o 18.326 km i nie ma praktycznie żadnej różnicy w czasie trwania lotu! Rozumiem, że to przez to że samolot.... leci w masie powietrza, która porusza się razem z Ziemią tak?
W momencie startu samolot porusza się wraz z ziemią i nie wytraca tej prędkości. Następnie porusza się w powietrzu z prędkością wobec punktu pozaziemskiego równą [prędkość obrotu ziemi w miejscu startu] + [prędkość względem miejsca startu]. Gdy ląduje wytraca tylko nadmiar prędkości związany z ruchem względem ziemi, bo miejsce lądowania porusza się wraz z ziemią z praktycznie tą samą prędkością co miejsce startu. W drugą stronę działa to tak samo. To trochę jak kaskaderski skok z dachu jednego pędzącego samochodu na dach drugiego. Efekt nazywa się względnością ruchu. Analogicznie gdy w wagonie kolejowym pędzącym z daną prędkością przejdziesz z jednego końca do drugiego i z powrotem, podróż w obie strony nie będzie się różniła, mimo że pociąg cały czas pędzi. Względem pociągu wykonujesz ruch w jedną i drugą stronę tak samo szybki i w takim samym czasie, względem ziemi wygląda to inaczej.
Pamiętasz jeszcze moje pytanie o podskakiwanie w pędzącym pociągu? Ile metrów wstecz przelecisz podczas podskoczenia gdy pociąg jedzie 100 km/h?
Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 14.03.2019 - 23:02
Napisano 14.03.2019 - 23:03
Mariush
Na ujęciu wykonanym kamerą normalnokątną widać doskonale krzywiznę Ziemi (mniej więcej od 1:00 na filmie)
Naprawdę zmieńcie chłopcy dilera, bo juz macie ostre zwidy. Gdzie ty tam widzisz krzywiznę to naprawdę nie wiem.
Zaciekawiony
Ależ co Ty za bzdury wypisujesz? Jak lecę zgodnie z kierunkiem niby obrotu naszej niby planety to lot musi być dużo dłuższy niż jak lecę w przeciwnym kierunku, gdy cel się do mnie przybliża z zawrotną prędkością. Dzieci w przedszkolu to by zrozumiały, ale nie Wy oczywiście.
Napisano 14.03.2019 - 23:12
Zgodnie z tą logiką, gdy w pędzącym pociągu podskoczysz, to w momencie oderwania stóp od ziemi, tylna ściana wagonu zbliży się do ciebie z prędkością 100 km/h. Zaś kamień rzucony do przodu, powinien zatrzymywać się, gdy tylko oderwie się od ręki. No bo przecież nic go nie popycha. Jak nic go nie popycha, to powinien się zatrzymać.
Napisano 15.03.2019 - 00:04
Ależ co Ty za bzdury wypisujesz? Jak lecę zgodnie z kierunkiem niby obrotu naszej niby planety to lot musi być dużo dłuższy niż jak lecę w przeciwnym kierunku, gdy cel się do mnie przybliża z zawrotną prędkością. Dzieci w przedszkolu to by zrozumiały, ale nie Wy oczywiście.
No właśnie. dzieci w przedszkolu rozumieją, Ale pan adwokat @ogarnię nawet nie czyta tego co się do niego pisze. Jesteś trolem. i to nie jest obraza tylko stwierdzenie faktu. Smuteczek
Naprawdę zmieńcie chłopcy dilera, bo juz macie ostre zwidy. Gdzie ty tam widzisz krzywiznę to naprawdę nie wiem.
Ja polecam Ci wizytę u okulisty. Z zezem nie ma żartów. Ta wada potrafi wypaczyć rzeczywisty obraz tego co znajduje się przed twoim nosem.
A i jeszcze jedno. Podejmiesz wyzwanie? Czy tego też nie rozumiesz.
Ależ co Ty za bzdury wypisujesz? Jak lecę zgodnie z kierunkiem niby obrotu naszej niby planety to lot musi być dużo dłuższy niż jak lecę w przeciwnym kierunku, gdy cel się do mnie przybliża z zawrotną prędkością.
Nie uwzględniłeś jednego faktu. Gdy startujesz, to zanim ruszysz masz taką samą prędkość jak powierzchnia ziemi. To raczej proste jest.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 15.03.2019 - 00:12
Napisano 15.03.2019 - 00:11
Mariush
Na ujęciu wykonanym kamerą normalnokątną widać doskonale krzywiznę Ziemi (mniej więcej od 1:00 na filmie)Naprawdę zmieńcie chłopcy dilera, bo juz macie ostre zwidy. Gdzie ty tam widzisz krzywiznę to naprawdę nie wiem.
Jak zwykle "merytoryczna" odpowiedź z Twojej strony...
Dobra pomogę Ci jeszcze trochę.
Na wcześniej umieszczonym kadrze dołożyłem dla porównania w Paincie żółtą linię prostą. Dostrzegasz już różnicę między nią, a kształtem horyzontu?
Jeśli nie, to jeszcze ponownie ściśnijmy kadr w poziomie. Wcześniej naniesiona prosta nadal pozostaje prostą, a krzywizna uwydatnia się bardziej.
Teraz już widzisz, co trzeba?
Napisano 15.03.2019 - 08:23
Napisano 15.03.2019 - 13:32
Mariush
Złudzenie optyczne. Lekkie zakrzywienie powstaje tylko w momencie kiedy kamera się obraca potem znowu mamy idealnie płaski horyzont.
Ziemia jest płaska obojętnie z jakiej wysokości się spojrzy
Wszystko
Z tej grafiki wynika też, że księżyc jest widoczny tylko w miejscach gdzie aktualnie jest noc. A przecież księżyc bardzo często jest widoczny w ciągu dnia.
To baaaaardzo uproszczony model. Są modele, które pokazują że w istocie księżyc i słońce mogą być blisko siebie i widziane razem na niebie w dzień.
Jak skoczycie z trampoliny umieszczonej na dachu pociągu i zrobicie w powietrzu załóżmy 10 salt, to wylądujecie rozumiem na trampolinie tak? Jak ptaszek będzie sobie latał w miejscu w pociągu, to nie wyrżnie w końcu o tylną ścianę maszyny tak? Pociąg ma swoją grawitację tak? To że skacząc w pociągu nie walimy w tylną ścianę podyktowane jest tym, iż w momencie skoku mamy pęd pociągu z którego się odbijamy i po krótkim pobycie w powietrzu spadamy praktycznie w to samo miejsce... Nadal nie wytłumaczyliście dlaczego lot zgodnie z kierunkiem obrotowym Ziemi trwa tyle samo co lot w kierunku przeciwnym.
Użytkownik Ogarnięty edytował ten post 15.03.2019 - 13:34
Napisano 15.03.2019 - 14:10
Użytkownik Tiga edytował ten post 15.03.2019 - 14:11
Napisano 15.03.2019 - 14:18
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych