@ Ana
Właściwie co do tych obręczy na szyi, nie wydłużają one szyi tylko sprawiają że ramiona opadają pod wpływem ciężaru i przy okazji wydają się przez to drobniejsze.
Do znoszenia bólu w imię piękna można też dołożyć Tatuaże- sama chciałabym mieć, ale nie wiem czy nie pogryzłabym biednego tatuażysty gdyby za mocno dzióbnął tą igłą
Może bluszcz i fasolka były mało przekonujące, róża którą Ty podałaś to lepszy przykład.
Można pod to ogólnie podpiąć każde formowane rośliny- a drutuje się nie tylko bonsai, ale też krzewy i drzewa które w założeniu mają być pełnowymiarowe, ale chcemy na przykład żeby miały idealnie prosty pień- często drutuje się tak wierzby i platany, albo wręcz odwrotnie. Drutuje się też Cisy jałowce i wiele innych krzewów iglastych- po to żeby były bardziej krzywe, powykręcane albo pozawijane.
Jestem po pierwszym roku architektury krajobrazu i widziałam wiele formowanych drutem drzew. Ale nie tylko drutem da się je nakierować, czasem wystarczą zwykłe sznurki i jakiś obciążnik (np kamień) do formowania koron drzew na bardziej rozłożyste, lub można spiralnie skręcić gałęzie w ten sposób.
Można też prostować gałęzie listewkami, podnosić podpórkami, przycinać, foliować fragmenty kory by nie rosły w danych miejscach gałęzie.
Można ograniczyć wzrost korzeni donicą, żeby drzewka były niższe, Można drzewka szczepić- by z jednej podkładki (takiego pieńka) wyrosło kilka odmian kolorystycznych danego gatunku drzewa- na przykład biało-różowo-fioletowy bez.
A rośliny do wszystkiego się przystosowują, i nie mają żadnych nadzwyczajnych problemów zdrowotnych.
Gdyby drzewa na prawdę odczuwały dyskomfort po uformowaniu, przestałyby kwitnąć i owocować a zamiast tego- często owocują przez to nawet obficiej niż normalnie.
W sadach formuje się drzewka właśnie po to by miały lepszy dostęp do światła- skutkuje to bardziej równomiernym wzrostem, bardziej rumianych owoców- a nie czerwonymi jabłkami na czubku drzewa- do których ciężko się dostać, i zielonymi, kwaśnymi na wyciągnięcie ręki- ułatwia to zbiór.
Tak samo kształtuje się też winorośle- w winnicach nie zostawia się ich samym sobie, a przywiązuje do podpórek, by rosły w rządkach, przypominając ściany roślinności, ustawione pod odpowiednim kątem do kierunku padania światła słonecznego, a wygląda to mniej więcej tak:
Bonsai To przejaw sztuki ogrodowej.
Niektóre pięknie kwitną, między innymi dlatego że zostały uformowane
W ogrodnictwie jest jedna prosta zasada- jak coś obficie kwitnie i jest zdrowe- to znaczy że ma dobre warunki i nie dzieje mu się krzywda.
Z mojego punktu widzenia, bonsai poniżej wygląda na szczęśliwe
I szczęśliwe zostanie, jeśli nadal będą się nim opiekować tak jak do tej pory.
Więcej pączków niż liści- esencja roślinnego zadowolenia- oznacza że roślina znalazła dobre warunki i że chce się rozmnażać w tym miejscu.
Użytkownik Enetra edytował ten post 30.05.2016 - 13:49