Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kto stworzył Wszechświat? Powstanie Wszechświata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
176 odpowiedzi w tym temacie

iniside.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakich nieścisłości? Wiara nie może opieraćsię na dowodach, czy Ci się to podoba, czy nie.
Cóż, jesteś już stracony, jeśli tak myślisz. Życzę powodzenia w dalszym życiu bez celu, mam nadzieję, że Ci Bóg przebaczy

Bardzo prostych. Wiara oparta na kreacjonizmie (islam, chrześcijaństwo, judaizm), zakłada że coś powstało z niczego. Zakłada, że za wszystkim stoi bóg który już sam w sobie jest jedno wiielką sprzecznoscia, który wypacza każdy aspekt takiej wiary bla bla.
Ohh, ale można opierać na dowodach. Wierze ze 2+2=4, bo mam na to cholerne dowody :P . Wierze ze wiek wszechświata wynosi okolo 15mld lat, bo sa na to dowody. wiec WTF ?
Ohh ja mam cele, miec duzo mamony i poleciec na drugi koniec galaktyki :P . Ten pierwszy jest w zakresie realizacji, ten drugi to sie okaze :P .
Jeśli wiara w cos czego i tak nie ma jest dla ciebie celem to gratuluje :P .

Moim zdaniem chyba nigdy sie człowiek nie dowie jak powstał wszechswiat smile2.gif

Kolejny..
Posłuże sie moim ulubionym przykładem. 150 lat temu nie do pomyślenia było, aby maszyna cięższa od powietrza mogla latac. To miało być nigdy nie możliwe.

mogłeś już z czystej przyzwoitości, kultury, nie obrażać już ażtak bardzo moich uczuć religijnych?

O to ja cos obraziłem. Pech.

To ze naukowcy sobie mówią żebył "Wybuch" to nic nie znaczy... Moze i był wybuch ale niby skąd się wzioł? z nienacka?

No wkoncu cos na temat. Jakbys sie troche zainteresował, z pewnoscia uslyszlabys o teori multiwszechswiata, kwantowej pianie itd. Wielki wybuch nie wziol sie z niczego. Bo takie cos lamaloby zasade zachowania energii.

Użytkownik iniside edytował ten post 15.12.2007 - 09:13

• 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mr. Mojo Risin

"Róbcie co chcecie, przecież jak macie to gdzieś, że Boga nie ma, to po co zaczynacie o tym dyskutować? Zostańcie ateistami, jak chcecie."

Czy odtąd stało się dla Ciebie oczywiste, że temat Boga jest ulubioną strawą ateistów? Na przyszłość serdecznie doradzam ostrożność w wypowiadaniu się na tematy wiary i kreacjonizmu w temacie wymagającym materialnych dowodów.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem chyba nigdy sie człowiek nie dowie jak powstał wszechswiat smile2.gif

Kolejny..
Posłuże sie moim ulubionym przykładem. 150 lat temu nie do pomyślenia było, aby maszyna cięższa od powietrza mogla latac. To miało być nigdy nie możliwe.

Niezbyt trafny ten Twój ulubiony przykład. Opinia o tym, że maszyna cięższa od powietrza nie może latać wyrażana była przez nieliczne osoby. W końcu trudno było nie zauważyć istnienia namacalnych dowodów na to, że lot takiego obiektu jest możliwy. Każdy z nas przecież widział kiedyś lecącego ptaka...

Ponadto polecam tę wyśmienita książkę:
Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic

Jej fragmenty
Książka rewiduje niektóre pokutujące stereotypy dotyczące możliwości poznawczych ludzkiego umysłu, zmuszając jednocześnie do pokory wobec otaczającej nas rzeczywistości. :)

Edit [15.12.2007]: +.....
Książkę dodałam do Biblioteki

• 0

iniside.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niezbyt trafny ten Twój ulubiony przykład. Opinia o tym, że maszyna cięższa od powietrza nie może latać wyrażana była przez nieliczne osoby. W końcu trudno było nie zauważyć istnienia namacalnych dowodów na to, że lot takiego obiektu jest możliwy.

Jakkolwiek jest on trafny czy nie, swietnie pokazuje ze zawsze znajdzie sie ktoś kto mówi dalej sie nie da, a potem przychodzi ktoś inny i pokazuje ze jednak sie dało. [;.
  • 0

_MajoR_.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1) 60 lat temu nie było nawet telewizorów...
2) 150 lat temu jak pisze "iniside" nie było maszyn latających

Ad1. Teraz mamy telewizory wyświetlające obraz w takiej jakości że dech zapiera (np. HD)
Ad2. 150 lat temu człowiek nie miał pojęcia o tym że nawet podróże po za atmosferę ziemską będą możliwe

Więc nie można od razu przyjąć że nie dowiemy się jak powstał wszechświat.
Astronomowie badając promieniowanie wodoru z epoki ciemności (50 mln lat po wielkim wybuchu) wiedzą jak wyglądała materia w tamtym okresie...
Jeszcze niedawno kompletnie o tym nie wiedzieli. Promieniowanie to niesie ze sobą więcej informacji niż promieniowanie tła emitowanie do 1 mln lat po wielkim wybuchu.
Promieniowanie wodoru (długość fotonu wynosi 21cm) pokazuje jak wyglądał wszechświat w obrazie 3D, gdzie mikrofalowe promieniowanie tła pokazuje tylko dwa wymiary.

Więc nie wiadomo czy się nie dowiemy...
  • 0

Gradus.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zawsze zastanawiałem się, jak mógł powstać wszechświat... Wiele osób uważa to za banał :o - wielki wybuch i koniec. Ale nasuwa się wtedy wiele pytań:
- skąd się wziął ten wybuch (co go spowodowało)?
- co było przedtem?
- skąd sie bierze nowa materia, która tworzy nasz wszechświat, który ciągle sie rozszerza?

Moim zdaniem chyba nigdy sie człowiek nie dowie jak powstał wszechswiat :)

Podpisuję się pod tym.
  • 0

Eternal Moonshine.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

(inside) Nic nie zapoczatkowało, multiwszechświat istnieje jak bańki mydlane unoszczace się w nieskończonej przestrzni, raz po raz dzieląc sie na nowe, i wynurzajac sie z kwantowej piany

A skąd się wzięły te bańki, albo przestrzeń czy `piana`? Nie oczekuję odpowiedzi bo ty tego nie wiesz. Ktoś tam wcześniej pisze -on nie powstał, on zawsze był- czy jakoś tak. Daj mi jakiś dowód na to, pokaż mi coś co było zawsze i koniec a poza tym takie myślenie ma się nijak do rzekomych dowodów czy hipotez co do wieku wszechświata. Podobnie z ucieczką galaktyk, ktoś zaproponował, że one być może nie uciekają tylko dryfują jak liść na wodzie i przez to nie mogą być dowodem na istnienie wielkiego wybuchu. Jeśli jednak ten wybuch był to z skąd się wziął? Co, znowu pianki? A one z skąd się wzięły? Pewnie istniały zawsze... a co je zapoczątkowało i kiedy się zaczął początek `zawsze`? Co było przed wszystkim co się zaczęło i co było jeszcze wcześniej? Z skąd się wzięło to wcześniej?

Ten temat stanie się nieskończoną polemiką ale gdzieś w końcu trzeba pisać. :P
PS - przepraszam za same pytania a zero odpowiedzi, jak coś to mogę przedstawić własną teorię ale to dopiero po ziółku :)

Użytkownik Eternal Moonshine edytował ten post 29.12.2007 - 04:40

• 0

iniside.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A skąd się wzięły te bańki, albo przestrzeń czy `piana`?

A skad ty wiesz ze tak nie jest.

Nie oczekuję odpowiedzi bo ty tego nie wiesz

Masz racje, ale kwantowa pina multiwszechswiata, bez poczatku i konca, przemawia do mnie duzo bardzie niz, poczatek z niczego. Co jest tez bardzie logiczne.

Daj mi jakiś dowód na to, pokaż mi coś co było zawsze i koniec a poza tym takie myślenie ma się nijak do rzekomych dowodów czy hipotez co do wieku wszechświata.

Wbrew pozora ma sie swietnie. Jakbys sie nauczyl czytac ze zrozumieniem to bys to zobaczyl. Teorie o powstanie wszechswiata sa o jego powstanie, multiwszchswiat mowi o tym co byl przed. A przed nie bylo nic, tylko inne wszechswiaty. Zreszta powstanie masy i energi z niczego lamie wszystkie fundamentalne prawa fizyki.

Podobnie z ucieczką galaktyk, ktoś zaproponował, że one być może nie uciekają tylko dryfują jak liść na wodzie i przez to nie mogą być dowodem na istnienie wielkiego wybuchu.

To byla teria stanu stacjonarnego. Obalona.

Co, znowu pianki? A one z skąd się wzięły? Pewnie istniały zawsze... a co je zapoczątkowało i kiedy się zaczął początek `zawsze`? Co

Twoja wiara w to ze, cos musial cos zapoczatkowac jest zbyt silna. Open Your Mind. Pomysl o innych bardziej logicznych mozliwosciach, bez mieszania do tego sil ktore same w sobie sa malo logiczne.

Co było przed wszystkim co się zaczęło i co było jeszcze wcześniej? Z skąd się wzięło to wcześniej?

Jak wyzej. Jakbys byl buddysta, albo trche poczytal to bys zrozumial. Poki co proponujesie zastanowic nad Nie ma poczatku ani konca.
  • 0

Cashpoint.

egoism

• Tematów: 126
  • Artykułów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Możliwe ze tego tez kiedyś sie człowiek dowie, jednak będzie to jedno z wielkich, przełomowych odkryć w historii ludzkości. Ja sam osobiście uważam ze jest lub było jakieś ogromne źródło [nie wiem skąd sie wzięło], z którego pochodziła większość materii.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

[nie wiem skąd sie wzięło]

No właśnie, ziom. Pomyśl, czy mogło powstać same ;)
  • 0

_MajoR_.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I to jest właśnie wielka zagadka ludzkości... :/ Mam nadzieje że ludzie się dowiedzą jak to wszystko powstało, ale nie wykluczam także że „możemy” się nigdy nie dowiedzieć.

A te wszystkie pytania są bez sensu jeżeli nie wiemy od czego się zaczęło, tak jak zapytamy się „co było pierwsze, kura czy jajko”

CYTAT
Co, znowu pianki? A one z skąd się wzięły? Pewnie istniały zawsze... a co je zapoczątkowało i kiedy się zaczął początek `zawsze`? Co

Twoja wiara w to ze, cos musial cos zapoczatkowac jest zbyt silna. Open Your Mind. Pomysl o innych bardziej logicznych mozliwosciach, bez mieszania do tego sil ktore same w sobie sa malo logiczne.

Na logikę!!! Zawsze cos ma początek i koniec...
>>Linijka
>>Droga
>>WSZECHŚWIAT

mógł bym tak wymieniać w nieskończoność... (nieskończoność?? Ja uważam że wszystko ma koniec)

Ci co uważają inaczej, mogę się założyć że wierzą w Boga...
  • 0

iniside.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem ateista, w boga nie wierze. Ha lyso ?
Linijka ma sie tak do wszechswiata jak, hm folia aluminiowa do tytanu..
Nikt nie powiedzial ze wszechswiat nie mial poczatku, bo mial. Pocztek wszechswiata byl wielki wybuch. Przed wielkim wybuchem, sa byly i beda inne wszechswiaty. I nikt tego zapoczatkowal, poprostu >>>MULTI<<<wszechswiat byl jest i bedzie.
  • 0

_MajoR_.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem ateista, w boga nie wierze. Ha lyso ?
Linijka ma sie tak do wszechswiata jak, hm folia aluminiowa do tytanu..
Nikt nie powiedzial ze wszechswiat nie mial poczatku, bo mial. Pocztek wszechswiata byl wielki wybuch. Przed wielkim wybuchem, sa byly i beda inne wszechswiaty. I nikt tego zapoczatkowal, poprostu >>>MULTI<<<wszechswiat byl jest i bedzie.

no tak... ale przecież nie wiesz że ów ">>>MULTI<<<wszechswiat" był, jest i będzie.
Nie można powiedzieć że coś było czy będzie kiedy nie zna się faktów które to potwierdzają!!

Jak na razie człowiek nie zna nawet w połowie swojej planety... a już snuje teorie o powstaniu wszechświata.
  • 0

Endinajla.

Empatyczny Demon

• Tematów: 162
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wielki wszechświat został stworzony przez Boga- tak mówi Biblia

Stephen Hawking twierdzi , że Boga nie ma. Fizyka kwantowa mówi, że Wszechświat mógł powstać z niczego.

Koncepcja wieloświatów sugeruje, że mogło dojść do zderzenia bąbli ( innych wszechświatów)

Istnieje jeszcze wyobrażenie, że mogły stworzyć go istoty z innego wszechświata.

Która waszym zdanie teoria jest słuszna? Może znacie jakieś nowe ciekawe i wielce prawdopodobne teorie?

A może macie własne?

Poniżej zamieszczam bardzo ciekawy filmik, który może posłużyć dyskusji :)

Zapraszam do wymiany swoich poglądów w formie ciekawej i wciągającej dyskusji :D

• 0

Kolorowa wiedźma.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciężko będzie zacząć dyskusję na dany przez Ciebie temat, po obejrzeniu filmu na którym cała dyskusja została już przeprowadzona i skonfrontowana ze zdaniem zarówno naukowców jak i teologów, w dodatku oba stanowiska (i jeszcze inne nie całkiem naukowe czy teologiczne teorie) zostały przedstawione graficznie i wytłumaczone.

Filmem sama wyczerpałaś temat.

Chyba że liczysz na to że wypowie się tu drugi Stephen Hawking, bóg albo super inteligentne ufoludki.

Albo masz jakąś własną teorię którą chcesz się z nami koniecznie podzielić.

znowu...

Użytkownik Enetra edytował ten post 13.06.2016 - 21:20

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych