Bzdury gadasz szostek. Wiem o czym mowa w stw. Czyli o każdym zegarze, obojętnie czy ze wskazówkami, czy atomowym czy nawet starym wahadłowym bo każdy z nich będzie odmierzał czas wolniej względem tego który spoczywa.
A zagar świetlny podaje się jako przykład bo patrząc na jego rysunek łatwo sobie wyobrazić spowolnienie. Więc to taki zegar gdzie są dwa lustra i biegnie promień między jednym a drugim i powrót do pierwszego oznacza jedno tyknięcie.
Dobra akurat z tym księżycem masz troche racji czas odbija lasera zależy od paru czynników.
Chodziło mi o to, że eksperymenty M-M oraz K-T dowodzą stałość średniej (!) prędkości światła wtedy, gdy czas mierzy się zegarem świetlnym (bardzo możliwe, że wcześniej nie napisałem o tym precyzyjnie). Dlatego jeżeli się wyprowadza teorię na podstawie tych eksperymentów, to jest w niej mowa tylko o czasie mierzonym zegarem świetlnym. Nie ma żadnych eksperymentalnych dowodów na to, że dylatacja czasu dotyczy zegarów z wahadłem lub na sprężynę. Tak chcieliby relatywiści, bo wtedy ich teoria nabiera magicznego uniwersalnego znaczenia
Na jakiej podstawie uważasz, że dylatacja czasu dotyczy zegarów wahadłowych i na sprężynę ? Jest zapewne wiele zegarów, być może atomowe, które chodzą podobnie jak zegar świetlny, ale to musi wynikać z eksperymentów, a nie dlatego, że relatywiści bezkrytycznie uogólniają STW jak się im tylko podoba.
Podałbym tutaj link do filmu "Ukrywane wyniki badań astronomów - niezwykła prawda o kosmosie"
Przecież ten film nie ma żadnego związku z pańską teorią. Argument negatywny "a oni oszukują" niczego nie udowadnia ani nie tłumaczy. To tylko niemerytoryczna erystyka.
Ten film pokazuje, że w nauce panują mody, że blokowane są alternatywne badania, że grupy interesów blokują rozwój nauki tak samo jak średniowieczna inkwizycja. Film ten ma związek ze STE bardzo ścisły, gdyż badania tych ludzi podważały OTW Einsteina. Dlatego byli oni zwalczani, że podważali nauki Einsteina! Nasza teoria podważa STW Einsteina, dlatego czekają nas podobne problemy.
W STW jest mowa o zmianach tempa upływu czasu a nie zmianie działania zegarków. Dziś mierzy się te efekty z zegarami atomowymi.
Ale co z tego, że efekty dylatacji czasu mierzy się zegarami atomowymi? Jeżeli w STW mówi się o dowolnych (wszystkich możliwych) zegarach, to opiera się to na wierze, a nie na eksperymentach. Z eksperymentów M-M oraz K-T wiadomo, że dylatacja czasu dotyczy na pewno zegara świetlnego. Z innych obserwacji wynika, że zegar atomowy i kilka innych zachowują się podobnie. Jestem jednak pewny, że każdy mechanizm pomiaru upływu czasu ma swoje indywidualne własności, dlatego różne mechanizmy mogą podlegać dylatacji czasu w nieco odmienny sposób. Zgadzam się z Tobą, że zegar atomowy dość dobrze pasuje do wzorów dylatacyjnych, ale to nie jest dowód, że dylatacja czasu dotyczy każdego zegarowego mechanizmu.
Co do zegarów atomowych to sprawa jest bardziej skomplikowana. Gdy się popatrzy na dokładne dane GPS, a nie propagandowe materiały o relatywistyce, to widać, że wcale nie chodzą one tak jak wynika ze STW (linków nie podam ze względu na politykę tego forum ). Jest tutaj mnóstwo naukowych kłamstw. Są więc dwie możliwości, albo zegary atomowe nie podlegają dylatacji czasu zgodnie z wzorami STW, albo ta teoria źle wyjaśnia to zjawisko. Mamy wstępne symulacje upływu czasu na zegarach GPS zrobione w STE i wydaje się, że ona wyjaśnia dylatację zegarów GPS znacznie dokładniej.
Czas uważam za coś, co można mierzyć obserwując (licząc) jakiś cykliczny proces. Nie można wiec mówić w tych teoriach (STW oraz STE) o czasie jako odrębnym bycie, bez odwoływania się do konkretnego mechanizmu jego pomiaru. Można byłoby powiedzieć, że to nie czas podlega dylatacji, bo nie wiadomo co to jest ten czas, tylko dylatacji podlegają procesy cykliczne, które możemy używać do pomiaru czasu.
Bardzo mi się miło z Wami dyskutowało, ale ponieważ administrator usuwa linki, które tutaj podałem (do swoich materiałów związanych z dyskusją), dlatego nie będę zaglądał na to forum. Na stronie są reklamy, więc swoimi dyskusjami dajemy tej stronie zyski. Usunięcie moich linków jest zwyczajnie podłe. Nie gniewajcie się więc, że przestanę odpisywać. Są inne fora, które nie stosują takiej cenzury i mają więcej szacunku do użytkowników ( okazuje się, że moje linki usunięto, ale link zamieszczony przez 'Wszystko' jest nie usunięty ).
Użytkownik Szostek edytował ten post 11.09.2016 - 02:41