Wracając z wakacji z Chorwacji 29.08.2016 około godz 22-23 nad prowadzonym przeze mnie samochodem przeleciał obiekt wyglądający jak UFO, kształt talerza, obracający się wokół własnej osi, średnica ok 15-20 metrów, oświetlony na rantach prostokątnymi obracającymi się światłami . W pierwszej chwili myślałem że mam do czynienia z futurystycznie oświetlonym helikopterem bądź DRON-em, ponieważ odgłos maszyny był zbliżony do wirników bardzo małego helikoptera co dziwne nie powodował żadnych turbulencji wiatru, nie był oświetlony żadnym wymaganymi w przepisach powietrznych czerwonymi mrugającymi światłami.
Obiekt przeleciał ruchem jednostajnym nad naszymi samochodami, odprowadziliśmy go wzrokiem niemal po sam horyzont.
Do tej pory zastanawiamy się z przyjaciółmi czy obiekt który widzieliśmy to
1; DRON - efekt garażowej pracy wziętego inżyniera, choć same wymiary widzianego przez nas obiektu to wykluczają.
2; Obiekt wojskowy do patrolowania granicy. /w internetach podobnych obiektów brak/
3; UFO wyglądało jak J5
Zamieszczam post ponieważ zdarzenie miało miejsce na ruchliwej drodze E461 w okolicach granicy Austria-Czechy już na terenie Czech w okolicach miasteczka Horni Vestonice, tego wieczoru drogą ciągnął się sznur samochodów, duża ilość naszych rodaków wracających z wakacji więc mam nadzieje że ktoś miał okazje nagrać niecodzienny widok, ewentualnie podpowiedzieć mi co to za wytwór techniki? Dodam że przeszukaliśmy cały internet i informacji odnośnie tego zdarzenie niestety brak. Dodam że z natury jestem sceptykiem i uważam że 99,99% takich zdarzeń można racjonalnie wytłumaczyć.
Marcin B.