Na forum mamy mnóstwo różnych tematów dotyczących niemal wszystkich zjawisk paranormalnych. Każdy użytkownik może wyrazić swoje zdanie w tych tematach. Większość z was już to zrobiła.
Postanowiłem założyć taki prosty temat, gdzie można w dosyć banalny i krótki sposób określić w co wierzymy. Jest to lista najpopularniejszych zjawisk niewyjaśnionych( lub uważanych za niewyjaśnione). Zapewne na tej liście nie znalazła się znaczna część zjawisk paranormalnych, bo trudno je wszystkie spisać. Nie ma też punktów dotyczących wiary w boga. Jednak jeśli ktoś chce, może sobie takowy punkt dopisać. Nie ma też punktów odnoszących się do teorii spiskowych, ponieważ nie są to klasyczne przykłady zjawisk paranormalnych.
Udział w tej ankiecie jest dobrowolny, więc jeśli ktoś nie che brać w tym udziału, to nie musi.
1. Opętanie jako nawiedzenie przez demona, ducha
2. Nawiedzone domy, miejsca
3. Duchy
4. Wizje NDE( near death experience)
5. Przepowiadanie przyszłości
6. Jasnowidzenie jako postrzeganie pozazmysłowe np. policyjni jasnowidze
7. Telekineza ze wszystkimi odmianami, pirokineza itp.
8. Telepatia
9. Paraliż senny jako zjawisko paranormalne
10. Energia psi
11. OOBe jako wyjście z ciała
12. Umiejętności wróżek ( podawanie trafnych informacji na temat klienta), psychometria
13. Kontakty spirytystyczne z duchami, mediumizm
14. Modyfikacje dokonywane przez kosmitów, mające zmienić bieg ewolucji(np. stworzenie człowieka)
15. Ufo jako obiekty pochodzenia pozaziemskiego
16. Reinkarnacja
Odpowiedzi mogą być np. takie nie wierzę, wierzą, to bzdura, nie jestem pewien itp. Jak kto uważa. Oczywiście nie trzeba odpowiadać na wszystkie pytania. Jeśli nie macie pewności czy wierzycie w dane zjawisko, czy nie, to pomińcie ten punkt.
Ja zaczynam
1. Nie wierzę
2. Nie ma nawiedzonych domów ani miejsc
3. Nie istnieją
4. To jest zjawisko wytłumaczalne naukowo
5. Niemożliwe
6. Zasadniczo nie wierzę, chociaż dopuszczam taką możliwość
7. Nierealna umiejętność
8. Nie ma na nią dowodów, nie wierzę
9. Zjawisko fizjologiczne, wyjaśnione naukowo
10. Taka energia nie istnieje
11. OOBE jest zakłóceniem w pracy mózgu, zjawiskiem neurologicznym