@Daniel
Raz piszesz, że nie popierasz aborcji dla zabawy, a drugi raz piszesz, że ta ustawa nie jest żałosna. T jak w końcu? Dokonywanie aborcji dla widzimisię jest jak najbardziej żałosne i tacy ludzie powinni być karani.
Aborcja, to prawie nigdy nie jest widzimisię. To zabieg który wpływa na całe późniejsze życie kobiety. W tym co napisał @Szczyglis nie ma żadnej sprzeczności. Temat nie jest czarno biały. Trzeba na niego spojrzeć z szerszej perspektywy. Osobiście uważam, że aborcja na życzenie, czy też aborcja powodowana zespołem Downa, czy też innymi upośledzeniami, jest zła. Ale nie mogę odmówić ludziom prawa wyboru. Wiem co to znaczy głębokie upośledzenie. czy też poważne wady ciała, typu: brak kończyn dotyczy to mojej bliskiej rodziny i przyjaciela. Wiem że można z tym żyć. Ale jakim kosztem?
Bóg, dał nam wolną wolę. A osądzi nas po śmierci. Skoro tak, to jakim prawem przeciwnicy aborcji próbują narzucić innym swoją wizję świata. Morderstwo, kradzież, gwałt, w sposób bezpośredni szkodzą społeczeństwu, zaburzają jego funkcjonowanie. Więc muszą być penalizowane. Taki embrion, nie jest jeszcze częścią społeczeństwa, w przeciwieństwie od kobiety która go nosi.
To że jestem przeciwnikiem aborcji z błahych przyczyn, nie znaczy że mam odmówić prawa do tego, kobiecie która niekoniecznie podziela moje zdanie. Tak jak pisałem poprzednio. przede wszystkim edukacja. I następna ważna sprawa, aborcja na życzenie to powinien być jakiś proces, włączając w to pomoc psychologa, i wykwalifikowanego pracownika opieki społecznej. Kobieta powinna mieć pełny widok tego z czym aborcja jest związana, i jakie ma inne wyjścia. Ale wybór powinien należeć do niej.
Trzeba zrozumieć, że aborcja, to nie jest pigułka antykoncepcyjna. Nie da się tego stosować zamiennie.
edit
@marko895
jak również wierzę w odstraszającą funkcję kary
Głęboko się mylisz. to nie kara odstrasza, a jej nieuchronność. Można karać łamaniem kołem, obdzieraniem ze skóry i innymi okropieństwami, ale dopóki ktoś będzie myślał że akurat jemu się uda, to popełni zbrodnię.
Co do tego kiedy płód staje się dzieckiem, to wypowiadałem się już na ten temat w innym wątku i jestem zdania, że nie da się tego jednoznacznie stwierdzić i dlatego najbezpieczniej i najlepiej jest chronić życie od poczęcia.
A kiedy następuje poczęcie? Czy w momencie kiedy sperma zostanie wtryśnięta do pochwy? Czy może wtedy gdy plemnik wniknie do jajeczka, mimo że dopiero zagnieżdżenie w macicy daje jakieś szanse na dalszy rozwój, a nie dzieje się to zawsze. Więc czym jest według ciebie poczęcie?
Wy możecie wrzucać fotki przedstawiające początkowy etap rozwoju płodu, ja mogę wrzucać fotki pokazujące 5 miesięczny płód po dokonanej na nim aborcji
Nikt tu nie rozmawia o aborcji w piątym miesiącu. Raczej wszyscy się zgadzają że dziesiąty, max dwunasty tydzień to ostateczny termin, więc proszę nie pogrywaj w ten sposób
Jeżeli chodzi o tworzące się podziemia, to handlarze ludźmi również swoje usługi wykonują w podziemiu. Dlaczego tutaj nie protestujecie, żeby zalegalizować ten proceder?
Dlatego że dotyczy to realnych członków społeczeństwa, którzy są jego częścią. A nie tylko "tworów", które wcale nie muszą się tą częścią stać.
gdyż ten przestępczy proceder godzi w podstawowe prawo człowieka - prawo do wolności, podobnie jak aborcja - w prawo do życia.
Kolejne pompatyczne hasło.
Ponawiam pytanie, w którym momencie człowiek staje się człowiekiem?
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 01.11.2016 - 00:49