Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ameryka wybiera

wybory prezydenckie USA Clinton Trump

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ameryka wybiera (39 użytkowników oddało głos)

Kto Twoim zdaniem wygra wybory w USA?

1. Hillary Clinton (6 głosów [15.38%])

Procent z głosów: 15.38%

2. Głosowano Donald Trump (27 głosów [69.23%])

Procent z głosów: 69.23%

3. Trudno powiedzieć (6 głosów [15.38%])

Procent z głosów: 15.38%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

jako_taki.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zwolennicy Hillary to ci nowocześni, "wykształceni" obywatele świata, więc oni nie mają problemu ze skakaniem za burtę jako pierwsi kiedy ktoś im wmówi, że statek tonie. Co do reszty się zgadzam.

różnica głosów obywatelskich, nie elektorskich wynosiła dziesiątki tysięcy, czyli tle % amerykanów to niewykształcona prosta masa?

• 0

Madzik87.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A co się mieści pod pojęciem "nowocześni"? Gender, multikulti i.t.p?

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdyby wygrała Hilary też byłaby podobna ilość narzekających osób, podobna wyjeżdżających do Kanady, podobne manifestacje. Bo jak to mówi polskie przysłowie - "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził".

Właśnie nie, największe protesty i przekręty wyborcze zdarzały się tam gdzie do władzy dochodziły partie konserwatywne i anty establishmentowe. Na Węgrzech protesty trwały 8 miesięcy a teraz Orban rządzi drugą kadencję, w Austrii gdy po zamknięcu lokali wyborczych pewne było że wygra nacjonalistyczny prezydent Norbert Hofer stały się jakieś czary-mary nad urnami i przegrał wybory. O Polsce nie będę pisał bo każdy wie jak jest, a teraz to samo dzieje się w Stanach.

Przed nami wybory we Francji gdzie rośnie poparcie dla Frontu Narodowego Marine Le Pen a także wybory w Niemczech gdzie zyskuje prawicowa partia AFD Jak znam życie to i tam będą protesty. Krótko rzecz ujmując nastroje w zachodnim postępowym świecie są prawicowo-nacjonalistyczne.

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 10.11.2016 - 20:28

• 0

Aracz.

Armata to broń popularna

• Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Gdyby wygrała Hilary też byłaby podobna ilość narzekających osób, podobna wyjeżdżających do Kanady, podobne manifestacje. Bo jak to mówi polskie przysłowie - "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził".

Właśnie nie, największe protesty i przekręty wyborcze zdarzały się tam gdzie do władzy dochodziły partie konserwatywne i anty establishmentowe. Na Węgrzech protesty trwały 8 miesięcy a teraz Orban rządzi drugą kadencję, w Austrii gdy po zamknięcu lokali wyborczych pewne było że wygra nacjonalistyczny prezydent Norbert Hofer stały się jakieś czary-mary nad urnami i przegrał wybory. O Polsce nie będę pisał bo każdy wie jak jest, a teraz to samo dzieje się w Stanach.

Przed nami wybory we Francji gdzie rośnie poparcie dla Frontu Narodowego Marine Le Pen a także wybory w Niemczech gdzie zyskuje prawicowa partia AFD Jak znam życie to i tam będą protesty. Krótko rzecz ujmując nastroje w zachodnim postępowym świecie są prawicowo-nacjonalistyczne.

Prawdopodobnie dlatego, że ludzie chcą zmian. Tyle, że osobiście ich (tych zmian) nie znają i nie wiedzą, jakie będą konsekwencje. 

Ja osobiście uważam, że pozostawanie przy prawicy czy lewicy, kapitalizmie czy socjalizmie, jest już przestarzałe. Rządzić powinni ludzie, którzy decyzje będą podejmować tylko na podstawie aktualnej sytuacji i najprawdopodobniejszych skutkach swojego działania, a nie trzymający się przy tym jak najmocniej swojej ideologii. Chociaż problemem jest teraz też to, że nawet jeśli ktoś podejmuje wręcz bezstronne decyzje, przez kogoś innego zostaną one okrzyknięte skrajnymi :/

• 0

Legendarny..

King of Nothing, Slave to No One

• Tematów: 187
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zwolennicy Hillary to ci nowocześni, "wykształceni" obywatele świata, więc oni nie mają problemu ze skakaniem za burtę jako pierwsi kiedy ktoś im wmówi, że statek tonie. Co do reszty się zgadzam.

różnica głosów obywatelskich, nie elektorskich wynosiła dziesiątki tysięcy, czyli tle % amerykanów to niewykształcona prosta masa?

Chyba się nie zrozumieliśmy. Nie pisałem nic o tym kto jest niewykształconą prostą masą, tylko napisałem sarkastycznie i drwiąco o zwolennikach Hillary jako nowoczesnych, "wykształconych" obywatelach świata (zauważ ten cudzysłów).

A co się mieści pod pojęciem "nowocześni"? Gender, multikulti i.t.p?

Dokładnie.

Chociaż problemem jest teraz też to, że nawet jeśli ktoś podejmuje wręcz bezstronne decyzje, przez kogoś innego zostaną one okrzyknięte skrajnymi :/

Politycy powinni podejmować stronnicze decyzje, ich decyzje powinny stronniczo służyć ich narodowi.

• 1

kikkhull.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

W ramach ciekawostki, Clinton miała wygrać i jej szanse oceniano w pewnym momencie na 98%. Jak widać media mainstreamowe traca swoją magiczną moc.

https://pbs.twimg.co...6mpXAAARJ3c.jpg

• 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja to mam straszną pompę ze wszystkich, którzy się w ogóle podniecają tymi wyborami :D zwłaszcza w Polsce. Co nas to obchodzi? Kto tam będzie prezydentem nie ma znaczenia dla nas, ani dla nich. To wszystko jedna wielka klika, która tylko twarze zmienia co kilka lat. Przeżywanie tego tak jak ci ludzie na zdjęciu Sebastiana czy jak Miłosz, który aż ćwierkał  - śmiech. 

Rozumiem, że tak naprawdę śmiejesz się przez łzy z powodu wygranej Trumpa :) Jakoś będziesz musiał to przetrawić, ja jestem zadowolony z wyniku wyborów w Stanach. Jak oglądam i czytam o tym jak wielki ból tyłka mają liberałowie i lewaki z powodu tego, że Trump wygrał wybory, śmiem twierdzić, że się mylisz. To się nie wzięło z niczego, ten ból tyłka, i te protesty teraz w Stanach, które są tak podobne do naszego KOD-u, jak dwie krople wody. Obstawiam, że Trump to nie jest, po prostu, kolejny Amerykański Prezydent, będzie dbał o swój kraj, ale też będzie dbał o sojuszników, w tym Polskę. A że jest biznesmenem, konserwatystą i człowiekiem poza establishmentu, to bardzo dobra wiadomość dla Polski. Doinformuj się, zobacz sobie filmy Maxa Kolonki na Youtube, tym razem może być naprawdę inaczej.

Jeżeli dobrze rozegramy te partię, możemy ubić naprawdę dobre interesy z Trumpem.

Ale się cieszę jak patrzę na te zapłakane, załamane lewackie buźki.  :D

Użytkownik Miłosz edytował ten post 10.11.2016 - 23:10

• 2

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obstawiam, że Trump to nie jest, po prostu, kolejny Amerykański Prezydent, będzie dbał o swój kraj, ale też będzie dbał o sojuszników, w tym Polskę. A że jest biznesmenem, konserwatystą i człowiekiem poza establishmentu, to bardzo dobra wiadomość dla Polski.

Prawda jest niestety taka, że Trump to zwyczajny wiejski cham (co widać po jego wypowiedziach, jak słynne już "grab them by the pussy") i oderwany od rzeczywistości ignorant (vide - globalne ocieplenie spiskiem chińczyków etc.). Czy będzie dobrym prezydentem? Szczerze wątpię - to doskonały przykład człowieka, który nigdy nie powinien znaleźć się na takim stanowisku. Gość zresztą wystartował w tych wyborach chyba dla jaj i do ostatniej chwili był pewny, że przegra (ile to razy powtórzył, że wybory są ustawione?) A wygrał tylko dlatego, że był przeciwwagą dla Clinton, która sama ma wiele za uszami, a dodatkowo jest konserwatystą. Sęk w tym, że można mieć konserwatywne poglądy, ale w dalszym ciągu być człowiekiem na poziomie. A Trump? No cóż, jak mówiłem...

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czlowiek ktory doszedl do takiej wladzy i pieniedzy, to nie jest wiejski burak. Obraca sie wsrod elit tego swiata, robi setki biznesow, kolacji, spotkan etc etc.
A to ze cos tam powiedzial, to co z tego? Tobie sie nie zdazylo palnac glupoty? Mysle ze nie jeden raz i nie jeden raz jeszcze Ci sie zdarzy :)

• 0

spooner.
  • Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To jest polityka, trzeba poczekać z ocenami. Dzisiaj np. czytałem, że już się z jakichś obietnic wycofuje: https://www.wprost.p...-Twitterze.html

W debacie stanowczo groził Clinton więzieniem, a teraz w tym temacie odpowiadają w innym stylu: "być może", "niewykluczone" itd.

Na dodatek sama Clinton liczy na współprace z Trumpem, zobaczymy jak to się potoczy. Pewne jest, że ten kto ma pieniądze, ten ma władze.

• 0

Ten znienawidzony

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pisalem wyzej, ze to jedna klika dziadostwa. W debatach co innego a po wygraniu co innego. Jemu jest bardziej na reke miec Clinton w szachu i wykorzystac we "wspolpracy" na rzecz USA, niz ja posadzic. Zapakowac do Guantanamo ja moze w kazdej chwili :)
  • 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Panowie hiperbolizujecie, Amerykanie nie wybraliby złego prezydenta.

To chyba najlepszy komentarz na temat obecnej sytuacji.
  • 0

Aracz.

Armata to broń popularna

• Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Politycy powinni podejmować stronnicze decyzje, ich decyzje powinny stronniczo służyć ich narodowi.

To zostaną okrzyknięci nazistami, bo w żargonie mediów, nacjonalizm równa się narodowemu socjalizmowi :S

Ale przyznaję rację

@up

Wydaje mi się, że nie po to są elektorzy (wydaje mi się, że ludzie na poziomie i chyba najlepiej obeznani w temacie), by wybierać złego prezydenta

Użytkownik Aracz edytował ten post 11.11.2016 - 00:39

• 0

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czlowiek ktory doszedl do takiej wladzy i pieniedzy, to nie jest wiejski burak. Obraca sie wsrod elit tego swiata, robi setki biznesow, kolacji, spotkan etc etc.

Ale ja nie mówię, że to jest idiota. Jest po prostu niewychowanym wiejskim burakiem bez ogłady i jakoś nie widać efektu tych jego setek biznesów, kolacji i spotkań. Praktycznie w każdej swojej publicznej wypowiedzi kogoś obraża lub wygłasza jakiś kontrowersyjny pogląd. Tak się zachowuje człowiek obyty, prezydent?

Kilka kwiatków:

O weteranie wojennym, który przeżył zestrzelenie swojego samolotu, a następnie ciężkie przesłuchania w niewoli wietnamskiej, nic nie zdradzając:

Co to za bohater? Dla mnie bohaterami są ci, którzy nie dali się złapać.

O własnej córce:

Gdyby Ivanka nie była moją córką, chętnie bym się z nią przespał.

A propos "wielkiego sojusznika" m.in Polski:

Jeśli Rosja zaatakuje kraje bałtyckie, zastanowię się, czy udzielić im pomocy.

Widać jaki Trump ma wzór i jakie "poparcie" mu się marzy:

Putin jest lepszym przywódcą niż Obama, bo kontroluje swój kraj i ma 82 proc. poparcia w społeczeństwie.

Faktycznie, na poziomie:

Skoro Hillary nie potrafi zaspokoić męża, to jakim cudem zaspokoi Amerykę?

A tu wychodzi cała jego naukowa ignorancja i dyletanctwo:

W tak śnieżną zimę Al Gore powinien stracić Nagrodę Nobla.

Więc wybaczcie, ale ktoś, kto publicznie wyraża się w taki sposób w moich oczach wystawia sobie jednoznaczną opinię - zwyczajny wiejski burak. I co innego rozmowy z kolegami przy piwie, a co innego wypowiedzi z mównicy, w wywiadach itp.

Zresztą, Trump już zaczął mieszać:

https://www.scientif...epa-transition/

Wybieranie Myrona Ebella, czyli "wielkiego speca od klimatu" wykształconego w dziedzinie nauk humanistycznych i jednego z największych denialistów globalnego ocieplenia i wpływu człowieka na nie, na takie stanowisko, to mniej więcej jak obsadzanie stołków w instytucie geologii wyznawcami teorii płaskiej ziemi.

M.in. właśnie dlatego Trump nie nadaje się na takie stanowisko. Może i zna się na prowadzeniu kasyna i podrywaniu kobiet (hehe..), ale umówmy się... nie na fotel prezydenta.

• 3

Ten znienawidzony

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A Ty ilu prezydentom doradzałeś, że taki spec z Ciebie? Potrafisz ocenić kto się nadaje na takie stanowisko na podstawie kilku wypowiedzi? Nie bądź śmieszny. Jakby się nie nadawał, to by nie dostał nominacji partii i odpadł w przedbiegach - jednak coś musi umieć, skoro jest tam gdzie jest. Albo to spisek Wolnomularzy...trudno żeby Trump po 1 dniu był obcykany w menadrach i niuansach władzy na takim poziomie - dajmy mu jakiś czas, zobaczymy co z tego wyjdzie. Wolę jego już, jako wg mnie mniejsze zło, niż zakłamaną i obłudną do granic Clinton.

• 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: wybory prezydenckie USA, Clinton, Trump

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych