Być może ktoś już gdzieś o tym pisał, ale nie dopatrzyłem się nigdzie żadnego tematu, który poruszałby to zagadnienie.
Chodzi mianowicie o zjawisko tzw. inedii, polegające na tym, że osoba u której występuje to zjawisko, może przez bardzo długi czas (nawet kilkadziesiąt lat) nie przyjmować pokarmów, ani płynów, a mimo to nie tylko żyć, ale także nie tracić na wadze i zachowywać sprawność fizyczną i intelektualną. W przeszłości takie przypadki miały występować nie raz, choć ze względu na odległy czas ich wystąpienia, nie ma możliwości ich weryfikacji. W tym temacie chodzi mi szczególnie o dwie takie sytuacje mające miejsce w XX wieku, a więc w miarę niedawno.
Pierwsza z nich dotyczy Therese Neumann, żyjącej w Bawarii w latach 1898-1962. Jest to jeden z najlepiej udokumentowanych i udowodnionych przypadków inedii, a także innych zjawisk mistycznych. Przez ok. 40 lat, żywiła się tylko Eucharystią, co dla współczesnej nauki jest niewytłumaczalne.
Druga niezwykła osoba to Marta Robin, żyjąca we Francji w latach 1902-1981. Oprócz doświadczania wielu zjawisk mistycznych i niezwykłej osobowości wyróżniało ją także to, że przez ok. pół wieku żywiła się tylko Komunią św.
Moje pytanie brzmi: Czy wyżej wymienione zjawiska da się jakoś wyjaśnić nie odwołując się przy tym do przyczyn nadprzyrodzonych? Naprawdę jestem tego ciekaw bo przy obecnym stanie wiedzy wydaje się to mocnym argumentem potwierdzającym działanie Boga. Ale może ktoś zna inne wytłumaczenie?
Pozdrawiam .