@Yaw
Dobrze ujęte. Cuda w końcu z definicji przeczą prawom natury (gdyby tego nie robiły, nie byłyby cudami). No i filmik faktycznie mnie zaciekawił. Prowadzący ma dobre podejście, nie zakłada z góry że uda mu się wyjaśnić naukowo wszystkie przypadki opętań, ale też nie twierdzi, że każdy kto mówi że jest opętany ma rację. W dodatku argumenty wydają się być rzeczowe i rzetelne. Tyle pochwał, czas na uwagi .
Interesowałem się już wcześniej tematem opętań. Rzeczywiści, wiele z tych przypadków da się wyjaśnić zaburzeniami psychicznymi. Są jednak takie, z którymi nie jest to takie łatwe. Pozwolę sobie przytoczyć dwa takie zjawiska, które zdają się wymykać naturalistycznym wytłumaczeniom.
Pierwsze z nich to materializacja przedmiotów w trakcie egzorcyzmów. http://fakty.interia...mow,nId,1011169.
Powyżej umieściłem link do artykułu, z którego pochodzi ten cytat: ,,− W czasie egzorcyzmów diabeł materializuje z cząstek powietrza różne przedmioty, na przykład 15-centymetrowe kawałki szkła wydostające się z ust osoby uwalnianej. Wszystko to zakopuję albo palę. To prawda, że zły duch potrafi robić nieprawdopodobne rzeczy. Szkoda tylko, że ludzie prędzej uwierzą w jego sztuczki niż w wielkie cuda, których dokonuje Pan Bóg."
Drugie zjawisko to znajomość rzeczy, których dana osoba teoretycznie nie ma prawa znać (np. osobiste fakty z życia osób uczestniczących w egzorcyzmie).
Jak wytłumaczyć coś takiego? Zna ktoś może wytłumaczenie?