@Hardy
Dorośli ludzie, nie raz mądrze i trzeźwo, wypowiadający się na różne tematy, a w tym temacie tak wybiórczy i jednostronni...
Mam silne wrażenie graniczące z pewnością ze Piszesz tu o sobie. Co postaram się wykazać poniżej. Pominę tu w miarę możliwości, gusta muzyczne, skupię się jedynie na przekłamaniach jakich dokonałeś w ty "mądrym" według niektórych, poście.
niektórzy tu zaczęli, jako przykład, podawać muzykę punk, jako... ambitniejszą i bogatszą w przesłanie,
Ja zacząłem, i był to przykład ze nawet trzy akordy i darcie mordy, może nieść przekaz. Poza niektórymi wyjątkami nie trawię punka, ze względu na jego prymitywizm, aczkolwiek "ideologia" tej subkultury, bo mowa tu nie tylko muzyce, ale o całym ruchu jaki się wokół niej wytworzył, jest mi bardzo bliska. Współczesne kapele czerpiące z punkowej ideologii, określają się mianem Hard Core (tak bardzo ogólnie) A dzisiejszy HC to kawał mocnej muzy, Z tekstami które mają moc. Mimo ze nie mają formy rymowanki.
rzecz w tym, że takie gatunki, jak Oi! czy Punk rock, były niegdyś, muzyką właśnie dla szeroko pojętej, klasy robotniczej, a w przeciągu lat, w takim środowisku, wiodący prym, przejął właśnie rap.
Ale wskaż mi proszę tą współczesną klasę robotniczą. Czy są gdzieś w Polsce jakieś osiedla robotnicze? Czy robotnik ma małe szanse aby wykształcić swoje dzieci? Określ proszę tą klasę, i sprecyzój kto do niej należy. Czy magister polonistyki pracujący na budowie, to klasa robotnicza czy inteligencka?
O ile punk był kojarzony z klasą robotniczą, której już nie ma, o tyle rap jest kojarzony raczej z marginesem społecznym, a nie z robotnikami. chyba że masz na myśli prostych ludzi, bez pojęcia o muzyce, ale wtedy to raczej Disco Polo. boi teksty takie życiowe, a i melodia miła dla ucha. Chociaż to może być powiązane. Oglądałem raz wywiad z Peją (chyba) który stwierdził że w wolnych chwilach słucha disco polo.
No, to załóżmy teraz klapki ignorancji, i posłuchajmy "wartościowych" dzieł:
No i tu Cię chłopie poniosło. Z jednej strony współczesne kawałki niby o wulgarne ale jednak z "przekazem", konfrontujesz z punkowymi kawałkami, nagranymi trzydzieści lat temu. Manipulacja w czystej formie.
Koleś uchodzący, za punkową legendę
Gdzie on za taką legendę uchodził? Legendy Punka to Sex Pistols, Dead Kennedys, czy też Exploited. To były legendy. Ten tutaj należał bardziej do undergroundu i zasłyną głównie, nie względu muzykę, tylko ze względu na to że pały zawijały go prawie z każdego koncertu, po czym trafiał do aresztu albo szpitala. To był taki Popek lat osiemdziesiątych. Młodym ludziom może trudno to zrozumieć, Ale jak Borysewicz (ten z Lady Punk) pokazał pindola na koncercie we Wrocławiu w 1986r, to afera była na cały kraj. Ale w stanach żeby osiągnąć taki efekt trzeba było iść znacznie dalej.
I tak w zasadzie, można podać kilka żałosnych utworów, z każdego gatunku, czy to metalu,techno czy ska, a następnie siać o nich, tendencyjną i fałszywą propagandę.
Kwestia skali. W panku musiałeś grzebać w nagraniach sprzed trzydziestu lat, a w rapie ... ? jak to w rapie, czy innym disco polo.
Możemy też iść, w drugą stronę, jak niektórzy, posłuchajmy:
Muzycznie żenła. Nie ma nic. Tekstowo, też szału nie ma chociaż brzmi ambitnie. Nie wiem co chciałeś udowodnić. Ale to tylko moje skromne zdanie.
Same początki rapu, lata 80, nieśmiertelni Beastie Boys
Beastie Boys tworzyli w czasach gdy myzycy grali na instrumentach, a nie tylko puszczali bity z kompa.
Z resztą melorecytację można uprawiać na różne sposoby:
No i tutaj perełka na torcie.
Rozbawiła mnie, hipokryzja niektórych, zwłaszcza tych, co to uchodzą, za głosicieli tolerancji, po czym wypisują tutaj takie kwiatki:
I wstawiasz zdanie z postu @Dr Röck
To był raper, a więc zwykły śmieć.
Normalnie skisłem. Bez obrazy, ale wiele można powiedzieć o Panu @Dr Röck Ale "głosicieli tolerancji" w żaden sposób do niego nie pasuje.
A i Ja będąc w oczach wielu z was, rasistą, homofobem czy też islamofobem, na taką łatkę sobie nie zasłużyłem, panie manipulatorze.
Jak widać, jeśli ma się ograniczone i tendencyjne nastawienie,
Nie sądź innych swoją miarą.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 21.05.2018 - 21:36