Skocz do zawartości

Zdjęcie

Era Rapu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
200 odpowiedzi w tym temacie

dziewięć.

Apprentice

• Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chada w swoich utworach zawierał dużo odniesień do własnego życia. Jego teksty cechowała agresja i gorycz, a tematami jego utworów były kłopoty z prawem i próba przetrwania w świecie człowieka z marginesu.

Brzmi Wszystko jakbyś nie mial/nie mamy czego żałować. Taki ten...polski hiphopowiec co se pewnie śpiewał o chwdp.

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 775
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W wyniku agresywnego zachowania Chada został w niedzielę przewieziony do szpitala psychiatrycznego w Rybniku. Tam podczas badań zmarł.

Czytałem, że wyskoczył z okna oddziału psychiatrycznego.

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie mówi się źle o osobie o której się nie ma zielonego pojęcia, a już szczególnie o osobie zmarłej.

Tomka uwielbiam, mam nawet jego oryginalną płytę zakupioną na preorder. I powtórzę to jeszcze raz, Tomek miał piękne flow, jego spokojny głos i z życia wzięte teksty. Cóż będzie mi go strasznie brakować, to duża strata w świecie muzyki, a że nie znacie rapu-macie do tego prawo ponieważ nie słuchacie takiej muzyki ale pisać o nim, że to taki hiphopowiec co śpiewał o chwdp to lekka przesada.

Świec Panie nad jego duszą, oby tam miał lepiej bo tu na ziemi to lekko nie miał. Czekam na film biograficzny.

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@ Toxic

Ja też o nim nie słyszałem. I stwierdzenie tego faktu nie jest negatywną opinią o nim.

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jako że uważam się za człowieka prawego i praworządnego a przy tym niezbyt lubiącego machanie rękami do kamery i mówione piosenki, powiem, iż jakoś mnie ten news wielce nie zasmucił ani nie ruszył. Dlaczego? Bo uważam, że nie powinno gloryfikować się treści propagowanych przez przestępców z wyrokami, uzależnionych od środków odurzających i będących nie w pełni władz umysłowych. Uważam, że to nie jest wzór dla naszej młodzieży, która po chwili przelotnej fascynacji tymi podejrzanymi treściami wykrzykuje (i wypisuje) na lewo i prawo wspomniane już chwdp (lub hwdp raczej), próbuje prochów czy uważa, że rozbojem i przemocą zawojuje świat bo żyje w biednej Polsce i tak już po prostu tutaj u nas jest... Być może człowiek dorosły z bagażem własnych doświadczeń nie doznałby szkodliwych skutków ekspozycji na tego typu bodźce, ale najgorsze, że dzieciaki bez ukształtowanego światopoglądu, młode chłonne mózgi, słuchając takich popłuczyn utożsamiają się nierzadko z przedstawianą przez 'mówiących piosenkarzy' rzeczywistością. Później obrażeni i zbuntowani na cały świat i na policję, do której zwrócą się bez wahania gdy tylko będą mieli problem.

Niech spoczywa w pokoju, bo to też był człowiek, ale swój dorobek mógłby również zabrać ze sobą.

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdyby nie memy w internecie, wcale bym się o nim nie dowiedział. 

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ktoś kto słucha/słuchał rapu zna go na pewno. Ewentualnie ktoś kto uprawia sporty siłowe, bo udzielał się na różnych kanałach sportowych. Co do tego jakim był raperem i człowiekiem...o zmarłych mówi się dobrze, albo wcale, dlatego przemilczę te kwestie :)

Szkoda po prostu jako człowieka, na pewno miał rodzinę i bliskich, którzy teraz będą cierpieć, niech spoczywa.

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak ktoś nie ma pojęcia o danych dziedzinach to o nim nie słyszał proste.

Prosiłbym tylko o nie powielanie nieprawdziwych informacji o samobójstwie czy wyskoczeniu z okna szpitala. Szpital do którego został przewieziony jest znany z "dziwnych zgonów".

Dodam też, że on mógłby być przykładem, gdyż miał przeszłość jaką miał, ale potrafił się ogarnąć i wyjść na prostą.

Użytkownik kuba9449 edytował ten post 21.03.2018 - 08:24

Wszystko.
  • Tematów: 74
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z nowszych doniesień wynika że zmarł na izbie przyjęć w szpitalu w Rybniku. Próbowano go reanimować ale bez skutku
http://www.plotek.pl...asza-chady.html

Jak wyczytałem na wiki to gość siedział za pobicie, był skazany za kradzież i jazde pod wpływem alko. Więc już nie przesadzaj z tym przykładem. Wiem o tym że dużo raperów ma kryminalną przeszłość i nawet sie tym chwalą alo jako za wzór bym tego nie stawiał.

riseman.
  • Tematów: 27
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak ktoś nie ma pojęcia o danych dziedzinach to o nim nie słyszał proste.

Prosiłbym tylko o nie powielanie nieprawdziwych informacji o samobójstwie czy wyskoczeniu z okna szpitala. Szpital do którego został przewieziony jest znany z "dziwnych zgonów".

Dodam też, że on mógłby być przykładem, gdyż miał przeszłość jaką miał, ale potrafił się ogarnąć i wyjść na prostą.

No pięknie, wyszedł na prostą jak w mordę przylał. Ogarnął się jak się patrzy.

dziewięć.

Apprentice

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@TheToxic, zdaję sobie sprawę z tego, że ludzie mają różne gusta oraz spojrzenia na rzeczywistość. Akceptuję to i toleruję. Jednak według mojego osobistego zdania hiphop ociera się o patologię, a w wielu przypadku patologią po prostu jest- nie tylko "muzyka" ale i środowisko. Twórcy tego gatunku zwyke z patologii pochodzą. Ich teksty z kolei nie traktują o niczym ambitnym poza tym jak to jest źle na dzielni. 

Nie znałam tej osoby, ale widzę z powyższych komentarzy, że nie musiałam się zbytnio wysilać, żeby mniej więcej trafnie określić co to był za typ.

Do tego wszystkiego wyskoczył przez okno. Tutaj możemy się tylko domyślać dlaczgo i w tym przypadku swoje domysły zachowam dla siebie.

Użytkownik dziewięć edytował ten post 21.03.2018 - 21:38

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@TheToxic, zdaję sobie sprawę z tego, że ludzie mają różne gusta oraz spojrzenia na rzeczywistość. Akceptuję to i toleruję. Jednak według mojego osobistego zdania hiphop ociera się o patologię, a w wielu przypadku patologią po prostu jest- nie tylko "muzyka" ale i środowisko. Twórcy tego gatunku zwyke z patologii pochodzą. Ich teksty z kolei nie traktują o niczym ambitnym poza tym jak to jest źle na dzielni. 

Nie znałam tej osoby, ale widzę z powyższych komentarzy, że nie musiałam się zbytnio wysilać, żeby mniej więcej trafnie określić co to był za typ.

Do tego wszystkiego wyskoczył przez okno. Tutaj możemy się tylko domyślać dlaczgo i w tym przypadku swoje domysły zachowam dla siebie.

Strasznie stereotypowe spojrzenie na poziomie "wytatuowany to kryminalista", a "dobrze zbudowany to tępy koks". Są raperzy, którzy tworzą genialną muzykę, gdzie nie tyle co w ich tekstach nie ma żadnego "JP uru buru", co po prostu ciężko znaleźć tam w ogóle jakiekolwiek przekleństwo. Teksty są bardzo głębokie i sama miałabyś spory problem, żeby dojść co autor miał na myśli, bo naprawdę dają dużo do myślenia.

Rozumiem, że rap wywodzi się z ulicy, kojarzony głównie z buntownikami, gangami i handlem narkotykami, ale to nie tak. Nie każdy wytatuowany to przestępca, nie każdy dobrze zbudowany to tępak i nie każdy raper to patus.

Serio nie znacie tego?:

Daje palca uciąć, że 99% tych wszystkich gwiazdek pop i innych artystów "muzyki modnej" w życiu nie złożyłoby takich zwrotek jak w kawałku powyżej.

kuba9449.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Rap ma ambitniejsze teksty niż 99% muzyki "popularnej". To że jest jakaś grupka ludzi którzy nawijają o niczym nie świadczy o całości gatunku. To nie amerykańskie getto.

Z nowszych doniesień wynika że zmarł na izbie przyjęć w szpitalu w Rybniku. Próbowano go reanimować ale bez skutku
http://www.plotek.pl...asza-chady.html

Jak wyczytałem na wiki to gość siedział za pobicie, był skazany za kradzież i jazde pod wpływem alko. Więc już nie przesadzaj z tym przykładem. Wiem o tym że dużo raperów ma kryminalną przeszłość i nawet sie tym chwalą alo jako za wzór bym tego nie stawiał.

Właśnie o tym mówię, miał nieciekawą przeszłość, ale wyszedł na prostą. Jak w słynnej przypowieści.

I proszę po raz kolejny nie powtarzajcie bajek o samobójstwie, chyba że byliście tam i wiecie jak to wyglądało.

dziewięć.

Apprentice

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rap ma ambitniejsze teksty niż 99% muzyki "popularnej". To że jest jakaś grupka ludzi którzy nawijają o niczym nie świadczy o całości gatunku. To nie amerykańskie getto.

Kwestia tego jak definiujesz ambitny. Dla mnie ambitne są teksty Grechuty, Niemena czy SDM. Teksty hiphopowe traktują praktycznie o jednym i tym samym, niezależnie od tego czy raper używa słów kulturalnych czy nie. Są to głównie problemy, które nie wynikają z jakiegoś głębszego przemyślunku, a jedynie z tego, że fizycznie i materialnie jest źle. Bo stara biła, bo policja goniła, bo dragi uzależniły, bo brakuje kasy. Poza tym nie są one szczytem też talentu pisarskiego. Ewentualne metafory ograniczają sie do jakiś prostych wstawek w tekście a całości i tak brakuje głębi.

Daniel. kawałka powyżej nie znałam i nie żałuję. Dobry przykład tego co napisałam powyżej.

Poza tym kuba9449 porównywanie rapu do muzyki popularnej to jak porównywanie łyżki do widelca. Większość muzyki pop nie ma w ogóle ambitnych tekstów, bo są one produkowane na zasadzie kopiuj wklej, żeby piosenki łątwo wpadały w ucho. Pop to taki rap tylko dla innej grupy odbiorców. Są wyjątki ale większość z tego nie jest nawet na średnio wysokim poziomie. Poza tym kuba jest wiele wiele więcej rodzajów muzyki niż rap i pop i większość tekstów muzyki klasyfikowanej do tych innych gatunków muzycznych przewyższa rap- delikatnie mówiąc- bardzo.

Nick.
  • Tematów: 777
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Teksty hiphopowe traktują praktycznie o jednym i tym samym, niezależnie od tego czy raper używa słów kulturalnych czy nie.

Hmmm... czy ja wiem? To chyba zależy, kto się za ten rap bierze. ;)

:))

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych