Za NDE odpowiada niedotlenienie mózgu? Zabawne, nie wydaje mi się, żeby osoby które doświadczają NDE w trakcie zabiegów chirurgicznych były niedotlenione, pod opieką personelu medycznego raczej im to nie grozi. No i krytyczne niedotlenienie mózgu to raczej takie, po którym osoby go doświadczające nie opowiadałyby o swoich przeżyciach bo byłyby roślinami. Z resztą nie słyszałem żeby osoby zatrute czadem przeżywały NDE na potęgę, a niedotlenienie w tej sytuacji jest powodem śmierci. Himalaiści też powinni go non stop doświadczać, osoby tonące tym bardziej.Śmierć kliniczna jest bardziej skomplikowana bo wiele różnych rzeczy ma wpływ na wizje i doświadczenia w jej trakcie. Przyczyny mogą być złożone uszkodzenia mózgu, wpływ leków, substancji psychoaktywnych , wydzielania różnego rodzaju hormonów, ogólnego stanu w którym dana osoba się znajduje itp. Nie można tak hop-siup przeskoczyć od OObe do NDE. za ten stan a odpowiada niedotlenienie mózgu, które osiągając poziom krytyczny, prowadzi do utraty potencjału sodowo-potasowego w przypadku znacznej liczby neuronów, który z kolei wywołuje kaskadę wyładowań elektrycznych tworząc w ten sposób wysokoczęstotliwościową fale EEG, szybko rozprzestrzeniającą się w miarę jak komórki wytracają potencjał czynnościowy. Kaskada sygnałów elektrycznych może wtedy wyzwolić obrazy i wspomnienia zachowane w pamięci, które nadają kształt wizjom towarzyszącym NDE.
Ok filmik sobie pooglądam ale trwa ponad godzine więc nie tak szybko.
AVE...Nie ma czegoś takiego, jak OOBE. CIA to udowodniło kosztem bodaj 26 milionów dolarów w latach 60tych. Ale oczywiście cienki aniołek będzie twierdzić zaraz, że z ciała wyłaziła i robiła różne, ciekawe rzeczy. Ja też próbowałem wyjść z siebie w czasach wczesno-licealnych. Chciałem podejrzeć koleżanki, które mieszkały w internacie, jak brały prysznice czy też przebierały się w piżamki. Wyjść wyszedłem, i ich pokój nawiedziłem, ale gdy w końcu mnie do siebie zaprosiły, to się okazało, że nic z mojej wizji się nie zgadzało. Tak więc potwierdziłem to, co udowodnił amerykański wywiad...
CIA nic nie udowodniło, po prostu stwierdzili, że OOBE nie jest do niczego przydatne w pracy agencji wywiadowczej. Nie ma ani jednego eksperymentu który udowadniałby że OOBE to tylko i wyłącznie wytwór umysłu.
@Skittles
Tylko zdaje się pomijasz w tym wszystkim fakt, że dzisiejsze próby syntezy RNA odbywają się w laboratoriach, a nie błotnistych bajorach jak 3,5 miliarda lat temu. No i Twoje twierdzenie że coś mogło mieć wpływ na tą syntezę to już wogole dziwne... Bóg, kosmici, Czesiek spod monopolowego grzebał w tym pierwotnym RNA? Moja teściowa robi doskonały rosół, ale żadnych żyjątek jeszcze z niego nie wygotowała. Dwóm trzecim z was odłączyć Google i nagle brak wiedzy o czymkolwiek.