Widzę, że zostałem wywołany do odpowiedzi, więc się do tego odniosę, mimo że nic nowego nie napiszę, a mój post prawdopodobnie olejesz. Odpowiadając na pytanie - nie wiem. Skąd mam wiedzieć gdzie jest świadomość w jakiejś wymyślonej przez ciebie sytuacji? Masz dowody na to, że taka sytuacja może mieć miejsce? Że w ogóle możliwe jest wychodzenie świadomości z ciała? Nie wiem, jakiej odpowiedzi od nas oczekujesz.
Jeśli chodzi o OOBE to było to sprawdzane i sie potwierdzało. Osoba w stanie OOBE potrafiła odczytać, co jest napisane na kartce, do której ciało nie miało dostępu. A to chyba jest dowód, no nie?
Jakiej odpowiedzi oczekuję? Prawdziwej. Jeśli tak łatwo krytykujecie, to co piszę, to chcę, zobaczyć coś, co potwierdzi, że to ja sie mylę i że to wy macie rację. Chyba bardziej wam wyciągnąć ręki nie mogłam. Tylko @Zaciekawiony, coś znalazł w tej kwestii. Za to należy się szacunek. Ja mogę zdania nie zmienić, ale czytający to forum , mają wolny wybór, dowody, w co wierzyć. A reszta, co? Siedzi i tylko daje punkty, bo ciężko im przedstawić swój pogląd i go obronić dowodami? Przecież sceptyk powinien mieć dowody, a już na pewno ten, który hejtuje. Prawda? No chyba, że hejtuje, tylko dlatego, że macie coś do hejtowanej przez was osoby. To jest już problem hejtera. Ja w to nie wnikam. Czekam, na rzetelne dowody, na to, że dusza nie istnieje. Na pokazanie mi, co takiego, czym jest ta istota, która widzi obraz podczas OOBE? A jak nie wierzycie w Out Of Body Experience, to pokażcie mi wyniki badań , które potwierdziły, że OOBE ,to tylko złudzenie i nic się w tym czasie w mózgu nie dzieje.
,,Posiada pełny zapis, do którego ciało materialne nie ma dostępu. Np. na duszy zapisane są twoje przyszłe losy i z perspektywy duszy znasz je, znasz swoją przyszłość, ale te informacje są zablokowane, dla materialnego ciała. ,,
To zaprzecza reinkarnacji. Bo jak są zapisane przyszłe losy, to znaczy że człowiek musi odegrać to co jest tam zapisane. Więc co z tym, że ma naprawiać błędy z poprzedniego życia? I kto zapisał te wszystkie informacje w duszy?
Zacznę od początku. Powiedzmy , że nasz kochany świat jest tylko symulacją. Istota spoza symulacji, gdy zostaje podpięta, pod tą symulację, przesyła w nią kwanty duszy. Ta dusza jest splątana kwantowo z tą duszą w symulacji. Wiadomo, że jeśli to jej część, to jest z nią splątana. Dusza ma charakter świadomości i reaguje z tym całym systemem. Wnika w ciało nienarodzonego dziecka i doprowadza do uruchomienia ciała. W każdej komórce ciała dziecka pojawiają się organelle i coś takiego jak cytoszkielet, czyli wewnętrzny szkielet komórki. Nie jest on statyczny, lecz dynamiczny. Utrzymuje komórkę w ruchu. On dzieli sie na mikrofilamenty i mikrotubule. To takie kulkowate podjednostki utworzone przez białka globularne. Te podjednostki mogą ulegać szybkiej polimeryzacji, co powoduje powstanie włókien i depolimeryzacji, które prowadzą do rozpadu tych włókien. są jeszcze włókna , takie jak filamenty pośrednie , ale występują u niektórych zwierząt. Pewnie zastanawiasz się do czego zmierzam? No to, jedziemy dalej....Te mikrotubule, odpowiedzialne sa za ruch chromosomów w trakcie podziału komórkowego, są też elementem struktur służących do poruszania się ( rzęski, wici). Jednak żeby umożliwić taki ruch , muszą być przytwierdzone do innych części komórki. Mikrotubule mogą tworzyć szlaki przemieszczania sie organelli w komórkach, za pośrednictwem ATP białek, które są "motorami" tego ruchu. Jedno z takich białek to Kinezyna, która powoduje ruch organelli wkoło mikrotubuli.
O tych mikrofilamentach i mikrotubulach, można by było się rozpisać, ale zapewne każdy wie co to jest i jakie zadanie pełnią w komórkach, że składają się dimerów i takich tam, że te dimery, jak alfa-tubulina i beta-tubulina, przyłączają się i tworzą polimer, a że to jest dynamiczne, więc tworzą sie i rozpadają. Kiedy sie rozpadną i nie ulegną polimeryzacji, to mamy - śmierć komórki. Czyli mikrotubule, powodują, że komórka jest w ruchu, że żyje. A jak żyje, to ma swoją świadomość. Uważam, że właśnie w mikrotubulach, na poziomie kwantowym jest, to co nazywa się duszą - świadomością. Przeszczepy czasami powodują, że świadomość dawcy , przenika do biorcy. Ktoś nagle po przeszczepie zaczyna robić coś czego nigdy nie robił, ale.... robił to dawca. Czyli w tych organach musi jeszcze pozostawać świadomość dawcy.
Powróćmy do duszy. Uważam , że ta ogólna świadomość, jest świadomością istoty spoza i ona uruchamia ciało dziecka. Takie uruchomione ciało tworzy własne komórki, posiada własne mikrotubule. Cielesna świadomość, blokuje tą duchową, dlatego dziecko nie pamięta swojego przyjścia na świat, bo wtedy działało jeszcze na duszy, do której dostęp odcięła świadomość ciała. Człowiek nie pamięta poprzedniego wcielenia. Jest jak wyczyszczona pamięć. Wszystko co przeżywa, zapisywane jest w cielesnej świadomości, pamięci - mózgu, ale również i w mikrotubulach i w duszy na poziomie kwantowym.
Informacje te po opuszczenia ciała, dalej są aktywne, aż do momentu kolejnej inkarnacji, wtedy znowu nowe ciało blokuje te informacje i istota działa znów na cielesnej świadomości, do jej całkowitego zaniku - śmierci.
A co do zapisanych przyszłych losów, to pewnie tak jest, ale Bóg dał człowiekowi wolną wole, więc człowiek i pewnie nie tylko człowiek, może zmieniać zapis tych informacji, jak mu się podoba. Nie stosowne jest zmieniać go na gorsze i czynić zła, bo nigdy z tej symulacji sie nie wydostanie
EDIT: KP, jak już mnie zhejtowałeś, to może się wypowiedz, a najlepiej podaj naukowe dowody na potwierdzenie słuszności dla twojego ujemnego punktu, który mi przed chwilą zaserwowałeś. Czekam. Jak tego nie zrobisz, albo napiszesz cos wymigującego, to będę zmuszona pomyśleć, że te minusy wstawiasz mi, z jakiegoś całkowicie innego powodu. Zapewne Urgon również, za chwile zrobi to samo co ty, bo hejtujecie mnie parami, więc na jego dowody również czekam
Użytkownik Endinajla edytował ten post 15.12.2016 - 15:29