Skocz do zawartości

Zdjęcie

Audi vs Seicento. Analizy wypadku z Beatą Szydło.

wypadek Beata Szydło pojazdy rządowe wypadek Beaty Szydło BOR audi seicento

• Please log in to reply
145 replies to this topic

#76 Gość_czujne_oko

Gość_czujne_oko.
  • Tematów: 0

Napisano

tak a propos

Mówiąc o dociekaniu ciekawi mnie coś innego:

dlaczego mieli by borowiki jechać bez dźwięku skoro jechali na sygnale  świetlnym?

to na tym filmiku:

dobitnie widać, że nie zawsze kolumny rządowe stosują się do zasad, dlatego nie zdziwiłbym się gdyby i tym razem jechali bez dźwięku.

• 0

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dwa tygodnie po wypadku premier Beaty Szydło w Oświęcimiu prokuratura oświadczyła, że nie zgłosili się do niej żadni bezpośredni świadkowie tego zdarzenia. Do jednego z nich dotarł jednak reporter programu "Czarno na białym", Piotr Świerczek. Mężczyzna opowiedział mu przed kamerą, co zapamiętał z dnia, w którym limuzyna przewożąca szefową rządu uderzyła w drzewo.

Jedynymi bezpośrednimi świadkami, których przesłuchano w prokuraturze, są jak dotąd funkcjonariusze BOR - czyli uczestnicy wypadku. Zeznali oni, że kolumna poruszała się zgodnie z przepisami, używając sygnałów świetlnych i dźwiękowych.  

W poniedziałek rzecznik krakowskiej prokuratury poinformował, że do śledczych nie zgłosił się żaden bezpośredni, postronny świadek wypadku Szydło. - Co pozwala nam coraz mocniej utwierdzać się w przekonaniu, że tam nikogo innego już nie było - mówił prok. Włodzimierz Krzywicki.

Reporter programu "Czarno na białym" dotarł jednak do osób, które były bardzo blisko miejsca zdarzenia.

"Nie słyszałem żadnych sygnałów"

Pan Waldemar oraz jego koleżanki i koledzy stali w głębi ul. Orzeszkowej, w którą próbował feralnego wieczoru skręcić kierowca seicento.

Większość obserwowała wypadek z odległości ok. 30-40 metrów. Wyszli wówczas przed budynek, w którym dwa razy tygodniu spotykają się na terapii. - Wypuszczałem przez bramę kolegę, który wyjeżdżał w stronę Chrzanowa, czyli kierował się tu w prawą stronę, do skrzyżowania, na którym doszło do kolizji - wspomina pan Waldemar. - Najpierw usłyszałem huk, potem zobaczyłem samochód rządowy, który zamykał kolumnę, który stał w poprzek drogi, zabezpieczając wypadek - relacjonuje. - To był dość znaczny huk. Nie powiem, że potężny, ale dość znaczny huk łamiącej się blachy - dodaje. I podkreśla, że dopiero ten hałas zwrócił jego uwagę. - Nie słyszałem żadnych sygnałów dźwiękowych. Mówię o wszystkich samochodach (z kolumny - red.) - mówi pan Waldemar. Zaznacza, że towarzyszący mu znajomi także niczego nie słyszeli. - U wszystkich wersja jest taka sama, że nie było żadnych sygnałów dźwiękowych - podkreśla.

http://www.tvn24.pl

Po pierwsze: co mieli zeznać funkcjonariusze BOR? "No faktycznie nie mieliśmy sygnałów dźwiękowych bo są strasznie irytujące a pani premier była zmęczona i jej przeszkadzały" ?! Wiadomo, ze powiedzą że wszystko zrobili jak trzeba.

Po drugie: "Ci świadkowie to trzeźwi alkoholicy, którzy od kilku miesięcy nie piją. To główny powód, dla którego żaden z nich nie zgłosił się na policję - obawiają się, że ich zeznania zostaną podważone."

No jasne że zostaną podważone, już dzisiaj można było usłyszeć słowa, że jest możliwe że zeznania tych świadków prokurator uzna za "bezużyteczne" 

No i trzecia sprawa: Dzisiaj odbyło się przesłuchanie pani premier na które nie wpuszczono Adwokata Sebastiana K. (kierowcy pierdzika) Oczywiście zostało to uzasadnione na różne sposoby.

W moim odczuciu to wszystko jest grubymi nićmi szyte i jestem pewna że za chwilę ogłoszą komunikat, że winny jest tylko i wyłącznie kierowca seicento bo kolumna poruszała się prawidłowo, zgodnie ze wszystkimi procedurami a chłopak nie miał prawa wykonywać manewru który wykonywał.

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O to ten słynny świadek TVNu, zawsze ten sam i o takim samym zmienionym głosie. Czasami mógłby tą bluzę zmienić xD

swiadek1.jpg

:nospam:

spam.gif

;)

Alis

Użytkownik Alis edytował ten post 24.02.2017 - 16:07

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Są kłopoty z czarną skrzynką z audi, którym jechała premier

Dodatkowy specjalista potrzebny jest w zespole biegłych z Instytutu Pojazdów Samochodowych i Silników Spalinowych Politechniki Krakowskiej. Zespół ten bada rejestratory w samochodzie audi A8, w którym jechała premier, w tym tzw. czarną skrzynkę - urządzenie UDS. Jak się okazało, jest to niezwykle czułe i bardzo zaawansowane technologicznie urządzenie. Pierwsza próba demontażu i odczytania nie powiodła się.

Prokuratorzy prowadzący śledztwo ws. wypadku w Oświęcimiu i biegli będą analizować zeznania premier Beaty Szydło, które złożyła w prokuraturze - poinformował rzecznik Prokuratury Regionalnej w Krakowie prok. Włodzimierz Krzywicki.

Zeznania - jak mówił Krzywicki będą analizowane nie tylko przez prokuratorów, ale również przez biegłych z Instytutu Ekspertyz Sądowych, którzy mają za zadanie dokonać rekonstrukcji wypadku.

Krzywicki dodaje, że "jeżeli zajdzie taka potrzeba, prokuratura poprosi o pomoc producenta".

Więcej tutaj

Teraz zapewne się okaże, że nie można odczytać parametrów lotu - tfu, jazdy i za wiarygodne zostaną przyjęte zeznania BOR'owików i Pani Premier'y... udawanie głupa rozpoczęte.

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Staniq, link nie działa.

Dzisiaj słyszałam, że tylko dwie osoby w Polsce potrafią odczytać dane z tego rejestratora z Audi :D 

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Link działa dobrze  :o . Sprawdziłem.

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

niestety nie Staniq.

Takie cóś wyskakuje:

Nie ma takiej strony :|

W naszym portalu stron są miliony, ale pod wprowadzonym adresem nie ma żadnej z nich.

Spróbuj poszukać na stronie głównej serwisu:

wiadomosci.wp.pl

Możesz także skorzystać z poniższej wyszukiwarki. Powodzenia!

@Alis

Dzisiaj słyszałam, że tylko dwie osoby w Polsce potrafią odczytać dane z tego rejestratora z Audi

I coś mi mówi, że roboty maja od groma, więc ta sprawą zajmą się najwcześniej pod koniec roku.

Inna sprawa, że to jakaś dziwna sytuacja, bo zawsze można zwrócić się z prośba do producenta skrzynki, czy tam samochodu - więc jakby nie trzeba się oglądać na tych dwóch.

Co jakby napisał również Staniq, tyle, że nie rozumiem (skoro sami nie potrafią zdemontować tej "skrzynki") - dlaczego jeszcze się nie zwrócili?

Użytkownik pishor edytował ten post 24.02.2017 - 20:03

• 1

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Potwierdzam nie działa.

Błąd.jpg

#84 Gość_czujne_oko

Gość_czujne_oko.

Napisano

Dziwna sprawa z tym linkiem, bo mi kilku próbach udało się wejść a już za chwilę ponownie nie działał, ale chodzi chyba o to: http://wiadomosci.wp...l?ticaid=118af5

• 0

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Link http://wiadomosci.wp...94613394121857a  

u mnie wchodzi czysto.

#86 Gość_czujne_oko

Gość_czujne_oko.

Napisano

Co jakby napisał również Staniq, tyle, że nie rozumiem (skoro sami nie potrafią zdemontować tej "skrzynki") - dlaczego jeszcze się nie zwrócili?

Nie zwrócili się jeszcze bo prawdopodobnie mają obawy, że nie zniszczyli jej odpowiednio dobrze.

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego się nie zwrócili do producenta przed rozpoczęciem demontażu. Od tego powinni zacząć. Każde skomplikowane urządzenie ma instrukcję obsługi. Jeżeli jej nie masz , to dzwonisz do producenta. I piszę tu jedynie, o maszynach stolarskich, z którymi mam do czynienia na co dzień.( Ostatnio znacznie więcej, gdyż cała firma przeniosła się na nowe miejsce. Cała masa testów, szkoleń, i kontaktów z producentem skomplikowanych urządzeń.)

A tu mamy do czynienia, z biurem ochrony, rządu,  które to biuro nie ma instrukcji obsługi urządzenia wartego przynajmniej dziesiątki tysięcy złotych, które to urządzenie jest kluczowe w tego rodzaju wypadkach. 

Powinni mieć ten temat ogarnięty tak, na wszelki wypadek. Za to grubą kasę biorą. BOR to nie tylko działanie na żywca. Oni muszą mieć procedury na każdą możliwą okoliczność.

A nie mają instrukcji obsługi rejestratorów ????

• 4

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Te rejestratory parametrów jazdy montują chyba we wszystkich nowych autach a to trzeba pod OBD podłączyć lub do ASO jechać. W BOR pewnie speców nie ma bo to kabelek potrzebny i oprogramowanie specjalne i ktoś po studiach co się zna na tym...

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 24.02.2017 - 23:00

• 1

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Audi należy do grupy VAG, więc coś mi mówi, że nawet za pomocą mojej przejściówki z OBD na USB i prostego VAG-COM-a bym się wpiął. Przecież to nie jest żadna kosmiczna technologia, logi z komputera można zgrać za pomocą zwykłego laptopa (zgrywałem nie raz), więc nie wiem co oni tam czarują.

• 0

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Oni po prostu nie chcą tych logów mieć by nie wyszło, że kłamią, mimo iż wszyscy wiedzą o tym, że kłamią. A kłamią, bo próbują zachować "twarz" za wszelką cenę. Nie dotarło do nich, że już jest "po ptokach", i nieważne jak będą zaklinać rzeczywistość i jak głośno krzyczeć o zamachu oświęcimskim, i tak w oczach ludzi już przegrali...
Ostatnio przyłapali ludzie, jak prezydent Duda jadąc na spotkanie i pączka do górali (którzy, swoją szosą, nie chcieli się z nim spotykać) pędził drogą jednokierunkową pod prąd. Z kolei dla Macierewicza żandarmeria wojskowa wstrzymała ruch by mógł przejść przez ulicę w niedozwolonym miejscu. Inaczej pisząc kodeks ruchu drogowego jest dla plebsu i gorszego sortu - Panowie mogą robić co chcą. Jak za czasów Rosji Sowieckiej...
  • 2

Also tagged with one or more of these keywords: wypadek, Beata Szydło, pojazdy rządowe, wypadek Beaty Szydło, BOR, audi, seicento

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych