Od dawna jestem ateistą, jednak dojrzale zacząłem się nad tym zastanawiać niedawno i zrobiłem sobie listę wątków, które chciałbym doczytać i rozwinąć. Proszę o namiary na artykuły, książki czy inne źródła rozwijające następujące tematy (lub pojedyncze z nich):
- Jezus jako uosobienie kultów solarnych
- porównanie wiary w Boga do wiary np. w Świętego Mikołaja czy kult jednostki w Korei Północnej
- wpajanie religii od małego
- różnorodoność religii na przestrzeni czasowej i miejsc (która jest prawdziwa? dlaczego takie rozbieżności?)
- podobieństwa między Biblią a mitami starożytnymi
- religie zakładają, że cały Wszechświat kręci się wokół człowieka
- brak źródeł o Jezusie pochodzących z czasów, kiedy żył (w tym relacji o cudach)
- fakty biblijne bez potwierdzenia historycznego (np. ogólnoświatowy potop lub rzeź niewiniątek)
- nauka wyjaśnia zjawiska, które dawniej przypisywano bogom (to, co nieznane i niewyjaśnione, często przypisujemy Bogu)
- kreacjonizm a ewolucja i Wielki Wybuch
- dusza a materialny mózg
- racjonalizacja cudów (uzdrowienia, bilokacja, wizje, opętania, nierozkładające się zwłoki, cud słońca w Fatimie...)
- zmiana sposobu interpretacji fragmentów Biblii z dosłownego na alegoryczny z uwagi na przytłaczające dowody naukowe
- żadna religia nie jest naszym naturalnym instynktem (skąd więc się religie wzięły? jakie korzyści daje nam wiara?)
- religie jako źródła władzy, głównie poprzez straszenie wiecznym piekłem jako kara za grzechy
- jak to możliwe, że miliardy ludzi wierzących miałoby się mylić?
- czy to możliwe, że ład w budowie Wszechświata oraz warunki do życia na Ziemi są kwestią przypadku?
- brak konkretnych, powtarzalnych dowodów na istnienie Boga oraz na kontakt z Nim i skutki tegoż kontaktu
- "udowodnij mi, że Bóg nie istnieje"
- odsetek ateistów w krajach wysoko rozwiniętych w porównaniu z krajami słabo rozwiniętymi
- absurdy i paradoksy natury i działań Boga