A Ty (jak i reszta emigrantów zarobkowych) dla kasy opuściłeś tą swoją "ukochaną" Polskę i wyjechałeś do kraju tej złej UE, a teraz masz najwięcej do powiedzenia o patriotyzmie
.
A z jakiej racji odbierasz mi to prawo? Setki tysięcy ludzi wyjechało z Polski za chlebem co miało ogromny wpływ na gospodarkę.
Po pierwsze zwolniła się masa miejsc pracy. Większość imigrantów ekonomicznych, ostatniej dekady to ludzie którzy mieli stałą pracę w Polsce. Ja również zaliczam się do tej grupy.
Po drugie Funciaki i Euro szerokim strumieniem płyną do Polski. W Anglii Emigranci kupują głównie polskie produkty. Polskie sklepy są wszędzie. Dodatkowo coraz więcej Anglików przekonuje się do polskich produktów, co widać właśnie w polskich sklepach.
Po trzecie, wielu ludzi, także z mojego otoczenia, inwestuje w Polsce. Budują domy. Kupują mieszkania pod wynajem, . To też generuje miejsca pracy i wzrost gospodarczy. Wielu z nich nie robiło by tego mieszkając w Polsce, dodatkowo zajmowali by miejsca pracy zwiększając wydatki państwa, na bezrobotnych.
Wydaje ci się że tylko o kasę chodziło? Dla mnie to była jedyna sensowna opcja aby utrzymać rodzinę. W Polsce ciężko pracowałem czasem po 16h na dobę. jestem stolarzem i to dobrym. niestety mieszkałem w miejscowości, gdzie była bardzo duża nieistniejąca już fabryka mebli. Więc co drugi dorosły mężczyzna był stolarzem. Praca była tylko dla najlepszych i finansowego szału nie było. Nie mając zaplecza w postaci rodziny czy oszczędności, ani pomocy ze strony partnerki, która nie mogła znaleźć pracy, zwolniłem się z firmy i pojechałem do Londynu.
Wielu z was myśli że na wyspach to kasiora szerokim strumieniem leci do kieszonki, bez żadnego wysiłku. To nieprawda. Nie ma nic za darmo.
A co do mojego patriotyzmu. Ostatnio byłem w konsulacie w Manchesterze. Gdy mój syn, który ma 13lat, i od 2009 roku mieszka ze mną w Anglii zobaczył polskie flagi, ni z tego ni z owego, zaczął nucić Mazurka Dąbrowskiego.
Pieniądze to nie wszystko. A patriotyzm ma się w sercu. Nawet gdy mieszka się na obcej ziemi.
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 13.11.2017 - 21:11