Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ktoś miał styczność z aniołem stróżem??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
255 odpowiedzi w tym temacie

Quidam.
  • Tematów: 16
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Od innych zwierząt którymi byliśmy i którymi jesteśmy. Te istoty musiały zrozumieć czemu mają żyć ze świadomością jakiej nie miały inne zwierzęta. Wyobrażasz sobie jakie to musiało być frustrujące, nagle zdać sobie sprawę, ze nie jesteś już tym kim byli twoi przodkowie? Że teraz musisz być inna?
W gruncie rzeczy rozumiem te istoty, świadomość bycia w warunkach gdy życie może zostać przerwane równie łatwo jak włos... Czyż taki strach nie mógł być katalizatorem człowieczeństwa?
  • 0

vesica.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale moment, moment, pogubiłam się. "Te istoty", sorry, może i jestem ciemna, ale o kogo Ci dokładnie chodzi?
  • 0

Quidam.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Homo (hetero) sapiens, homo neandertalis, homo habilis... Mówię o pierwszych przodkach człowieka posiadających samoświadomość i możliwość myślenia abstrakcyjnego.
  • 0

vesica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może i masz rację, ale chyba odbiegamy zbyt daleko od tematu.
  • 0

Quidam.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Fakt faktem, ale na fali tego samego strachu mógł powstać pomysł ochrony, który w efekcie zamknął się w wizji anioła stróża.
  • 0

vesica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszystko jest możliwe. No bo z mojej strony wygląda to tak, że Anioł Stróż "powstał", kiedy tylko ludzie pierworodni zgrzeszyli. Gdyby nie to, żylibyśmy teraz w Raju, tak? Ciekawe, jakby to wyglądało...
  • 0

Quidam.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A w którym miejscu na osi czasu umiejscawiasz ten grzech pierworodny?
  • 0

vesica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakieś 6 dni po "na początku było słowo...":D
A tak serio, czy to ważne?
  • 0

Mandrake.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"[..]odpowiedź była prosta "jesteśmy lepsi, ktoś nas musiał wybrać.".
Wcale nie jesteśmy lepsi od innych istot, tych trochę mniej świadomych swego jestestwa.
To, że przez głupi fart udało się nam przetrwać nie oznacza, że jesteśmy wybrańcami.
Ale wierzę, że ktoś nad nami czuwa, tak jak na każda inna istota na naszym poziomie.
Tym kimś są byty wyżej położone w hierarchii duchowej.
Nie ingerują w nasze życie, bo nie mogą. Każdy musi przeżyć swoje życie. Choćby nie wiem jak straszne było.
Żeby się rozwijać musimy zdobywać doświadczenie, bez niego ani rusz.
Nie żyje w złotej klatce, nie widząc prawdziwego świata. Wręcz przeciwnie, co dzień walczę o swoje i się nie poddaje.
  • 0

Quidam.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mandrake, ale mam nadzieje, ze te byty to w skamieniałościach "bytują", albo chociaż odciski stóp zostawiają, bo znów zapachniało mi tu nie weryfikowalnością twoich (wybacz, to już drugi raz) twierdzeń.

vesica, to szalenie ważne! Od razu chciałbym wiedzieć co było tym grzechem. Chce wiedzieć za co nie moge teraz biegać z listkiem figowym po raju. Pytanie zadaje serio, staram się jakoś sobie poukładać twoją wizję świata.
  • 0

vesica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zerwanie owocu z "drzewa poznania dobra i zła", co brało się z chęci bycia wyższym od Boga przez namowę "węża". Była to kara za nieposłuszeństwo i chciwość.Najlepiej przeczytaj początek I testamentu.
Nie wiem czy Ci się to uda, bo moja wiara nie polega na tym, że od małości babcia wlekła mnie na siłę do kościoła, a mama kazała codziennie po wieczorynce odmawiać paciorek. Sama podchodziłam do tego wszystkiego sceptycznie. Po pewnym, czasie wszystko się zmieniło. Zawdzięczam to pewnej osobie, która ukazała mi istotę i sens świata z mojej woli. Dowiedziałam się, czego chciałam,a upewniła mnie w tym pewna grupa ateistów, którym nie wyszło przekabacenie mnie na ich stronę.

Więc równa się to temu, że musiałbyś poślęczeć trochę nad moją wizją, bo nie jest to łatwe dla osoby niewierzącej:)
  • 0

Cirilla.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Myślałam, że podyskutuję z kimś na temat aniołów, ale chyba pomyliłam temat...
  • 0

Quidam.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

vesica, znam stary i nowy testament. :-)
Nadal nie widze jednak tego wielkiego grzechu, nawet jego śladu, w historii ludzi. To ważne, bo w końcu, gdzie był anioł stróż Adama i Ewy? Nie ma o nim ani słowa w żadnej ze świętych ksiąg, a przecież to najważniejsze postaci historii (o ile ktoś wierzy)! Co się stało z ich aniołem stróżem, jak już się okazało, że zawalił sprawę na całej linii?
  • 0

vesica.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bóg nim był. Strzegł ich, ale mieli wolą wolę. Niczego nikt nie zawalił. Zrobili to, co chcieli zrobić.
  • 0

thewake.
  • Tematów: 10
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

hmm moj przypadek - poklócilem sie o papierosy z byla dziewczyna (doslwonie ona chciala bym nie palil i wyszlo z tego byle co) wiec ze stoickim spokojem wyszedlem od niej z domu, ma dom przy ulicy gdzie bylo zaparkowane sporo samochodow, nie rozgladajac sie wkroczylem na ulice miedzy zaparkowanymi samochodami, chcialem przejsc na druga strone, juz bylem prawie jedna stopa na ulicy po ktorej jezdza auta - niby nic nie jechalo nie zwrocilem nawet uwagi czy cos po mojej lewej stronie wyjedzie - chcialem isc do domu, nie spieszylo mi sie, ona wybiegla za mna i zawolala mnie ja sie obrucilem i w tym momencie przejechal autobus linia 116 - kierunek "Piekło" hmm ciezko uwierzyc? musielibyscie byc mna by to zobaczyc. Stalo sie to z dobre 5 lat temu. Zawsze mogla mnie olac za takie byle co ale jednak pobiegla za mna i mnie zawolala co prawda byla to zyjaca osoba :) brakowalo doslownie jednego kroku a by mnie mocno uderzyl ten autobus :) to jeden z wielu przypadkow, kiedys opisze reszte.

Co do kontaktu z Aniolem Stóżem, odwiedzala mnie w snach czesto, zazwyczaj przed jakimis egzaminami na ktore sie stresowalem ze sobie nie dam rady - zawsze gdy przychodzila w snie bylem pelen radosci ze ja spotkalem jak bysmy sie znali od zawsze to uczucie :), przyszla tez dzien przed moim oobe - chciala pomoc mi wyjsc z ciala bo ja wrecz prosilem zeby mi pomogli, siedziala kolo mojej glowy i trzymala mnie za reke widzialem ja, ma sliczny spokojny glos, ciemne wlosy, zielone oczy - zupelnie jak ideal kobiety w tym zyciu ( p[rzyznam ze zawsze kogos takiego szukalem tj o takim wygladzie, teraz wiem ze wyglad to nie wszystko) sytuacje z nia zwiazane mialem pare razy. Raz mialem sytuacje powiedziala mi "spotkamy sie na planecie...." nie pamietam jakiej. Ostatnio przyszla do mnie w snie przed moim egzaminem na prawko :) Sluchaja tylko z nimi rozmawiajcie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych