Może na początek, wyjaśnijmy sobie, " Co z tą nazwą - proroczy?" zauważyłam, że to słówko działa na sceptyków, jak płachta na byka. PROROCZY SEN - dla nich to istna magia. No to może, przedstawmy swoje definicje. Co rozumiemy pod pojęciem "Proroczy sen"
Moja definicja brzmi:
PROROCZY SEN - sen, który, po dokonaniu pomiaru, koreluje z przyszłym wydarzeniem, które miało realne miejsce w rzeczywistości, po wystąpieniu snu.
To czy sen był proroczy, dowiadujemy się, dopiero po dokonaniu pomiaru, czyli po zaobserwowaniu korelacji między snem- a przyszłym wydarzeniem na jawie. Coś jak Kot Schrodingera. Dopóki nie wydarzy się zdarzenie, nie możemy stwierdzić czy sen był proroczy, czy był tylko zwykłym snem, jak ich wiele.
Zatem zakładam, że sny są wytworami umysłu, ale również bazują na informacji, na podstawie, której powstają. Sen to odczyt tego co budzi się, powstaje, przedostaje się do naszej podświadomości, która łącząc sie ze świadomymi przeżyciami, tworzy sen. W zależności, jakie informacje się tam znajdą taki mamy sen.
Przykładowo mamy kolesia, który wiecznie myśli o pewnej dziewczynie. Niedawno był na pokazówce aut Arrinea Husaria, które wpadły mu w oko, tym bardziej, że stworzyli go Polacy. Kiedy wracał, mijał bilbord na którym był narysowany Cavalier King Charles Spaniel z podpisem "Wystawa psów" i datą tej wystawy. Chłopak, tam kątem oka spojrzał ale nawet nie popatrzył zbytnio. świadomość tego obrazu nie zarejestrowała, a nieświadomość wchłonęła.
Potem chłopak ma sen, że jedzie Arrinerą Husarią, z dziewczyną ( o której wiecznie myśli), a ona na kolanach trzyma Cavaliera. Jadą oni na wystawę psów, która naprawdę się wydarzy. Sen jest poplątaniem wydarzeń świadomych i nieświadomych, które przenikły do świadomości.
Jednak śnią się nie tylko autentyczne fakty, ale również wydarzenia, o których nawet, pozornie, nieświadomość, nie ma pojęcia, bo one się nigdy nie wydarzyły, ani nikt o tym nie mówił.
Uważam, że cały świat nadziany jest informacją o nim. Wszystko, co się w nim znajduje, ma do tego dostęp. Jeśli informacja o czymś co się wydarzy, nie zostanie przechwycona przez świadomość i zostanie w podświadomości, lub w jakiś sposób wydostanie się spod nieświadomości i odczyta ją podświadomość to wyjdzie w postaci "proroczego snu" . Ot cała filozofia. - Moja filozofia.
Użytkownik Endinajla edytował ten post 29.05.2017 - 16:56