Miałam sen , że zgasło światło w kościele. Na następny dzień to się stało. I jak to wytłumaczysz?
Przecież już od tygodni tłumaczymy. Zbieg okoliczności, oraz rachunek prawdopodobieństwa.
A ile snów masz co noc co się nie sprawdzają? Skoro masz - wg ciebie - odbiornik w głowie nastrojony na prorocze sny, to ta reszta to śmieci?
Po co w ogóle rzekoma siła wyższa zawraca ci gitarę takimi zbędnymi informacjami? Dawać mi tu prorocze sny!
Człowiek od dawnych czasów oszukuje sam siebie. Chce być wyjątkowy, doszukuje się niezwykłości, cudów w swoim życiu, zagląda nawet w senniki, szukając potwierdzenia istnienia czegoś wyższego.
Zawsze uważamy się za coś lepszego na Ziemi, np. od innych zwierząt, choć wczorajsze wydarzenia w Anglii udowadniają, że chyba jednak jesteśmy agresywnymi zwierzami, tyle że z wyewoluowaną inteligencją.
Oraz z rozbuchanym ego, doszukującym się swojej ludzkiej niezwykłości w przypadkach, zdarzeniach losowych itp.
Dzięki przypadkowości każdy, powtarzam - każdy miał w swoim życiu sen godny miana nazwania go proroczym, bo tak to wynika z rachunku prawdopodobieństwa.
Rzucając kośćmi do gry mówiąc ,,niech wypadną dwie szóstki" prędzej czy póżniej się to uda. Już widzę ekstazę potencjalnego gracza, któremu udałoby się to już za pierwszym razem.
Czy jest to dowód na istnienie magicznej siły? Nie, chociaż Ty z pewnością byś tak to sobie tłumaczyła. Zwyczajny zbieg okoliczności, no chyba, że następnie byś powiedziała ,,a teraz 4 i 1 niech wypadnie". Jeżeli także trafisz, a wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i dalej będziesz z ciekawości robić test ,,przepowiedzenia" i uda ci się tak z 10 razy - wtedy możesz śmiało lecieć po nagrodę do Fundacji Randiego.
Napisałaś - Proroczy sen, to tylko informacja, która przedarła się do podświadomości.
Żadna informacja, biologia się kłania.
To się dzieje jedynie w naszych mózgach, zwierzęta też mają sny. Znowu - człowiek niczym się nie różni od innych organizmów żywych na Ziemi. Zanim wyewoluował człowiek i rządziły dinozaury, to informacja była bezczynna? Dla mnie wymysły i tyle.
Użytkownik Profesor Proton edytował ten post 04.06.2017 - 19:08