@Atomowy_jogurt_zagłady
Podałem tylko przykład. Pewnie nie czyni bo jaskółki mają przecież czarne pióra. Pewnie gdyby miała białe to czyniła by.
Dla mnie to nie ma żadnego znaczenia. Mogła by mieć i niebieskie piórka, a i tak nie oceniałbym jej na podstawie wyglądu.
Polecam wybrać się do takiego Egiptu. W hotelu zwykły hotelowy dogada się w kilku językach a taki ktoś z Niemiec no średnio, że o Januszach nie wspomnę.
Rdzenni Egipcjanie (czyli około 95% społeczeństwa) to mix starożytnych Egipcjan i Arabów którzy podbili te tereny w VII wieku naszej ery. Zarówno Egipcjanie (starożytni, nowożytnych już nie ma) jak i Arabowie są przedstawicielami rasy białej. Więc raczej trudno, w egipskim hotelu spotkać pracownika, który jest murzynem.
Co do Januszów. Sam jestem jednym z nich. I znam trzy języki, nie licząc polskiego. A i wielu Januszów w Egipskich hotelach, mieszka na stałe w UK. Więc przynajmniej w po angielsku jest w stanie się dogadać.
A jak już jesteśmy przy przysłowiach, To przypomniało mi się jedno. "Zły to ptak, co własne gniazdo kala"
Uogólnianie na temat kto jest lepszy/gorszy czemu ma służyć? Że sie poczujecie lepsi?
Przytocz proszę jakiś cytat z mojego posta, gdzie oceniałem kto jest gorszy a kto lepszy. Jedyne o czym pisałem to to że genotyp może mieć istotny wpływ na inteligencję. Specjalnie dla Ciebie sprecyzuję. "Istotny" nie znaczy najważniejszy.
Skoro ktoś uważa, że czarny znaszy głupszy SPOKO...
A kto tak uważa, i jak to się ma do dyskusji którą toczymy?
No super. Ma patologię w genach jak na czarnego przystało... Cóż za racjonalne podejście do tematu.
Z posta @dziewięć w żaden sposób nie wynikało że ten dzieciak była czarny. Co zresztą potwierdziła w poście poniżej. Mam wrażenie że próbujesz prowadzić antyrasistowską dyskusję, z ludźmi którzy rasistami nie są, a jedynie dyskutują na tematy, które dla wielu są niewygodne, i sprzeczne z ogólne przyjętą doktryną. Dlatego próbujesz obarczyć nas (mnie i @dziewięć) stwierdzeniami których nie wyraziliśmy, ale które istotne są dla demagogii, którą uprawiasz. Słabo.
A jeszcze was zdziwie, obok mnie klinikę zbudował czarny lekarz...
W moim rodzinnym miasteczku na początku lat dziewięćdziesiątych rozpoczął praktyki lekarz pediatra, pochodzący bodajże z Conga (nie pamiętam, dokładnie). Na początku ludzie gadali przeżywali, dzieci płakały podczas wizyt, ale po roku czy dwóch okazało się że że wszyscy walą drzwiami i oknami do "Murzynka" . czego to dowodzi? No właśnie niczego. Każdy człowiek jest inny, jest szczególny. A w tym temacie rozmawiamy o pewnych tendencja związanych z pochodzeniem etnicznym.
@dziewięć
PanieJuzku, mnie się obiło kiedyś o uszy, że biali i ciemni Hindusi mają inne pochodzenie a więc i inne geny. Podział kastowy z góry u nich narzuca, że rodziny białe mają wyższy status niż te ciemne.
Wszyscy mamy inne geny. Ale puki co uważa się że ludzie wyszli z południowej Afryki, Gdzie małe grupy homo sapiens krzyżowały się z lokalnymi humanoidami takimi jak Neandertalczyk czy też Denisowianin, i ponoć jeszcze z kilkoma endemicznymi gatunkami, ale to już osobny temat. Natywni Afrykańczycy mają bogatą pulę genów, ale tylko w obrębie homo sapiens.
A co do kasty, to obiło mi się o uszy że współczesne kasty w Indiach (zróżnicowanie bazujące na kolorze skóry) są zasługą Brytoli, ale pewności nie mam i nie chce mi się szukać
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 21.06.2017 - 19:46