Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paraliż senny w ujęciu naukowym

• Please log in to reply
373 replies to this topic

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tybysh, człowieku zrozum, że paraliż senny to całkowite sparaliżowanie ciała występujące podczas wchodzenia lub wychodzenia z fazy REM, jest to taki stan na pograniczu, kiedy możesz być świadomy, ale nie możesz nic robić.

Paraliż jest po to żeby podczas marzeń sennych, kiedy mózg jest bardzo aktywny nie wyrządził sobie krzywdy wykonując jakiś gwałtowny ruch, więc twoje wywody o kontrolowanych ruchach podczas paraliżu są śmieszne. Paraliż zapobiega ruchom i jak byś mógł poruszać się w nim to przestał by on spełniać swoją rolę, ale no tak miałeś paraliż już klika razy i umiesz go kontrolować.

Jedyne co możesz sobie kontrolować w fazie REM to własne sny, myśli, możesz mieć świadomy sen, wtedy możesz sobie myśleć, że otwierasz oczy, mówisz i ruszasz czym tam sobie chcesz. Mózg wysyła sygnały ale ciało nie odpowiada. Może ci się jedynie wydawać, że ruszasz ręka, ale przychodzi ci to z wielkim trudem, a tak naprawdę leżysz jak kłoda, całkowicie sparaliżowany a wszystko się dzieje tylko w twojej głowie.

Podczas swoich paraliżów doznałem wielu rzeczy począwszy od widzenia swojego pokoju, różnych postaci, do ruszania się z wielkim trudem i prób krzyku, też wydawało mi się, że mam otwarte oczy, że wszystko widzę, ale potrafiłem odróżnić to od prawdy.

Miałeś paraliż kilka razy i już myślisz, że wszystko wiesz i wszystko możesz, daj spokój, sam jesteś chyba małolatem, który nie rozumiejąc pewnych rzeczy dorwał się do klawiatury...

Ale w końcu wiesz lepiej, że ja czegoś nie potrafię to nie znaczy, że ty tego nie potrafisz.

Dalej pisać nie będę, bo to wszystko w tym temacie, myśl sobie, co chcesz mało mnie to obchodzi.
  • 0

adders.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

kontrolowanie paraliżu sennego. hmmmmmmmmmmmm

ja potrafie skrócić paraliż senny na 4 sposoby ( chodzi o niechciany paraliz np. takiej sytuacji kiedy byśmy go nie chcieli)

u mnie objawy paraliżu sennego są krótkie, najpierw sztywnieje, trace głos i potem slysze różne piszczenie w głowie, kolejny etap to wiadomo, nie moge sie ruszać nie moge mówić ani zrobic cokolwiek innego ale..

a i jeszcze jedno oco chodzi, bo raz sie obudziłem o 8-00 , zjadlem sniadanie wypilem kakao i sie położyłem do łóżka wygrzać i wtedy mnie dopadł paraliż senny a przed wstaniem też miałem go, ale podczas paraliżu sennego mam dziwny objaw, tak jakbym miał padaczke, potem znika wraz z paraliżem

oto te sposoby walki

1. gdy nas łapie paraliż senny a czujemy ze tak sie dzieje,jak najwięcej ruszaj np. głową lub ręką to paraliż cie nie dopadnie, ale odczujesz jego "pierwsze oznaki" które szybko miną

2. gdy już stracilismy glos ale mamy niewielkie mozliwosci ruchu rękami, róbmy to, paraliż zacznie ustepować pod warunkiem że zrobiliśmy to wcześnie,

3. gdy cie dopada paraliż, poprostu wstań albo usiądz, efekt jak w pkt 1 czy pkt 2

4. jesli juz jestesmy "pokonani" sprawdz co jest grane, sproboj z calych sil jakich możesz przewrócić się i mrugać powiekami ewentualnie oczami ruszać

i nasuwa sie małe pytanko, do czego można wykorzystać paraliż senny (nie umiem ld ani OOBE, ale do czego moge go wykorzystać0
  • 0

GrYfU.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ostatnio wpadłem na taką myśl ... skoro podczas paralizu sennego mozemy miec halucynacje (widzimy to co powinno nam sie snic ) ... to moze gdy nas zlapie ta "blokada" .. zamknijmy oczy i czujmy sie jak podczas LD o.O ... przeciez wtedy WIEMY ZE TO PARALIZ .. I ZE TE STWORY TO SEN ... wiec jestesmy swiadomi, ze po zamknieciu oczu snimy ... droga na skroty do LD xD

napiszcie co o tym sadzicie !
  • 0

tybysh.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

DaVinci,jakbym nie potrafil kontrolowac paralizu to bym czekal grubo ponad godzine(jak inni) zanim sam przejdzie...czlowieku,to ze mialem paraliz tylko pare razy nie znaczy,ze sie na tym nie znam.Radze zapoznac sie z jakas niezla grupa dyskusyjna o LD i podobnej tematyce-np. Oneiro.
Nie wiem po co pisales na czym polega parazli,kazdy o tym wie,pewnie myslales,ze mnie tym jakos zgasisz...
Nie chcesz-nie wierz,mam to gdzies,swoje wiem i swoje potrafie.

GrYfU,paraliz wlasnie wykorzystuje sie do uzyskania ld i nie jest to trudne;]
  • 0

Picu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja prawie co noc mam paraliż senny!już się przyzwyczailem.
  • 0

mojo.
  • Tematów: 22
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie wiem......ja nigdy nie mialem zadnego paralizu sennego. I nie widzialem zadnych stworkow. Ale ciekawi mnie bardzo ten artykul...hmmm a wiadomo jak doprowadzic do takiego stanu??
  • 0

Zion Train.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie raczej nie da się doprowadzić...poza tym chciałbyś to przeżywać z własnej woli ?
Bo ja nie... i dziękuje Bogu, że nie doświadczyłem tego jeszcze...bo mam nadzieje, że nie będe musiał.
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Niedawno znowu miałem paraliż senny jakiś miesiąc temu o 5.00 rano się przebudziłem i nie mogłem się ruszyć. Postanowiłem to wykorzystać i sprubować wejścia w OOBE i muszę powiedzieć że samo wyjście z ciała było szybkie i łatwe jak nigdy przedtem. Ale niestety nie zdążyłem nic zobaczyć bo po chwili wruciłem do ciała ale samo wyjście się odbyło bo czułem jak wychodzę.

Myślę że gdy ma się paraliż senny to chodzi o to że w jego czasie mamy kontrole nad ciałem astralnym :o a nie fizycznym.

Raz miałem też taki przypadek że rano odrazu po przebudzeniu (jeszcze miałem zamknięte oczy) czułem że mam położoną prawą rękę na czole zasłaniając oczy (nie wiem czy wiecie co mam na myśli). Ale chodzi o to że mam ta ręke na głowie otwieram oczy a tu ręka leży na brzuchu :o . Sęk w tym że czułem tą ręke na głowie co w rzeczywistości nie było prawda (ciało astralne moim zdaniem :hmm: )
  • 0

GrYfU.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie raczej nie da się doprowadzić...poza tym chciałbyś to przeżywać z własnej woli ?
Bo ja nie... i dziękuje Bogu, że nie doświadczyłem tego jeszcze...bo mam nadzieje, że nie będe musiał.

Powiem Ci tak ... ja nigdy wczesniej nie slyszalem o jakichs oobe, LD ... i nagle pewnej nocy budze sie .. nie moge sie ruszac ... i jeszcze przerazajaca muzyka ... wiesz mogą puścić zwieracze ... ale gdy już wiesz jak to wygląda ... o co w tym biega .. to jest good .. teraz jak zlapie Cie paraliz .. to bedziesz swiadomy co to jest ... bo czlek sie najbardziej boi nieznanego ... a ze bedziesz juz uswiadomiony ... to tylko wykorzystaj to, aby wejsc w oobe albo LD ... ja np. teraz chcialbym znow doswiadczyc paralizu ... bo chcetnie skosztowalbym LD .... :) .... ostatnio czastkowo wykorzystalem poranna ekstaze :) ... bo przez TV mam spaczona wyobraznie ... i wieczorem nie jest tak latwo marzyc sobie o czyms .. a rano juz bylem tak wtajemniczony w jais sen .. ze wiedzac ze jest rano .. i nie jestem zbytnio przytomny ...zamknalem oczy ... i wyobraznia tak intensywnie pracowala ... ze mozna powiedziec ze bylo to wiecej niz "prawie LD" xPPP
  • 0

NO_NAME.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

ja miałam ostatnio paraliż przysenny. obudziłam się gdzieś w nocy i po pewnym czasie usłyszałam dziwny odgłos, jakby szeleszczenie worka. stawał się od coraz głośniejszy aż przeszedł w ogłuszający pisk. pamiątam że strasznie "głośno" (nie wiem jak to określić) biło mi serce. mogłam tylko ruszać powiekami więc zamknełam oczy bo nic nie byłam w stanie zobaczyć: obraz był bardzo zamazany. nie bałam się bo wiedzałam co sie dzieje i że zaraz mi przejdzie. postanowiłam skupić się na oddychaniu i to pomogło, bo mi po chwili przeszło. było to koło 3 w nocy. nie czułam strachu ale się nie mogłam ruszyć. a jak mi przeszło to zasnęłam i tyle.
  • 0

ViZarDy.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam
Ja 3 dni temu doznałem (chyba) paraliżu sennego...Otóż , śniła mi się kolerzanka która powiedziała "...zawsze jak mi się śnisz w nocy to Cię zjadam i jest fajnie"...(powaga)| .I w tym momencie się zaczeło...Otworzyłem oczy z dziwnym uściskiem w klatce piersiowej,nie mogłem się poruszyć...a do tego słyszałem jakiś głośny szelest w uszach...Przez chwile to uczucie nawet mi się podobało,przypomniałem sobie,że to pewnie paraliż senny,czytałem gdzieś,że nie jest groźny...Po jakimś czasie jednak to stało się uciążliwe,próbowałem krzyczeć ale nie mogłem...Więc zaczełem się modlić...a potem , sam niewiem...Wzięłem z półki telefon komórkowy(?)..Ale chwila,ja nie mam od jakiegoś czasu telefonu...Więc wywnioskowałem ,że to był sen...Lecz czy napewno?...Co myśicie?
  • 0

bialek.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ty sam nie wiesz w jakim stanie się znajdowałeś, czy spałeś, czy nie. To jak my mamy ci pomóc? :(
  • 0

Refused.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Można mu pomóc :D Bo na 100% wiem że to był paraliż senny :) modlitwy Ci nie pomogą. zapierwszym razem też się modliłem xD xD nie wiedizałem jescze co to jest paraliż. Ta komórka i koleżanka to wytwory twojej wyobraźni, nie skupiałeś się, tylko próbowałem wyrwać z tego stanu ;) i Ci się przewidzenia przejawiały. To jest taki pół sen xD w tym stanie, bo możesz ponownie zasnąć.
  • 0

RedHousePainters.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja pamiętam Paraliże z okresu dziecięcego...znaczy sie gdy miałem może 5, 6 lat. Czułem sie jak bym był w jakiejś klatce czy też kwadracie i nie mogłem sie ruszyć... Trwało to chwile...może minute, ale było to uczucie bardzo przyjemne i zawsze gdy następowało wiedziałem, że nie ma się czego bać :D
Zdażało mi sie to wtedy dosyć często, moge przysiąc ze kilka razy w tygodniu... tyle ze zadnych postaci nie widziałem...

A dzisiaj to moge sobie tylko powspominać to uczucie bo dawno ale to dawno go nie miałem, a szkoda :(

Pozdrawiam ;)
  • 0

daammk1.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.

Ostatniej nocy.

Nie wiem czy to był sen czy paraliż... Najprawdopodobniej zsypiałem (lub spałęm) ,nagle tak jak bym sie obudził :sux: ,nie mogłem sie ruszać . Leżałem na brzuchu ,starałem sie skupić na lewej dłoni ,z całej siły podnieść ją. Niestety bez skutku. Jedyne co mogłem robić to pociągać nosem ,a że miałem katar wydawało to jakiś tam chałas. Przyznaje że byłem niezle wystraszony ponieważ miałem wrażenie że jakaś ciemna kula czy coś wisi nad łóżkiem. Zacząłem pociągać z całych sił nosem żeby mama usłyszała . Wpadłem w panike. Nie wiem po jakim czasie ale tak jak bym sie przebudził ,pomyśłałem że to był sen (bo tak jak by nie mialem podczas tego pełnej swiadomosci) ,ale zdziwiło mnie że po przebudzeniu leżałem w tym samym położeniu co podczas tego snu.

Pobuje zasnąć i czuje to samo co za poprzednim razem :o (ciąg dalszy snu?) . Na początku jak poprzednio próba smarkania :P . Dalsza czesc chyba mi sie sniła bo pamietam że probowałem sie wydostac z pokoju ,z całych sił sie czołgałem aż dotarłem do drzwi. Dalej nie pamietam...

Przyznam ze niezle sie przestraszylem i mialem wrazenie ze kiedyś ,dawno dawno ... mialem cos podobnego.

PARALIŻ ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych