Skocz do zawartości

Zdjęcie

Paraliż senny w ujęciu naukowym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
373 odpowiedzi w tym temacie

KwusheR.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To ja mam fajnie :D
Nie wiem czy to jest jakiś paraliż ale słuchajcie:

Jak mi się śni, że spadam, albo skaczę w dół czuję takie dziwne uczucie w nogach jakby się podkulały/podkurczały

I jeszcze - śniło mi się że jadę na desce - siedząc wjechałem w studzienkę. i nagle mną starsznie zatrzęsło.

co o tym myślicie?
  • 0

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Całkiem normalne, sam tak mam ;)
  • 0

Refused.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Że jak jechałeś i walnąłeś w studzienkę i miałeś objawy takie jak w realu ( i czułeś je!) to jest normalna sprawa w fazie rem. Ja mam często że kogoś biję, że spadam skądś to czuję to całym ciałem eterycznym.
  • 0

viatora.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a wytlumaczcie mi prosze dlaczego kiedys dostalam paralizu bedac jeszcze dziewczynka, w dzien , po prostu nagle przez chwile nie moglam sie ruszyc z miejsca :/
  • 0

tabi.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To nie ma roznicy w jaki mwieku dostaniesz paralizu :P

Ja jak bylem maly tez czesto mialem paralize, i widzialem jakies istoty, ktore mnie dusily, albo straszyly.

Moi starzy mowili ze to demony :D

Ale pozniej przecyztalme o paralizu sennym :)
  • 0

Cipstajla.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

na poczatku sie balem :aaa: a teraz sie nie boje i to fajnie sie przezywa , nie boje sie :) jest po prostu niesamowite uczucie :D :P jak cos chcecie wiedziec to na gg:) wpadac...
  • 0

viatora.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie sprecyzowalam, piszac ,,w dzien" mialam na mysli, ze nie spalam, normalnie chodzilam po domu
  • 0

PatRa.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam! Chciałabym podzielic sie swoimi przezyciami zwiazanymi z paraliżem sennym, całe szczeście ze nie jestem sama...
Kiedys w dziecinstwie przydażało mi sie to pare razy, po paru latach wróciły owe paraliże i teraz mam je prawie codziennie. Te osoby ktore tego nie przezyły- śmieją sie ze mnie jak mowie cos takiego ale to naprawde się dzieje i to nie jest jakaś bujda naprawde. temu zjawisku towarzyszy strach i bezdech . Lezysz i slyszysz ze w pokoju jest ktos jeszcze. Pozniej nagle robi ci się ciężko na klatce piersiwej i w ogole na calym ciele tak jakby ktos sie na cebie polożył, chcesz sie ruszyc ale niestety nie mozesz- nie mozna nawet krzyczec bo i tak nikt cie nie uslyszy:(( to jest straszne przezycie. Każde moje paralize sa zróznicowane, raz miałam cos w rodzaju 'sennego kochanka' otóz : miałam miażdzący cięzar na piersi i poczucie podniecenia sexualnego, czułam ze ktos na mnie leży, każdy dotych i pocałunek wydawał sie niezwykle realny. Niestety nie mogłam sie poruszyc ani krzyknac udało mi sie uchylic lekko oczy i widziałam jakby przez mgłe posture meczyzny bardzo niewyraźną. Po pewnym czasie uciekł. Słyszałam i czułam wszystkie ruchy jakbym była w pełni swiadoma, a gdy wstawał czułam wgniecenia na łozku. Gdy udało mi sie dojść do siebie leżałam na wznak i myślałam ze ktos był w mieszkaniu i poprostu zrobił mi kawał :F jednakże drzwi były zaryglowane, bałam sie w tedy niesamowicie... teraz mnie to troche fascynuje bo nie sądziłam ze ludzka wyobraźnia moze być tak potęzna.
Niedawno dowiedziałam się ze jest to Katapleksja – rzadka i jak dotąd nieuleczalna choroba mózgu, objawiająca się utratą napięcia mięśniowego, która stanowi główny objaw narkolepsji. Osoby chore w chwilach dużej aktywności motorycznej doznają zapaści, zapadając w rodzaj snu na jawie, bądź halucynacji, co nazywamy właśnie narkolepsją. Sama katapleksja objawia się niemożnością ustania na nogach, opadem żuchwy, i całkowitym rozluźnieniem mięśni. Chorzy w chwili ataku, mimo iż zachowują przytomność, to nie są w stanie się poruszać, ani mówić. W ekstremalnych przypadkach następuje zmniejszenie tętna, a oddech staje się płytszy, niekiedy trudno wyczuwalny. :hmm:
Moj jedyny sposób na paraliz seny to unikanie spania na wznak, herbata z melisą a także kapiel z olejkiem z melisy. Czasem pomaga...
  • 0

Laudia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wczoraj w nocy zdarzylo mi sie cos dziwnego, zaczelam szukac w necie i trafilam na ta strone. Uczylam sie w niedziele do 2 w nocy, przed spaniem jak zawsze polozylam komorke na podlodze kolo lozka z ustawionym budzikiem na 6. Nie moglam zasnac przez dlugi czas i juz prawie spalam gdy nagle poczulam jak ktos mocno mnie obejmuje w tulowiu i podnosi mnie do gory pod sam sufit. Nie moglam sie ruszyc, czulam sie jak sparalizowana, widzialam tylko czarny cien kolo mojej twarzy z oczami i czulam glosny oddech kolo ucha. Po chwili powoli ten ktos odlozyl mnie z powrotem do lozka, czulam jak koldra mnie przygniata jakby ktos na nia naciskal. O dziwo bylam bardzo spokojna, dopiero po chwili ogarnal mnie strach. Balam sie ruszyc czy otworzyc oczy, po dlugim czasie nareszcie zasnelam. Obudzilam sie z komorka w reku, bateria od telefonu lezala na srodku pokoju. Wlozylam baterie-byla 7.26. zaspalam na 1 lekcje i przez caly dzien mialam malego pecha. Nie wiem czy to byl wlasnie ten paraliz senny czy moze cos innego ale boje sie spac dzisiaj w swoim lozku:(
  • 0

laxter.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pasuje do objawów paraliżu sennego, ale coś mi tu nie pasuje z tą baterią od telefony, czy zdażało ci się lunatykować?
  • 0

Laudia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja nie lunatykuje
  • 0

Czort.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

skąd wiesz, że nie lunatykujesz? mój brat też tak myślał, dopkóki nie pokazałem mu filmiku z nim w roli głównej :]
  • 0

Laudia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

zdarza mi sie spac z kims w lozku i nikt mi nigdy nie mowil ze lunatykuje.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

zdarza mi sie spac z kims w lozku i nikt mi nigdy nie mowil ze lunatykuje.

To o niczym jeszcze nie świadczy - lunatykowanie tak samo jak i paraliż przysenny nie zdarza się przecież codziennie a jedynie raz za czas.
  • 0

Kensho.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

U mnie paraliż senny zdarza się dosyć często i pamiętam, że doświadczałem go już od dzieciństwa. Ale dopiero niedawno dowiedziałem się co to w ogóle jest. Wcześniej nie zastanawiałem się nad tym, parę tygodni temu zaglądnąłem do sieci... no i znalazłem wytłumaczenie (choć nie do końcu zgadzam się, że to tylko ma związek z cyklem snu i jawy). W ciągu tych tygodni jeszcze mi się to nie przytrafiło. Wcześniej zawsze z tym walczyłem, bo się bałem; zobaczę co będzie teraz.

Zdarza mi się też LD co jakiś czas (spontanicznie) i to też od dawna. Umysł ludzki jest niesamowity...

Tak w ogóle to witam (mój pierwszy post) :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych