Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zamach - nowa wersja Smoleńska

470 odpowiedzi w tym temacie

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pewnie rzeczywiście było to poruszone na forum, z tym, że raczej brzmiało to tak, że widoczność była zerowa (a nie prawie zerowa). lotnisko było nieużywane, a nie wpół używane), choć faktycznie stare, pilot się zdecydował, bo nie miał wielkiego wyboru, a kontroler nie miał zbyt wiele do gadania.

Wiem, że do każdej katastrofy prowadzi zazwyczaj wiele czynników, aczkolwiek w tym przypadku owy błąd ludzki wydaje mi się nadrzędnym.

Wiele czynników - pełna zgoda.

Błąd ludzki - tylko zgoda.

Tylko zgoda, bo błędy ludzkie mają to do siebie, że nie zawsze się jej popełnia dlatego, że czegoś się nie potrafi.

Czasami, popełnia się je, bo nawet potrafiąc coś tam, trzeba zrobić coś, co po prostu nas przerasta.

Ale bywa też tak, że ma się odpowiednie umiejętności ale te niestety, nie wystarczają, żeby wykonać coś, czego nawet nie powinno się podejmować.

A innym razem po prostu ułańska fantazja bierze górę nad rozsądkiem, a wiara we własne umiejętności, tłumi go skutecznie.

Wybierz, co chcesz, chociaż tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, bo spokojnie możemy podciągnąć to pod określenie "wiele czynników".

edit: styl

Użytkownik pishor edytował ten post 06.02.2016 - 11:15

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a kontroler nie miał zbyt wiele do gadania.

Miał bardzo dużo do gadania.

JESTEŚ NA ŚCIEŻCE

Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 06.02.2016 - 02:02

• 2

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pishor@
Właśnie luk26 podał rozwiązanie godne Antoniego. Po prostu powie, że ktoś mu zaiwanił dokumenty, a że były to pojedyncze egzemplarze.... wiadomo. Gotowa bajeczka, odwrócenie kota zadem tam gdzie był pyskiem i zwalenie winy na poprzedników.

Prorok?

Informacja z dziś rano:

– Dokument, mówiący o zniszczeniu (meldunków – red.) został przeze mnie odtajniony i będzie przekazany do opinii publicznej. Chodzi o zniszczenie wszystkich meldunków dotyczących sprawy smoleńskiej, które napływały do Sztabu Generalnego w dniu 10 kwietnia (2010 roku). Było to ponad 400 stron – powiedział Macierewicz dziennikarzom w Amsterdamie.

– W dwóch fazach: w końcu 2011 roku i na początku 2012 roku, nastąpiło ich kompletne zniszczenie. Najpierw podarcie, a później takie zniszczenie, by nie można było tego w żaden sposób odtworzyć – dodał.

– To tylko może taki bardzo szokujący, ale jeden z przykładów tego typu działań, z jakimi mieliśmy do czynienia, mających na celu utrudnienie, albo wręcz uniemożliwienie w niektórych aspektach, dojścia do prawdy w sprawie tragedii smoleńskiej – na szczęście nieskutecznych – powiedział minister.

http://wiadomosci.on...010-roku/8myzme

Użytkownik szczyglis edytował ten post 06.02.2016 - 03:14

• 1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kejti, taka specjalistka, a nie wiedziała, że raporty na temat katastrofy zostały opublikowane i dane na temat prędkości podane.

Panjuzek. Dane ze skrzynek zostały skopiowane i na tych kopiach pracowano. A skrzynki do czego nam potrzebne, co ma być jeszcze z nimi robione?
  • 0

Kejti.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Specjalistka? Gdzieś się o tym dowiedział? Nie wiedziałam o prędkości z tej prostej przyczyny - nie było sensu tego sprawdzać. Nie było zamachu. A że raporty na temat katastrofy zostały opublikowane wiedziałam, dlaczego twierdzisz, że nie wiedziałam? Bomby na pokładzie rozrywające samolot na miliony kawałków są teorią dla wielbicieli amerykańskiego kina akcji klasy B.
Ciekawe tylko co zrobi szanowna nowa komisja z 22 specjalistami w zakresie inżynierii i techniki awiacji oraz pilotażu gdy dowie się, że było "ląduj, dziadu" i żadnego gadania.
  • 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to skoro wiedziałaś że są raporty to po co pytanie gdzie udostępniono parametry lotów skoro w raportach one są. Poza tym przecież w tej komisji są ci sami ludzie którzy twierdzili przez kilka lat że były wybuchy a samolot leciał nad brzozą albo ją przeciął. Więc co oni mogą teraz innego ustalić? Dla nich prawda jest znana od dawna. Gdyby ustalili co innego to część rodzin ofiar czyli takie Melaki i inni im tego nie wybaczą.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 06.02.2016 - 09:24

• 0

Kejti.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Raport, a rejestrator to dwie różne sprawy. Powinny się pokrywać to fakt. Czasami jednak mogą zdarzyć się wyjątki (podyktowane różnymi motywami), dlatego pytałam o zapis stricte z fdr.

A to całe umiędzynarodowienie śledztwa - czyli jak? Zagraniczni eksperci będą na jego wszystkich etapach (co powinno mieć miejsce), czy tylko na tych bardziej oczywistych?

Czy to prawda, że rodzinom polityków- - ofiar zamachu nie nalezy się odszkodowanie? Czy w przypadku udowodnienia "zamachu" rodziny owe zwrócą hajsy z firm ubezpieczeniowych?
  • 0

brigante.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja już nie mogę się doczekać na publikację tych cudownie odnalezionych zapisów z rejestratorów lotu, które były ukrywane przed narodem ;) 

A co do wraku, gdyby został zwrócony kilka lat temu, wszystkie te komisje Macierewicza nie miałyby co robić. A tak, można uprawiać "wyrafinowaną" grę ;)

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co do wraku, gdyby został zwrócony kilka lat temu, wszystkie te komisje Macierewicza nie miałyby co robić.

Wątpię.

Brak wraku to tylko kolejny pretekst do snucia teorii o zamachu.

Zresztą, posłużę się cytatem "bardzo wielką część prawdy, a może nawet całą prawdę można wyjaśnić bez posiadania tego wraku, bez jego przeniesienia do Polski".

To, kto i kiedy to powiedział, pozostawiam bez komentarza. Bo co tu komentować jak się pięć lat słyszało, że wrak jest niezbędny?

Użytkownik pishor edytował ten post 06.02.2016 - 16:11

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie jestem zwolennikiem teorii o zamachu ale dopóki ruscy mają wszystie dowody od 6 lat to nie wierze im jak psom. Ruscy kłamali, kłamią i będą kłamać.

Zadam pytanie : Czy mamy jakikolwiek powód, aby im wierzyć? Na prawdse jesteście tacy naiwni? Czy kiedykolwiek rusek powiedział nam prawdę?

Jak sie ktos zapyta mnie czy jestem przekonany o zamachu - powiem, że NIE

Jak się ktoś zapyta mnie czy jestem przekonany o zwykłym wypadku - powiem, że NIE

Mamy tylko KOPIE czarnych ksrzynek a wiec mogły być już przerobione 5 razy. Pamiętajcie, że tu ruski sprzęt. Ruscy nie srają bez planu. Jka tworzyli te skrzynki zapewne umożliwili sobie sposób na fauszowanie ich zapisu. Jak ktoś myśli inaczej - jest naiwny. A nawet jeśli nie to po co w dalszym ciągu im te skrzynki? Mają cały zapis od 6ciu lat. Niech nam oddadzą oryginały co za problem? Wszystko śmierdzi na odległość. Wyobrażacie sobie, że amerykanie po katastrofie AIR FORCE ONE prowadzą sledztwo w ten sposob co platformeska komisja Millera? No wyobrażacie sobie taki cyrk?

To jets tak jakby popełniono morderstwo w posiadłości Pablo Escobara i on dostarczałby dowody policji, która zmuszonaby była do prowadzenia śledztwa na ich podstawie. Komedia.

Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 07.02.2016 - 00:28

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A jak oddadzą nam skrzynki, to Antoni powie że zostały przerobione.

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

,,Mamy tylko KOPIE czarnych ksrzynek a wiec mogły być już przerobione 5 razy. Pamiętajcie, że tu ruski sprzęt.,,

Ja pamiętam, że skrzynka ATM-QAR to polski sprzęt. Została odczytana kilka dni po katastrofie w Polsce. Ehh ludzie to są podstawowe wiadomości.
Komisje badające wypadki lotnicze zawsze pracują na kopiach.

Czyli skoro zapis z skrzynek został wcześniej skopiowany to nawet gdyby rosjanie te orginały trzymali jeszcze 100 lat to co to zmieni? Nawet gdyby im się udało ingerować w orginały jakimś cudem to co im to da?

Użytkownik Wszystko edytował ten post 07.02.2016 - 10:51

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ludkowie kochani, bo króliczka trzeba gonić, gonić, gonić... a nie złapać i upiec.

Spekulacje się będą ciągnąć latami, a jak Rosja będzie chciała oddać wrak, to Antoni powie:

- teraz? Teraz nie chcemy, bo go posprzątaliście i nie ma żadnych śladów, albo, - Teraz? Nie, bo nie.

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Spekulacje się będą ciągnąć latam...

Ale co się przez te lata dowiemy o kolejnych możliwych przyczynach tego wypadku - tego nam nikt nie odbierze.

Będzie i śmieszno i straszno, bo "wiedza" członków tej nowej podkomisji, ich doświadczenie i merytoryczne przygotowanie, do rozstrzygania w kwestii katastrof lotniczych, gwarantuje nam, że nie będziemy się nudzić.

Trochę to smutne, bo zostawiając na boku wszelkie polityczne konotacje, była to, tak zupełnie po prostu, straszna tragedia, która zasługuje na inne uczczenie, niż to, co nam zafundowano przez te pięć ostatnich lat.

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po katastrofie w której zginął prezydent Macedonii też było kilka komisji śledczych (każdy nowy rząd zamykał poprzednią i formował następną) i w sumie nie wiem czy do dziś powstał w tej sprawie ostateczny raport. A minęło już 10 lat.

• 0

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych