Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zamach - nowa wersja Smoleńska

470 replies to this topic

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W mediach jest teraz głośno o jakiś dokumentach zniszczonych kilka lat temu, które dotyczyły katastrofy smoleńskiej. Tutaj jest wyjaśnienie o co chodzi

http://wiadomosci.wp...l?ticaid=11670d

Medialna szopa w tej sprawie to ściema na podsycenie teorii zamachowych.

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W mediach jest teraz głośno o jakiś dokumentach zniszczonych kilka lat temu, które dotyczyły katastrofy smoleńskiej. Tutaj jest wyjaśnienie o co chodzi

http://wiadomosci.wp...l?ticaid=11670d

Medialna szopa w tej sprawie to ściema na podsycenie teorii zamachowych.

szopa nie szopa zniszczyli 400stron dokumentów z 10 kwietnia jak dla Ciebie to jest "lajcik" i nie widzisz w tym nic zlego to pokazuje tylko obraz podejścia do sprawy

Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 07.02.2016 - 20:51

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oczywiście bo 400 stron było a z tego kilka dotyczyło jedynie smoleńska. Przeczytałeś ten tekst tak w ogóle? Autor przecież pisze że tam ni było nic szczególnie istotnego że reszta ważniejszych dokumentów które były w tym czasie sporządzane została przekazana odpowiednim organom albo dana do archiwizacji.

Cała prawda o katastrofie smoleńskiej jest zapisana na czarnych skrzynkach.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

szopa nie szopa zniszczyli 400stron dokumentów z 10 kwietnia jak dla Ciebie to jest "lajcik" i nie widzisz w tym nic zlego to pokazuje tylko obraz podejścia do sprawy

No tak - 400 stron informacji, zapewne niezwykle istotnych, które mogły walnie przyczynić się do rozwikłania zagadki 10 kwietnia - o ile w ogóle jej nie wyjaśniających.

Zastanówmy się, czym można było zapełnić aż 400 stron, w dniu, w którym:

- przez co najmniej godzinę nie można było nawet ustalić ilu pasażerów tak naprawdę było na pokładzie Tupolewa

- przez co najmniej półtorej godziny powtarzano o kilku podejściach do lądowania

- przez co najmniej dwie godziny, w eterze fruwały informacje o trzech, podobno szczęśliwie ocalonych pasażerach tego lotu

- przez co najmniej trzy, do czterech godzin kompletowano listę pasażerów lotu (po ustaleniu ilości trzeba było dowiedzieć się KTO tak naprawdę leciał tym lotem?)

- przez cały dzień trwały rozważania, jakie konsekwencje dla stanu państwa (w kwestii sprawowania władzy) przyniesie ta katastrofa.

Co tak istotnego miałoby się w nich znajdować?

Polecenia co do rozsyłania informacji o idealnych warunkach pogodowych w rejonie lotniska?

Sugestie o braku lotnisk zapasowych?

Komendy typu "Lądujcie za wszelką cenę?"

Wymiana maili pomiędzy Warszawą, a Moskwą?

Ustalenia co do sposobu zachowania się na miejscu tragedii?

Gratulacje z tytułu efektywnego przeprowadzenia operacji "Mgła"?

I to wszystko zniszczono potwierdzając OFICJALNYM protokołem?

Ja rozumiem, że idealnym byłoby gdyby KAŻDY świstek z tego dnia został zachowany. Bilety kolejowe, którymi niektórzy posługiwali się przy powrocie ze Smoleńska. Rachunki za obiady spożyte w tym dniu. Itd. itp.

No ale te cenne dowody nie zachowały się.

Życie.

Tylko - co z tego wynika i w jaki sposób może nas to przybliżyć do wyjaśnienia przyczyn tego wypadku?

Bo odnoszę wrażenie, że to kolejny temat zastępczy, mający skierować uwagę odbiorców nieco "w bok" od sedna sprawy, w sytuacji kiedy trzeba wziąć odpowiedzialność za to, co wygadywało się przez pięć lat i co trzeba teraz albo udowodnić albo przyznać się, że udowodnić się tego nie da.

I przyjąć na klatę tego konsekwencje.

• 1

Kejti.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zgadza się. Skoro ma być nowa komisja, to śledztwo nie powinno opierać się na starej dokumentacji. Aczkolwiek takowa ma chyba jakiś "termin przydatności", po którym można ją zutylizować?

Wydaje mi się również,że mimo wszystko wrak jest potrzebny. Wielokrotnie odnajdywano przyczyny katastrof właśnie przez badanie wraku, układanie go niczym puzzle na szkielecie. Wielkość oraz ogólny wygląd szczątków mogą sporo powiedzieć o tym w jaki sposób samolot się rozpadał. Czy rozpadł się na skutek uderzenia z zewnątrz czy od wewnątrz i takie tam...
Jednak nie wiem czy strona rosyjska robi jakieś problemy z dostępem do wraku. Nawet jego umycie nie ma tak wielkiego znaczenia, bo ślady eksplozji będą na wraku widoczne. Pytanie czy będzie można zbadać wrak w ten sposób.
  • 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A wiesz może ile razy w przypadkach katastrof lotniczych, wrak samolotu "układano niczym puzzle na szkielecie"?

I w jakich konkretnie przypadkach wspomnianych katastrof, przeprowadzano taką operację?

Tak z ciekawości pytam.

• 0

Kejti.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Postaram się to znaleźć. To tylko 14 sezonów ACI do przejrzenia. Wyedytuję tutaj (odp bez zwiazku z tematem póki co, żeby pishor nie myślał, że dałam nogę)

A przeprowadzano taką operację w przypadku nagłego, niekontrolowanego przerwania rejsu maszyny zakończonego absolutnym rozczłonkowaniem w wyniku zetknięcia z gruntem lub wodą, głównie w przypadku gdy dane z rejestratorow były nieczytelne lub niewystarczające tak myślę.

Użytkownik Kejti edytował ten post 07.02.2016 - 22:57

• 0

#323 Gość_Rudolf

Gość_Rudolf.
  • Tematów: 0

Napisano

Już to zrobiłaś..

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Kejti

Mi nic nie musisz udowadniać - po prostu sprawdź. Tak dla siebie.

Nie tylko w ilu ale również w JAKICH przypadkach.

• 0

Kejti.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chyba wiem do czego zmierzasz. Czarne skrzynki choćby nie wiem jak dobre nie wykażą eksplozji. Może rejestrator głosu nagra dźwięk, ale dzwięk wybuchu w kadłubie nagrany z kabiny pilotów nie może być brany jako pewnik.

Wtedy samolot trzeba poskładać, by się upewnić...

Edit: dobra, zerknęłam na szybko. PanAma z Lockerbie składali ;)

Użytkownik Kejti edytował ten post 07.02.2016 - 23:36

• 0

#326 Gość_Rudolf

Gość_Rudolf.

Napisano

Nie do końca.

Sprawa Czarnych skrzynek: Rejestrują parametry techniczne samolotu. W momencie wybuchu musi być jakaś reakcja. Dźwięk też może ale nie musi się nagrać. Zależy od uszkodzeń. Albo zarejestrowanie czegoś szczególnego, albo nagłe urwanie zapisu. Co również ma znamiona nagłego i destrukcyjnego zdarzenia (niekoniecznie wybuchu). Oba przypadki należy w tym wypadku wykluczyć.

Sprawa wybuchu. Niektórym potrzebny do rozwiązania tej zagadki jest wrak. Ale zagłębiając się w procedury, dowiemy się, że bardzo łatwo wykluczyć zamach z pomocą dostępnych nam dowodów. Wystarczy zbadać ciała, na obecność wybuchowych pierwiastków żeby w 100% wykluczyć zamach. Nie można ich przecież sfabrykować, wyczyścić czy pozbyć się dowodów. Zostaje jeszcze tajemnicza bomba termo-baryczna ale to jest taka sama teoria jak wyburzenie nuklearne wtc7.

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeśli wybuch wywoła rozpad maszyny lub wyłączenie zasilania, to czarne skrzynki nic nie zapiszą - zapis się urwie.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wybuch, na tak niskiej wysokości powinien pozostawić całą masę śladów w postaci odłamków powbijanych we wszystko, co znajduje się w okolicy miejsca eksplozji.

• 0

#329 Gość_Rudolf

Gość_Rudolf.

Napisano

Kejti

Zapomniałem się, przepraszam. Przebywam od jakiegoś czasu w kraju w którym pewne formy komunikacji są oczywiste, jednak w naszym kraju może być to odbierane jako atak. Nie chciałem w żadnym wypadku Cię urazić, a że jesteś kobietą (?) możesz tak założyć.

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wrak był oglądany wiele razy przez komisję oraz biegłych prokuratury. Próbki do badań w laboratoriach też były pobierane, chyba dwa razy.
  • 0

Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych