Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zamach - nowa wersja Smoleńska

470 odpowiedzi w tym temacie

Kejti.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli wybuch wywoła rozpad maszyny lub wyłączenie zasilania, to czarne skrzynki nic nie zapiszą - zapis się urwie.

O tym mowie. Skrzyny zarejestrują awarie systemów, zarejestrują dekompresje kabiny czy utratę powiedzmy hydrauliki. W przypadku kompletnego pierdutu - będzie jak piszesz. Ale skrzynki to dane: liczby, wykresy. Powiedza, co jest nie tak, ale nie podadzą przyczyny. 

Kejti

Zapomniałem się, przepraszam. Przebywam od jakiegoś czasu w kraju w którym pewne formy komunikacji są oczywiste, jednak w naszym kraju może być to odbierane jako atak. Nie chciałem w żadnym wypadku Cię urazić, a że jesteś kobietą (?) możesz tak założyć.

Whoa, nie wiem o co chodzi :D Absolutnie mnie nie uraziłeś i pisze to nie dlatego, ze od zeszłej dekady mieszkam w kraju, który ma neutralnie wywalone na konflikty międzynarodowe (przynajmniej dopóki im rosyjskie myśliwce nad głowami nie zaczęły latać), a jego rdzenni mieszkańcy nie angażują się raczej w shitstormy, ale po prostu nie widzę powodu. Dopóki się nie wyzywamy, każdy ma prawo powiedzieć co myśli :D 

@Wszystko: myślisz, ze istnieje cień szansy, ze próbki i wyniki badan nie zostały i tym razem zrecyklingowane? :D

• 0

#332 Gość_.Uzurpator.

Gość_.Uzurpator..
  • Tematów: 0

Napisano

Dobra był zamach. Załóżmy hipotetycznie. Co związku z tym? Nawet jeśli by były twarde dowody na Rosję to co wojna? Kto na to pozwoli? Kto nam pomoże? 

• -1

Kejti.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem, pytaj zwolenników zamachu. Mnie to się jakoś nie klei... Nie jestem w stanie dostrzec jakichś konkretnych powodów. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, ze błędna decyzja pilota była spowodowana rozkazem naczelnego pt "Ląduj, dziadu!"

Dobra był zamach. Załóżmy hipotetycznie. Co związku z tym? Nawet jeśli by były twarde dowody na Rosję to co wojna? Kto na to pozwoli? Kto nam pomoże? 

W związku z tym na pewno św. Tupolew zmieni status z patrona obłąkanych na patrona męczenników. ;)

• -1

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dyskusja ze zwolennikami zamachu przypomina często te jakie się prowadzi na inne tematy. Pojawiają się te same rodzaje argumentów, w odniesieniu do smoleńska jest pisane, że samolot mógł nie zderzyć się z brzozą, że nie ma pewności czy pokazane szczątki samolotu to rzeczywiście ten samolot, że ruscy mogli sfałszować czarne skrzynki. Tak samo niektórzy chcą dowodów na to że Obama nie jest kosmitą.
  • 0

brigante.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zauważyliście jak spiskowcy unikają tematu zejścia samolotu poniżej dopuszczalnych minimów? Przecież to była bezpośrednia przyczyna tej katastrofy. Zamiast tego szczegółowo bada się skutki tej decyzji, czyli jakieś zderzenia z przeszkodami terenowymi, liczy się części na jakie rozpadł się samolot i dowodzi że to niemożliwe. Wspaniałe odwracanie uwagi. Nowaczyk i spółka mówią jednocześnie, że samolot był 30 metrów nad ziemią. I żadna czerwona lampka im się nie zapala. Jakby taki lot we mgle był normalny i dopuszczalny. Dodatkowo udają chyba, że nie wiedzą o pracy pana Artymowicza oraz pani Demenko, którzy odczytali z dużo większa dokładnością zapisy rejestratora dźwięków z kokpitu. 

Użytkownik brigante edytował ten post 09.02.2016 - 13:21

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oj, to już dawno stało się zauważalne. Bo gdyby przyznali, że pilot zszedł poniżej minimów, to musieliby uznać że winę za przebieg zdarzeń ponosi też ktoś z Polski.

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Błąd pilotów polegał na tym, że zawieżyli kontrolerom.

JESTEŚ NA ŚCIEŻCE

A tu horyzontalnie i wertykalnie byli daleko od ścieżki.

Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 09.02.2016 - 15:18

• 1

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo kontrolerzy nie mieli na swoich ekranach dokładnych informacji gdzie znajduje się samolot. To piloci zniżyli się do bardzo niskiej wysokości.
  • -1

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bo kontrolerzy nie mieli na swoich ekranach dokładnych informacji gdzie znajduje się samolot. To piloci zniżyli się do bardzo niskiej wysokości.

Skoro nie mieli dokładnych danych to czemu powiedzieli pilotom, że są na ścieżce? Sam sobie zaprzeczasz, wijesz się jak piskorz byle tylko obstać przy swoim.

Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 09.02.2016 - 18:11

• 0

Kejti.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może chodziło o oś pasa? Może byli na ścieżce i w jakiś sposób obniżyli lot? Nie wiem, uskok wiatru, coś? Serio to lotnisko było wyposażone w tak wypasione radary podające wszystkie parametry lotu? Wysokość, prędkość, kierunek? Byłam na jednym takim podobnym lotnisku i jedyny z niego pożytek to wyścigi na 1/4 mili...

Czy zwolennicy teorii spiskowych myślą, że taki człowiek jak ja nie chce całkowitego rozwiązania i zamknięcia tej sprawy? Rzetelnego raportu sporządzonego najlepiej przez neutralnych badaczy...
Czy owa nowo powstała "komisja" nie jest plunięciem nam w twarze? Jakież są ich kompetencje? Jakie umiejętności i doświadczenia w katastrofach awiacyjnych?
WWyobraźcie sobie komisję badającą błąd przy operacji kardiochirurgicznej, gdzie jedynym jej członkiem znającym się na medycynie jest stomatolog... Kpina, panie! Powiadam Ci.
Nikt nie podejdzie do ttego poważnie, skoro nawet komisje robią sobie jajca :/
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wedle stenogramów nawigator pokładowy odliczał wysokość niemal aż do zderzenia z ziemią. Piloci dobrze wiedzieli, że zniżyli się o wiele za bardzo, nie musiano ich informować z wieży.

• 0

brigante.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Błąd pilotów polegał na tym, że zawieżyli kontrolerom.

JESTEŚ NA ŚCIEŻCE

A tu horyzontalnie i wertykalnie byli daleko od ścieżki.

W polskim raporcie wszystko jest jasno wyjaśnione, kontrolerzy ponoszą częściowa winę za katastrofę. Jednak jaki przepis pozwalał pilotom zejść samolotem poniżej minimów? Przecież nic nie było widać a oni mieli wykonać lądowanie z widocznością. Mogli zejść tylko do minimalnej wysokości, i przy braku kontaktu wzrokowego z progiem pasa, odlecieć. Zresztą kontroler to im jasno zakomunikował dokładnie o 8.35.24.

Gdyby kontroler wydał polecenie "wykonaj korkociąg" lub "wleć w skały" pilot miałby też je wykonać? To kapitan ma dbać o bezpieczeństwo wszystkich na pokładzie. Nie wyobrażam sobie jednak, żeby na lotnisku z takim wyposażeniem, lądował np Obama. 

Użytkownik brigante edytował ten post 09.02.2016 - 19:05

• 2

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://faktysmolensk...odpowiedzi.html
Odpowiedź na pytanie o rolę kontrolerów jest w dziale ,,działania rosyjskich kontrolelów,,
Do tego warto poczytać http://m.wyborcza.pl...nawigatora.html
Polecam więcej wiedzy, a mniej emocji.

Nawet gdy kontrolerzy podawali błędne informacje to lot był do uratowania gdyby piloci wykonali go bardziej ostrożnie i według procedur. Wina w ostatniej fazie leży po obu stronach.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 09.02.2016 - 19:25

• 1

#344 Gość_mariusz123

Gość_mariusz123.

Napisano

http://faktysmolensk...odpowiedzi.html
Odpowiedź na pytanie o rolę kontrolerów jest w dziale ,,działania rosyjskich kontrolelów,,
Do tego warto poczytać http://m.wyborcza.pl...nawigatora.html
Polecam więcej wiedzy, a mniej emocji.

Nawet gdy kontrolerzy podawali błędne informacje to lot był do uratowania gdyby piloci wykonali go bardziej ostrożnie i według procedur. Wina w ostatniej fazie leży po obu stronach.

o cholera wyborcza+faktysmolensk. XDDDDDD 

Sorry ale nawet nie wejdę na te strony. Pierwsza propagandowa strona rządowa stworzona przez Platformersów.2 strona która ciągle kłamie tak zwana WYBORCZA. 

Po 2 nie zastanawia Cie to,kto normalny robi STRONĘ internetową która nazywa FAKTAM<I gdy śledztwo nie jest zakończone a dowody są w smoleńsku? Z tego co pamiętam to zanim śledztwo się nie zakończy wszytko jest brane pod uwage. 

Użytkownik mariusz123 edytował ten post 10.02.2016 - 20:10

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sorry ale nawet nie wejdę na te strony. Pierwsza propagandowa strona rządowa stworzona przez Platformersów.2 strona która ciągle kłamie tak zwana WYBORCZA. 

Tak  z ciekawości zapytam, Gość Niedzielny bardziej wiarygodny? Albo niezależna.pl (czy jakoś tak)?

No i powiedz, co ma nazwa strony do treści jakie prezentuje, bo pomimo tego, że ani wspomniane przeze mnie, ani przez Ciebie nie są w centrum mojego zainteresowania, to chciałbym wiedzieć, czy wiarygodność jest mierzalna nazwą, czy może przekonaniami? 

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości oraz 0 użytkowników anonimowych