Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Nibiru nadciąga?

• Please log in to reply
1591 replies to this topic

Alpha lyr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mindmax, brak mi sił na polemikę bo bredzisz niesamowicie, guru fizyki i astronomii daj nam wreszcie konkrety. Jasno i wyraźnie wyłożył Ci to darokrol więc skorzystaj z tego i nie trać czasu.
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, tak... oczywiście, gdyby jakieś cuda miały miejsce, to pewnie byłbyś pierwszym, który by się o nich dowiedział.
Rozumiem że tym powiadamiającym z ramienia MPC jesteś Ty sam się i stąd ta pewność - moje "fantazje" nie mają nic zmieniać tylko co najwyżej mogą pomóc uświadomić co niektórym, że w idealnym świecie niestety nie żyjemy.

Nie, mindmax, nie pracuję w MPC, nie utrzymuję też z tą organizacją żadnych kontaktów. Jednak znam ludzi, którzy poszukują i prowadzą obserwacje komet i wiem, że nie przyszłoby im do głowy powiadamiać NASA o zaobserwowaniu nowej plamki światła na niebie. To poważni ludzie, nieogarnięci manią prześladowczą na punkcie spisków.
Póki co, Twoje fantazje nie mają zwolenników, przynajmniej na tym forum. Najwyraźniej Twoja wizja świata jest zbyt odrealniona nawet dla tych, którzy wierzą w Projekt Cheops ;->

Czyżby ? To pewnie znasz link do matrycy teleskopu Hubble'a, a może uważasz że nie znajduje się on na naszym podwórku ?

Widzę, że już całkowicie skończyły Ci się argumenty :-D Słowo "podwórko" w mojej wypowiedzi nie było metaforą.

Wiem jak wygląda nauka przez duże "N" a skoro "naukowcy wyniki swoich badań opisują w czasopismach naukowych, a nie wysyłają ich do agencji rządowych.", to znaczy, że agencje te dowiedziały by się o ew komecie dopiero wówczas, gdyby trzasnęła ona w Ziemię ?

Nie. Dowiedziałyby się o tym z odpowiedniego komunikatu MPC. Sama informacja o odkryciu nie jest jeszcze pracą badawczą, więc nie podlega publikacji w naukowych periodykach. Najwyraźniej jednak nie wiesz jak wygląda nauka...

Skoro tak się dzieje w tym światku, to zastanawiam sie, co tu jeszcze robisz, przecież tracisz szansę a my nigdy nie zdołamy zaobserwować komety o nazwie... "Lynx".

Tak się składa, że w astronomii interesuje mnie inna działka. A Twoja niemoc do przyznania się do braku sensownej argumentacji bardzo mnie śmieszy :-D

Czyli po prostu wierzysz mu na słowo nie oczekując choćby cienia dowodów?

Czy dla Ciebie nie miarodajnym dowodem jest fakt powstania katolickiego obserwatorium ?

Nie odpowiada się pytaniem na pytanie. Nie jestem opanowany myśleniem spiskowym, więc sam fakt wybudowania nowego obserwatorium nie jest dla mnie żadnym argumentem. Gdyby istniały dowody na to, że obserwatorium to powstało tylko na potrzeby śledzenia komety Hale-Bopp, to rozmawialibyśmy całkiem inaczej.

skąd ta pewność, że NASA nie zajmuje się odkrywaniem komet, a może nawet... skąd pewność, że NASA w sobie wiadomy sposób nie weszła w posiadanie tej informacji zabraniając jednoczesnie MPC rozpowszechniania jej ?

Ekonomika myślenia, ot, i wszystko.

Włosy na głowie stawały tylko tym, którzy nie wyobrażają sobie innej od obecnie obowiązującej "linii" fizyki, i to pomimo tego, że ona w dużo prościej i logiczniej wyjaśnia zagadki tego świata od obecnie medialnie promowanej.

O tym, że jest dokładnie odwrotnie, można się było przekonać podczas Twoich długich dyskusji z mariushem :-)

Widocznie mnie nie zrozumiałeś - skąd pewność że ślady te są natury fizycznej, może należało by szukać ich w psychice.

Każda fizyczna działalność pozostawia fizyczne ślady. Sam McCanney wspomina o potężnych pływach wywołanych poprzednim przejściem Nibiru - takie ślady powinny być doskonale widoczne w zapisie geologicznym. A nie są.

A co się stało te 3600 lat temu?
Aż tak stary to jeszcze nie jetem, więc... o tych czasach nie wiem więcej od przeciętnego bywalca tego forum, przykładowo w/g naukowców był to okres rozwoju kultury kreteńskiej...

Z kolei wiek XVIII i XIX zapisał się jako okres błyskawicznego rozwoju kultury industrialnej. I co? I nic.

jeśli zauważyłeś jakieś "dyrdymały" w moich wypowiedziach, to chętnie się z nimi zapoznam i ew. wyjaśnię skąd one się wzięły.

Pierwszy przykład z brzegu: na podstawie jakich dowodów twierdzisz, że NASA stale coś zataja, żeby później to ujawnić lub nie? Podaj konkretne przykłady takich działań.

kto nie chce widzieć, to nawet słonia nie zobaczy i to nawet wówczas, gdy siedzi na nim

O, to dokładnie tak samo jak z krasnoludkami i latającym potworem spagetti :-D
  • 0

Tao.
  • Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziś na stronie nautilus.org.pl pojawił się ciekawy artykuł dot. planety X:

NASA i największe światowe ośrodki astronomiczne wiedzą o planecie Nibiru, ale nie chcą ujawnić prawdy! Światowa sieć www aż huczy od plotek o Nibiru, jedenastej planecie Układu Słonecznego.

Założenie jest proste - oto jest planeta, która raz na 3600 lat zbliża się do Ziemi. Na planecie żyją istoty zwane Annunakami, które wtedy przylatują i popychają do przodu naszą cywilizację. To jest powodem tego, że co 3600 lat ludzkość robi nieprawdopodobny skok cywilizacyjny (tak twierdzi autor książek o planecie Nibiru Zecharii Sitchina.

Podstawą tej teorii jest obecność w naszym układzie słonecznym dodatkowej, planety o elipsoidalnej wydłużonej orbicie której czas obiegu wokół słońca wynosi 3600 lat - Nibiru (Marduka). Jej orbita w punkcie najbliższym Ziemi zbliżą ją do pasa planetoid, a w najdalszym wybiega daleko poza znane granice układu słonecznego. Dzięki okresowemu zbliżeniu planet Nibiru i Ziemi podróże kosmiczne między tymi planetami są o wiele łatwiejsze i możliwe nawet w świetle obecnej technologii. Anunnaki wedle tej teorii odpowiedzialni są za stworzenie pierwszej ludzkiej cywilizacji (Sumerowie) oraz za stworzenie rodzaju ludzkiego.

Co wiemy na temat Nibiru?

Niburu (lub Nibiru) dla Babilończyków było ciałem niebieskim, powiązanym z bogiem Mardukiem (przez co niektórzy nazywają je mylnie "planetą Marduk"). Nazwa ma pochodzenie akadyjskie i oznacza "miejsce skrzyżowania" lub "planetę przejścia". W większości tekstów babilońskich jest identyfikowana z planetą Jowisz, a w 5. tablicy Enûma Elisz może być ona zidentyfikowana z gwiazdą Północy, którą w tamtym czasie był Thuban albo Kochab.

Dlaczego starożytne ludy wierzyły w istnienie tej "zapomnianej" planety?

Tabliczki sumeryjskie napomykają o istnieniu w systemie słonecznym jedenastej planety. Z badań, jakich dokonali Noah Kramer, George Smith (z British Museum), a później rosyjski archeolog Zecharia Sitchin, wynika, że Sumerowie ochrzcili ją Niburu. Planeta zakreślała szeroką orbitę w kształcie elipsy, a jej obieg wokół Słońca wynosił 3600 lat. Planeta obracała się w przeciwnym kierunku i na płaszczyźnie nachylonej w stosunku do pozostałych planet. Niburu miała przechodzić przez Układ Słoneczny i kiedyś zbliżyć się do Ziemi. Zdaniem Sumeryjczyków, Niburu zamieszkiwała pozaziemska cywilizacja: Annunaki (co oznacza w języku sumeryjskim "ci, którzy przybyli z nieba").

Sumeryjska pieczęć cylindryczna przedstawiająca Anunaki
Anunnaki, Annunaki lub Anunaki (sum. z królewskiej krwi albo ci co przybyli z nieba na ziemię) - w mitologii sumeryjskiej grupa najwyższych w panteonie bóstw, będących dziećmi boga niebios, Anu oraz bogini ziemi, Ki m in. bóg mądrości Enki oraz bóg-władca świata Enlil. Zgodnie z mitem Enlil dokonał później rozdzielenia ziemi od nieba i objął władzę nad ziemią, niebo pozostawiając królestwem Anu. Mimo, iż nie zachował się pierwotny, sumeryjski mit o stworzeniu świata, opowieść ta zrekonsruowana została na podstawie pośrednich przekazów oraz babilońskiego poematu kosmo- i teogonicznego Enuma Elisz (Gdy na wysokościach).

W paleoastronautyce termin Annunaki odnosi się do istot pozaziemskich mających przed 450 tysiącami lat przybyć na Ziemię z planety Niburu i dokonać stworzenia człowieka, co jest pewien sposób inspirowane mitologią Mezopotamii. Głównym propagatorem tej teorii jest azerski pisarz i dziennikarz Zecharia Sitchin. Dzięki swojej interpretacji starożytnych tekstów cywilizacji Mezopotamii, stworzył alternatywną hipotezę o początku rodzaju ludzkiego oraz ludzkiej cywilizacji.

Kiedy zapytacie NASA o planetę "Nibiru" powiedzą, że to bzdura, a podają jedynie informacje o Eris. NASA odkryła bowiem planetę karłowatą o trajektorii częściowo podobnej do powyżej opisanej i nazwano ją Eris. Peryhelium jej orbity wynosi 38 j.a., a zatem nie przecina ona naszego układu planetarnego, którego najdalszy obiekt Neptun posiada aphelium równe 30 j.a. Także okres obiegu wokół Słońca nie odpowiada zapiskom sumeryjskim, gdyż wynosi 578 lat.

Burza w sieci www!

Na pokład Nautilusa co chwilę docierają alarmistyczne e-maile o tym, że NASA i światowe centra astrologiczne już odkryły planetę Nibiru. Dlaczego mają milczeć? Obawiają się paniki ludzi, reakcji wielkich przywódców religijnych itp.
Próbowaliśmy pytać zaprzyjaźnionych astronom, czy coś wiedzą, ale na razie spotyka nas jedynie wzruszenie ramion - nic im na ten temat nie wiadomo.

Tymczasem w internecie już pojawiły się zdjęcia Planety "X" (bo tak jest nazywana Nibiru). Przykład możecie obejrzeć klikając na obrazek poniżej:

http://www.youtube.c...articlesid=1425

Użytkownik +..... edytował ten post 08.07.2008 - 12:17

• 0

mindmax.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Alpha lyr jeszcze nie zacząłeś... a już skończyłeś - o jakiej polemice mówisz, skoro z nas dwóch tylko ja "bredzę" na temat - czas popracować nieco nad kondycją.
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O jakie dane Ci chodzi, przecież nie pisałem, żebym wiedział coś więcej od przeciętnej - czy każdy ma lornetkę tego akurat nie wiem, jednak w obecnej dobie można wiedzieć co się w kosmosie dzieje bez odchodzenia od klawiatury a widoki powinny być lepsze niż przez najdroższy teleskop ziemski... (?)

no wiesz, przecież bez wychodzenia z domu zobaczysz tylko to co NASA chce żebyś widział... tak więc podaj namiary na Nibiru bo muszę zobaczyć żeby uwierzyć

Światowa sieć www aż huczy od plotek o Nibiru, jedenastej planecie Układu Słonecznego.

no to się nam namnożyło tych planet

Jej orbita w punkcie najbliższym Ziemi zbliżą ją do pasa planetoid,

tam nie może być planety, Jowisz rządzi :P

Kiedy zapytacie NASA o planetę "Nibiru" powiedzą, że to bzdura,

kiedy zapytacie ich o krasnoludki powiedzą to samo, widzicie analogię ?

Na pokład Nautilusa co chwilę docierają alarmistyczne e-maile o tym, że NASA i światowe centra astrologiczne już odkryły planetę Nibiru.

ciekawe kto wysyła te maile, pewnie mindmax :P
  • 0

Original.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Śledzę temat od bardzo dawna i od 1 strony praktycznie. Buszowałem w necie godzinami. Ale nie o tym...
Zastanawialiście się nad jedną rzeczą... ? Mianowicie tym... że byc może Ci Illuminati (bo sporo czytałem o nich) chcą by dyskutowano o Planecie X odwracając nieco uwagę od nich samych ? Ale...
W sumie to mógłby mi ktoś zarzucic, że doszukuję się spisków, teorii spiskowych, czy cokolwiek podobnego, lecz ja uważam, że prawda już została odkryta i nikt nas nie chce (prędzej nie może, bo każdy jest trzymany za gębę) powiadomic co to za tajemniczy obiekt. Ktoś by powiedział, dobra, Ok, skoro oni odkryli, to czemu amatorzy tego nie mogą ? Skoro mogą to ja pytam, gdzie są informacje o niej ? Zdjęcia ? Namiary ? Internet jest szpiegowany, przeszukiwany, prawdę szybko się zdejmuje z takich stron jak youtube... po to by nie siac paniki, lub zamętu w światowej nauce. Nie wiem. Dużo pytań się nasuwa, a z pytań tworzą się inne. Może nauczmy się zadawac odpowiednie pytania ? Może odpowiednie pytanie da nam odpowiedzi ? A skoro nawet na podstawowe pytania typu " czy odkryto taki obiekt jak Nibiru " nie ma oficjalnej odpowiedzi, przy naprawdę coraz lepszej technologii odkrywania planet pozasłonecznych, to ja sądzę że to bujda, że nie ma takiego obiektu jak Nibiru. Jest filmik na youtube chociażby http://www.youtube.c...feature=related (nie wiem na ile to prawda, czy to nie Wenus przypadkiem ? ale chyba jest za małą planetą by tak odznaczac swą obecnosc na tle Słońca). Chciałbym się mylic, chciałbym żeby była taka planeta jak Nibiru, ale póki nikt z ważnych organizacji nie odpowie "tak, byc może" to jestem dalej sceptykiem, choc.. bardzo otwartym.
Ja osobiscie smieje sie z rzekomych obeserwacji nieba przy pomocy Google Earth. To co miało byc zakryte - JEST ZAKRYTE. Czemu ? To wiedza Ci co zakryli. A człowiek z natury ciekawski, zadaje praktycznie podstawowe pytania : Dlaczego zakryte ? Byc może coś tam jest o czym mamy nie wiedziec ?... Uważam, że Google Earth to bujda i ściema na maxa, a jeszcze przy pomocy tego szukac Planety X (na youtube dużo takich ludzi) to w ogóle śmiech :) Pozdrawiam.

darokrol

Tu akurat wcale bym nie drwił z tego, że są takie e-mail'e. Tutaj przemawia przez Ciebie Twój sceptyzm, a nie racjonalizm. Oczywiście każdy tu może się wyrazic, zopiniowac temat, ale raczej ja osobiście wolałbym odpowiedź typu " nie wiem, nie siedzę u nich na kompach " niż stwierdzanie przez drwiny takiej teorii, że nie są wysyłane e-maile, bo to wyraźnie sugerujesz :)
  • 0

Alpha lyr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mindmax ładnie uciekasz od odpowiedzi, przyznaj, że Ty tylko WIERZYSZ a za tym nie stoją żadne racjonalne argumenty :) Nice...
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdyby ktoś chciał zobaczyć symulację orbity Nibiru to odsyłam do poniższego linka:
http://www.nibiru201...bita_nibiru.pdf
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tu akurat wcale bym nie drwił z tego, że są takie e-mail'e. Tutaj przemawia przez Ciebie Twój sceptyzm, a nie racjonalizm. Oczywiście każdy tu może się wyrazic, zopiniowac temat, ale raczej ja osobiście wolałbym odpowiedź typu " nie wiem, nie siedzę u nich na kompach " niż stwierdzanie przez drwiny takiej teorii, że nie są wysyłane e-maile, bo to wyraźnie sugerujesz :)

w to że docierają maile mogę uwierzyć, śmieszne jest to że ludzie z Nautilusa jako dowód swoich poglądów podają to że ktoś przysyła do nich maile o tym że NASA odkryła Nibiru... nie wydaje Ci się to dość głupie ?
  • 0

Alpha lyr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z ciekawości pytałam na astro-forum czy komuś udało się zaobserwować tą "realną" planetkę - oczywiście, nikt nic nie widział bo jak zobaczyć to czego nie ma ?
  • 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdyby ktoś chciał zobaczyć symulację orbity Nibiru to odsyłam do poniższego linka:
http://www.nibiru201...bita_nibiru.pdf

Witam.. zobaczcie sobie orbitę to będzie jasne czemu jej nie widać.. na teleskopach się pojawia dopiero, gołym okiem widoczna będzie na południowej półkuli w 2009 roku a w Polsce w 2011 roku.. i jej przelot można będzie porównać to pędzącego mega tira, który przyniesie za sobą kurz i pył w postaci komet.. a anomalie na ziemi i w kosmosie wraz ze zbliżaniem się planety x są coraz większe, wystarczy kliknąć dział Krucha Planeta.. można się jedynie domyślać co będzie jak wpadnie w odwiedziny i zaburzy cały system.. super aktywność słoneczna, deszcze komet i odwrócenie biegunów? Zbyt dużo klocków pasuje do układanki żeby to zignorować...
  • 1

mindmax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mindmax ładnie uciekasz od odpowiedzi

No cóż, świat się zmienia więc trudno zakładać że tylko Ty zmianom tym nie ulegasz, ale zmieniasz się na lepsze, bo przytrafiła mi się nawet... pochwała, a przyznasz pewnie że nie jest to normą.

przyznaj, że Ty tylko WIERZYSZ a za tym nie stoją żadne racjonalne argumenty

Wiara na ogół jest ulotna i przestaje nią być w przypadku uzyskania realnych możliwości jej zbadania, a takie możliwości dotyczące planety X istnieją i to od dawna, więc... na pewno wiara w tym przypadku była by przynajmniej nie na miejscu.
Nikt nie wie jakie cuda -z obecnego stanu wiedzy- przyjdzie nam jeszcze odkryć.
Nie wymagaj ode mnie wiedzy, której nawet nauka nie posiada, a przynajmniej nie dysponuje nią oficjalnie - wszak nie pierwszy raz nagłaśniane jest odkrycie "ciała niebieskiego" po czym panuje medialna cisza na ten temat, żeby dopiero po fakcie usłyszeć że owe ciało minęło nas w bezpiecznej odległości.
Czy będzie tak i tym razem... czas pokaże.

Z ciekawości pytałam na astro-forum czy komuś udało się zaobserwować tą "realną" planetkę - oczywiście, nikt nic nie widział bo jak zobaczyć to czego nie ma ?

Jeśli pytałeś na astro-forum, które ma obecnie wgląd przynajmniej w rok 2009 i to z południowej półkuli na dodatek to prawdopodobnie oszukali Cię z czysto ludzkiej - astronomicznej chęci posiadania czegoś, czego z wiadomych powodów reszta świata posiadać nie może.
  • 0

rewolucjonalista.
  • Tematów: 28
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przecież to wiadome, że Nibru nadchodzi jak cała reszta innych tez czy teorii. Taki duży obiekt i nie można go zobaczyć? hmm coś mi się zdaję, że to kłamstwo starożytnych cywilizacji, ale któż może wiedziec, co się stanie..
  • 0

Moon101.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O jejku

ktoś napisał świetną książkę "12 planeta" i już mamy z tego wyjaśnienie 2012 r

Czyli jeśli J.K Rowlink napisała harrego poterra to może w 2012 przyjdzie po nas voldemord??

kurde ale voldemord w 7 części zginął przez harrego

wiem! władca pierścieni!

Naciągana teoria

poza tym pluton nie jest planetą ale jestem pewien że gdyby ta planeta x istniała to zeżarła by plutona

a jeśli jest tak mała że nie jest widoczna to może się nam poszczęści i zeżre ją jowisz w końcu to nasz starszy brat który już nie jedną asteroidę lecącą w ziemię "zeżarł"
  • 0

mindmax.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a jeśli jest tak mała że nie jest widoczna...

Może i masz rację Moon, pewnie trzeba zamienić teleskopy na... mikroskopy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych