Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Nibiru nadciąga?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1591 odpowiedzi w tym temacie

avallach.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wybieracie tylko te cytay ktore da sie osmieszyc, czesc pomijacie, dlaczego?

No to rozwiń dyskusję w związku z pominiętymi cytatami

najbardziej powszechne zdanie - daj mi dowod [przyjedz do mnie mam miedzygalaktyczna proce] - dowod przjdzie moze 'obali' znane teorie a moze je potwierdzi - narazie to gdybanie - moi medrcy sceptycy.

No wiesz... na tym polega sceptycyzm. To nie sceptycy twierdzą, że taka planeta istnieje... Mamy uwierzyć na słowo złapać się za rączki i zatańczyć w kółeczku ?
Chyba na tym polega nauka, osoba która stawia hipotezę, ci którzy powątpiewają w jej istnienie szukają dowodów na jej niepoprawność, a zwolennicy powinni szukać i przedstawiać dowody na jej poprawność, po dyskusji powinna się wyłonić prawda...
  • 0

sebcio.
  • Tematów: 0
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Tak jak w prawie istnieje zasada domniewania niewinnosci, ja pozwalam sobie twierdzic ze skoro nie przedstawiono zadnych konkretnych dowodow, sa tylko hipotezy i kiepskie zdjecia niewoadomo czego, to planeta nibiru nie istnieje
  • 0

freek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co mamy na Nibiru? Pytacie o dowody...przecież są jako takie.
Mamy rysunki starożytnych cywilizacji przedstawiające o jedna, bądź dwie planety więcej niż my znamy z książek. Mamy teksty sumerów na temat tej planety(chyba, bo sam ich nie czytałem). Mamy też przekaz pani Łobos - swoją drogą jestem ciekaw, czy przed sesjami miała jakieś pojęcie o tym temacie...to podważyłoby jej wiarygodność.

Mamy również kilka pytań bez odpowiedzi, na które Nibiru byłaby rozwiązaniem.
Kalendarza Majów i to, że objawił się nam jako piktogram. Wielokrotne przebiegunowanie Ziemi. Perturbacja Urana i Neptuna - to nie zasługa Plutonika. Powstanie pasa planetoid pomiędzy Marsem a Jowiszem. No i to, co widziała satelita IRAS...to akurat chyba można podciągnąć pod dowody;) Oto dlaczego:

Washington Post:
Mystery Heavenly Body Discovered
a front page story 31-Dec-1983

A heavenly body possibly as large as the giant planet Jupiter and possibly so close to Earth that it would be part of this solar system has been found in the direction of the constellation Orion by an orbiting telescope aboard the U.S. infrared astronomical satellite. So mysterious is the object that astronomers do not know if it is a planet, a giant comet, a nearby "protostar" that never got hot enough to become a star, a distant galaxy so young that it is still in the process of forming its first stars or a galaxy so shrouded in dust that none of the light cast by its stars ever gets through. "All I can tell you is that we don't know what it is," Dr. Gerry Neugebauer, IRAS chief scientist for California's Jet Propulsion Laboratory and director of the Palomar Observatory for the California Institute of Technology said in an interview.

The most fascinating explanation of this mystery body, which is so cold it casts no light and has never been seen by optical telescopes on Earth or in space, is that it is a giant gaseous planet, as large as Jupiter and as close to Earth as 50 billion miles. While that may seem like a great distance in earthbound terms, it is a stone's throw in cosmological terms, so close in fact that it would be the nearest heavenly body to Earth beyond the outermost planet Pluto. "If it is really that close, it would be a part of our solar system," said Dr. James Houck of Cornell University's Center for Radio Physics and Space Research and a member of the IRAS science team. "If it is that close, I don't know how the world's planetary scientists would even begin to classify it."

The mystery body was seen twice by the infrared satellite as it scanned the northern sky from last January to November, when the satellite ran out of the supercold helium that allowed its telescope to see the coldest bodies in the heavens. The second observation took place six months after the first and suggested the mystery body had not moved from its spot in the sky near the western edge of the constellation Orion in that time. "This suggests it's not a comet because a comet would not be as large as the one we've observed and a comet would probably have moved," Houck said. "A planet may have moved if it were as close as 50 billion miles but it could still be a more distant planet and not have moved in six months time.

Whatever it is, Houck said, the mystery body is so cold its temperature is no more than 40 degrees above "absolute" zero, which is 459 degrees Fahrenheit below zero. The telescope aboard IRAS is cooled so low and is so sensitive it can "see" objects in the heavens that are only 20 degrees above absolute zero. When IRAS scientists first saw the mystery body and calculated that it could be as close as 50 billion miles, there was some speculation that it might be moving toward Earth. "It's not incoming mail," Cal Tech's Neugebauer said. "I want to douse that idea with as much cold water as I can."
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Masz na myśli "dowody" z interpretacji Sitchinów, Dänikenów i reszty panów czy pań z tego grona..a nie prawidłowe..
Bo pierwszych juest całe multum, a drugich nie ma w ogóle :(
  • 0

Ixodides.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wkurza mnie to ;/
2012 rok widnieje wszedzie ... nawet IPv4 konczy sie w tym roku a juz nie wspomne o Euro 2012 :D

Powoli zaczynam co raz bardziej wierzyc w ten koniec swiata przypadajacy na 2012.
No przynjamniej jedno jest pewne, jezeli swiat nie przestanie istniec w 2012 roku to nie uwierze juz w zadne przepowiednie, ZADNE!

Pozdro.
  • 0

freek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[url="http://www.erikparker.com/articles/art_pic...d3b.jpgstem.jpg"]http://www.erikparker.com/articles/art_pic...d3b.jpgstem.jpg[/url] - potrzebujesz pomocy w interpretacji?

no i IRAS? czemu to pomijasz?
  • 0

avallach.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mam problem! Widzę słoneczko i kilka kółeczek różnych rozmiarów i w losowym położeniu... więc nie traktuj tego jak niezbitego dowodu...

Mamy teksty sumerów na temat tej planety(chyba, bo sam ich nie czytałem).

No i tu jest kontrowersja bo pan Sitchin pościemniał...

Mamy też przekaz pani Łobos - swoją drogą jestem ciekaw, czy przed sesjami miała jakieś pojęcie o tym temacie...to podważyłoby jej wiarygodność.

O ciup...to już totalne przegięcie... Jak cały projekt Cheops. Skąd wiesz, że Sitchin'a nie czytała ?

Wielokrotne przebiegunowanie Ziemi.

W losowych odstępach czasu...

Powstanie pasa planetoid pomiędzy Marsem a Jowiszem.

Dlaczego ma to być zasługa Nibiru ? To może być wszystko...

Perturbacja Urana i Neptuna - to nie zasługa Plutonika.

Możesz rozwinąć ? Jakimiś linkami podeprzeć, opisać, by pomogło to w analizie...

Pewnie powiesz, że zaczyna się spisek, ale:

Oto dlaczego:

Washington Post:
Mystery Heavenly Body Discovered
a front page story 31-Dec-1983
...

O tym pan Sitchin zapomniał:
<a href="http://web.ipac.caltech.edu/staff/tchester/iras/no_tenth_planet_yet.html" target="_blank">http://web.ipac.caltech.edu/staff/tchester...planet_yet.html</a>

freek: jeszcze coś pominąłem ?
  • 0

freek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"W 1781 r.William Herschel odkrył nieznaną wówczas planetę - Uran. Obliczył również jej prędkość orbitalną. Inny naukowiec także obliczył prędkość orbitalną Urana, ale jego wynik nie zgadzał się z wynikiem Hershela. Sytuacja powtarzała się wielokrotnie. Zauważono że planeta zmienia prędkość systematycznie i regularnie. Wywnioskowano że jakaś inna planeta oddziałuje na Urana. Zaczęto wypatrywać jej na niebie. Zauważono ją w 1846 r. Był to Neptun. Ale i na Neptuna coś oddziaływało. Uznano że za Neptunem znajduje się kolejna planeta. Zaczęto nazywać ją Planeta X. Clyde William Tombaugh uznał sobie za cel odkrycie tej planety. W 1930 roku udało mu się odkryć Plutona. Była to jednak zbyt mała planeta, by mogła oddziaływać na Neptuna. Obserwacje nieba za Pasem Kuipera trwają nadal."
[Źrodło: Wikipedia]

Jeszcze dwa linki dla poszerzenia analizy:)

Jednym z większych ośrodków badawczych zajmujących się planetą X, jest Uniwersytet w Kobe w Japonii. Dr. Patryk Sofia Lykawka i Prof. Mukai Tadashi, są naukowcami którzy zajmują się tym zagadnieniem.

Strona Dr. Patryka Sofia Lykawka
http://harbor.scitec.../planet-en.html
i
http://www.fisica.ed...gallardo/atlas/

Ja nie mówię, że Nibiru nadciąga - a zarazem nie neguje tego.
  • 0

sebcio.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Moge uznac ze planeta x ktora niektorzy nazywaja Nibiru, moze ewentualnie istnec, ale w to ze rabnie w Ziemie nie uwierze, co mialoby ja skierowac w nasza strone???
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To że sobie tak lubi przechodzić co pare tysięcy lat koło nas. Nie dotyczą jej przy tym żadne prawa fizyki i jest do tego niewidzialna. Utrzymuje się, że jest w okolicach Saturn-Jowisz w tym momencie, niestety nie możemy jej wypatrzeć bo:
- jest niewidzialna
- nawet jakby była to pojawiłaby się wymówka, że za Jowiszem jest kibelek i tam siedzi za potrzebą dlatego jej nie widać.

Zresztą czort jaszczur jeden wie dlaczego, kiedy i po co.
  • 0

sebcio.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

nie no tochyba sarkazm, bo nie uwierze ze nie dotycza jej prawa fizyki, albo e jest miedzy jowiszem a saturnem
  • 0

avallach.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Freek: dzięki za wyjaśnienie już wiem o jakiej perturbacji mówisz, poszukałem i proszę
Planet X disproved

Harrington died in January 1993, without having found Planet X.[34] That same year, Myles Standish used data from Voyager 2's 1989 flyby of Neptune, which had revised the planet's total mass downward by 0.5%—an amount comparable to the mass of Mars[34]—to recalculate its gravitational effect on Uranus.[35] When Neptune's newly determined mass was used in the Jet Propulsion Laboratory Developmental Ephemeris (JPL DE), the supposed discrepancies in the Uranian orbit vanished.[3] Moreover, there are no discrepancies in the trajectories of any space probes such as Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 and Voyager 2 that can be attributed to the gravitational pull of a large undiscovered object in the outer Solar System.[36] As of 2008, the overwhelming consensus among astronomers is that Planet X, as Lowell defined it, does not exist.

<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Planets_beyond_Neptune#Planet_X_disproved" target="_blank">http://en.wikipedia.org/wiki/Planets_beyon...net_X_disproved
</a>

Ja nie mówię, że Nibiru nadciąga - a zarazem nie neguje tego.

Ja też staram się być wyrozumiały i staram się ocenić szansę na istnienie tego obiektu na podstawie faktów.

W linkach które podałeś:

5. Does your theory prove the existence of planet X?

No, the theory I propose *suggests* the existence of a massive and distant planet in the outer solar system. Only the planet’s detection by future observations will be able to confirm the theory.

Sam autor nie daje głowy, że tam coś może być. I spójrzcie na szkic orbity... To nie jest Nibiru:

In other words, a massive object (e.g., a planet) crossing the orbits of known planets in the solar system or passing near the Earth does NOT exist.

Sądzę, że to ostatecznie wyjaśnia możliwości istnienia Nibiru...
  • 0

Aramroth.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie no tochyba sarkazm, bo nie uwierze ze nie dotycza jej prawa fizyki, albo e jest miedzy jowiszem a saturnem

Człowieeeekuu...
Na tym forum już pojawiały się teorie, że nie można znaleźć Nibiru, bo leci sobie po orbicie zygzakami. I wcale nie łamie przy tym praw fizyki, bo prawa fizyki które znamy zostały w celu ukrycia Nibiru sfałszowane przez kontrolowany przez jaszczury rząd USA :rotfl:
  • 0

sebcio.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

ha ha ha, skoro leci zygazakiem to jakie sily odksztalcaja tak jej lot, chyba latajace spodki :D
  • 0

shiny_toy_gun.
  • Tematów: 8
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Mowisz o wydarzeniu ktore ma dotknac miliardow ludzi a nie ma na to praktycznie zadnych dowodow

Ja na to leje, powiewa mi to czy bedzie czy nie bedzie

wybieracie tylko te cytay ktore da sie osmieszyc, czesc pomijacie, dlaczego?

Poszukaj na forum, tak pisza stepy

najbardziej powszechne zdanie - daj mi dowod [przyjedz do mnie mam miedzygalaktyczna proce] - dowod przjdzie moze 'obali' znane teorie a moze je potwierdzi - narazie to gdybanie - moi medrcy sceptycy.

No wiesz... na tym polega sceptycyzm. To nie sceptycy twierdzą, że taka planeta istnieje... Mamy uwierzyć na słowo złapać się za rączki i zatańczyć w kółeczku ?
Chyba na tym polega nauka, osoba która stawia hipotezę, ci którzy powątpiewają w jej istnienie szukają dowodów na

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych