Wręcz przeciwnie, to ja chciałem Ci usłużyć. Ciebie prosiłem tylko o podanie podstawowych parametrów dla obiektu. Gdybyś mi powiedział...:teraz przechodzimy do częsci trudniejszej, która będzie polegała na tym, że nie zgadzam się z mariushem
napisał takie coś:
Jak mi powiesz
Zasugeruj jakieś jego rozmiary
jakiego typu obiekt masz na myśli
Czuję sie trochę urażony.... co ja jestem jakimś sługą Twoim czy co ?
- czy to ma być obiekt porównywalny z Ziemią, a może z Neptunem, lub z Jowiszem,
- czy ten obiekt ma znajdować się w okolicach Jowisza, w rejonie Neptuna, lub jeszcze dalej,
- czy ten obiekt ma mieć skrajnie ciemną węglistą powierzchnię, słabo odbijającą powierzchnię podobną do księżycowej lub być może dobrze odbijającą światło atmosferę, charakterystyczną dla gazowych olbrzymów
(wybór dowolny)
... mógłbym Ci powiedzieć, jakie byłyby warunki obserwacyjne. Dowiedziałbyś się, czy do obserwacji wystarczyłby Ci przeciętny amatorski sprzęt, czy potrzeba byłoby olbrzymiego, profesjonalnego teleskopu.
Do podania paru liczb nie potrzeba wielkiego IQ...Przecież pisałem, że mam niższe IQ od Twojego i że nie rozumiem Astronomów i Fizyków - wiesz gdzie to pisałem ?
Rozumiem, że ten spam w założeniu miał być zabawny?"doszedłby" ?Myślę, że każdy astronom doszedłby do podobnego wniosku.
=otworzyłem google i wpisałem "doszedłby".
Słownik SJP.pl - osiągnąć cel, granicę, koniec.
osiągnąć cel, granicę, koniec. ? fizyka, astronomia.