Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Nibiru nadciąga?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1591 odpowiedzi w tym temacie

Sadow.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam,

To dobrze, że się przyznajesz :)
Słońce to Utu (syn Nannara - księżyc, który był synem Enlila), jedno z tzw. trójcy astralnej - razem z Księżycem i Wenus. I żadne z nich to Marduk.

Poza tym rola słońca była niewielka w porównaniu do księżyca.

A Marduk jako syn Enkiego był bardziej utożsamiany z wodą słodką, o czym mogą świadczyc że był czasem wyobrażany jako człowiek-ryba.
Nie wiem skąd próba utożsamienia go ze słońcem.
co ważne - Marduk nie jest bóstwem panteonu sumeryjskiego, tylko ludów semickich, które najechały sumer i zasymilowały się z obecną tam cywilizacją. Powstało miasto państwo Babilon, którego patronem był Marduk. Skoro rozciągnęli oni władzę na inne miasta państwa to oczywiście musiało to byc usankcjonowane mitologicznie - stąd wyniesienie Marduka na piedestał.
co do Jowisza, którego współczesna nauka utożsamia z Mardukiem. Wszystkie trzy określenia z cytatu w poprzednim poście wyrażają inny aspekt planety, zależny od jej położenia na nieboskłonie. Sam fragment można interpretowac na wiele sposobów. Zrozumiały staje się w kontekscie całego raportu, w którym królewski astrolog Nabu-musesi donosi m.in. o obserwacjach Jowisza i księzycowego halo, na których podstawie przytacza stosowne przepowiednie.

Może ludzie w VIIw. p.n.e. (bynajmniej nie chodzi tu o sumerów)byli mniej zaawansowani - ale podejrzewam, że potrafili odróżnic Słońce obserwowane w dzień, od gwiazd nocnych. ;)

pozdrawiam
  • 0

amilius.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ostatni raz Planeta X była w naszym sąsiedztwie około roku 1600 p.n.e.

Na ziemiach polskich co prawda zanika wtedy kultura unietycka, ale rozwój kultury przedłużyckiej datujemy na 1700-1300 pne. Ktoś tu kłamie i nie wiem czy nie jest to mój wykładowca.

tu zaszła pomyłka to nie nibiru okrążą ziemie lecz pluton co 3600 lat
  • 0

mamma.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pluton okrąża chyba Słońce, a nie Ziemię ;)
  • 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ziemię przy okazji w sumie też. ;)
  • 0

mamma.
Reputacja

Napisano

Co racja, to racja! ;]
  • 0

Komoduz.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

noi jest planeta X czyli - P-2010 A2 ..dlaczego nikt sie na ten temat nie wypowiedzial z Was?

Użytkownik Komoduz edytował ten post 10.02.2010 - 00:32

• 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

Komoduz, jest nawet oddzielny temat poświęcony tej "planecie" w dziale 2012. :roll:

Edit: właśnie tutaj.

Użytkownik Lia edytował ten post 10.02.2010 - 10:10

• 0

nr 5.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Każdy się zastanawia, dlaczego nie widać Tej ogromnej planety, która podobno się do nas zbliża. Ja napisze tak, przecież jeśli Annunaki istnieją to są o wiele bardziej zaawansowaną technologicznie rasą i sprawienie, żebyśmy nie widzieli, albo nie potrafili w jakikolwiek sposób 'namierzyć' ich planety to dla nich, przysłowiowa, pestka:) Moim
zdaniem, jeśli istnieją, to nie opłaca się im nawiązywać z nami jakiegokolwiek kontaktu, bo niby jakie mieliby z tego korzyści??? No chyba, że zostawili na Ziemi coś dla nich cennego i wrócą, żeby to zabrać:)
  • 1

EpicFail.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Każdy się zastanawia, dlaczego nie widać Tej ogromnej planety, która podobno się do nas zbliża. Ja napisze tak, przecież jeśli Annunaki istnieją to są o wiele bardziej zaawansowaną technologicznie rasą i sprawienie, żebyśmy nie widzieli, albo nie potrafili w jakikolwiek sposób 'namierzyć' ich planety to dla nich, przysłowiowa, pestka:)

słyszałeś o oddziaływaniu grawitacyjnym? nie ma takiej opcji, żeby PLANETA przeleciała NIEZAUWAŻONA nie wiadomo skąd.
chyba, że zastosowaliby tunele czasoprzestrzenne (wiki) i pojawili się znikąd (np. tak jak żniwiarze z mass effect :D )

Użytkownik EpicFail edytował ten post 24.04.2010 - 19:22

• 0

Palmæro.

Anty-lewak

• Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Żniwiarze chyba jednak nie mają takiej masy jak planety... planeta w tunelu czasoprzestrzennym wyglądała by trochę komicznie ;D

Mass Effect <3
  • 0

#986 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

Każdy się zastanawia, dlaczego nie widać Tej ogromnej planety

Wierz mi że nie każdy.
Zainteresowanie przylotem tej „ogromnej planety” (jak piszesz) zmalało nawet na YT. Coraz mniej filmików, zdjęć słońca w „towarzystwie”, etc.
I jak myślisz, dlaczego?

p.s.
A oto i odpowiedź ;) post nr 963 na poprzedniej stronie
  • 0

nr 5.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A dlaczego zmalało zainteresowanie? Bo nikt jej nie widzi:) Co nie oznacza oczywiście, że jak czegoś nie widać to tego nie ma. Tylko człowiekowi zawsze trudniej jest uwierzyć, jeśli czegoś nie widzi. Taka ludzka natura. Co do tej planety, lepiej niech się nie pokazuje:) Moim zdaniem i tak już mamy ich pod dostatkiem w naszym układzie;D

Użytkownik nr 5 edytował ten post 26.04.2010 - 08:24

• -4

harap.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

A ja się zastanawiam kiedy zwolennicy tego Nibiru całego dadzą sobie spokój... No ileż można? Planeta się nie pokazała i już nie pokaże. The End.

PS. A jak się mylę... Sheeeeeepaaaard raaaaaatuj! :P
  • 0

DaMiAn85osg.
  • Tematów: 13
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Przed chwilą znalazłem coś takiego.
http://www.disclose....S_LEFT_PEOPLE_/
  • 0

slaine.