Napisano 30.01.2011 - 19:41
Napisano 30.01.2011 - 20:40
Użytkownik wiem wszystko edytował ten post 30.01.2011 - 21:11
Napisano 30.01.2011 - 23:01
A co ma być? Są prawdziwe. Teleskop kosmiczny Kepler naprawdę odkrył na początku 2010 roku 5 pozasłonecznych planet: Kepler-4b, Kepler-5b, Kepler-6b, Kepler-7b i Kepler-8b. Oczywiście każda z tych planet krąży wokół innej gwiazdy, a odległości do nich przekraczają 1000 lat świetlnych. Żadna nie pasuje do opisu Nibiru.Co z informacjami ws. odkryć NASA w BBC?
Masz na myśli spekulacje z podlinkowanego przez ciebie artykułu? Cóż, to tylko... spekulacje. Mam nadzieję, że nie przeoczyłeś początku jednozdaniowego abstraktu: "Planet X, if it exists at all...". "Jeśli w ogóle istnieje". A gdyby babka miała wąsy...Co w takim razie z informacjami z Harvardu?
"Podwójne Słońce" było już wielokrotnie omawiane na tym forum. To zwykły odblask w obiektywie lub szybie, przez którą ktoś robi zdjęcie. Podobnie jest z fotką z 23 grudnia 2010. Widać na niej Wenus w gwiazdozbiorze Wagi, przy czym z uwagi na liczbę odblasków wokół Wenus można przypuszczać, iż ktoś fotografował przez okno z podwójną szybą.Nierozwikłane także zostają nagrania podwójnego słońca, jak i dwa zdjęcia.
Użytkownik Lynx edytował ten post 30.01.2011 - 23:03
Napisano 31.01.2011 - 09:33
Wartościowy Post
A co ma być? Są prawdziwe. Teleskop kosmiczny Kepler naprawdę odkrył na początku 2010 roku 5 pozasłonecznych planet: Kepler-4b, Kepler-5b, Kepler-6b, Kepler-7b i Kepler-8b. Oczywiście każda z tych planet krąży wokół innej gwiazdy, a odległości do nich przekraczają 1000 lat świetlnych. Żadna nie pasuje do opisu Nibiru.
Masz na myśli spekulacje z podlinkowanego przez ciebie artykułu? Cóż, to tylko... spekulacje. Mam nadzieję, że nie przeoczyłeś początku jednozdaniowego abstraktu: "Planet X, if it exists at all...". "Jeśli w ogóle istnieje". A gdyby babka miała wąsy...
Podwójne Słońce" było już wielokrotnie omawiane na tym forum. To zwykły odblask w obiektywie lub szybie, przez którą ktoś robi zdjęcie. Podobnie jest z fotką z 23 grudnia 2010. Widać na niej Wenus w gwiazdozbiorze Wagi, przy czym z uwagi na liczbę odblasków wokół Wenus można przypuszczać, iż ktoś fotografował przez okno z podwójną szybą.
Użytkownik Muhad edytował ten post 31.01.2011 - 09:36
Napisano 31.01.2011 - 12:17
Napisano 31.01.2011 - 12:47
Linkowany przez ciebie filmik omawia odkrycie dwóch planet przez teleskop Keplera. Słowo 'stealth' nie pada w nim ani razu. Wygląda na to, że gubisz się w materiałach, które wklejasz.Dotarła do Ciebie ta informacja z BBC o odkryciu NASA ws. planety stealth?
Oczywiście, podobnie jak nie świadczy o tym, że chodzi o taką właśnie grupę planet. Inaczej mówiąc, nie jest to żaden argument - ani potwierdzający, anie zaprzeczający hipotezie. Nadal stoimy w miejscu.Fakt, że nie nazwali jej Nibiru nie świadczy o tym, że nie chodzi o zbiór planet, które zagrażają naszemu układowi słonecznemu.
To prawda, ale tylko dlatego, że Astronomical Journal dba o jakość języka angielskiego. Gdyby naprawdę odkryto planetę X, takie zdanie mogłoby brzmieć "Planet X, however, exists". No, ale dopóki ktoś jej nie odkryje (jeśli naprawdę istnieje), będzie się nadal pisało tak, a nie inaczej.I Ty myślisz, że Harvard zajmuje się takimi schematami dla zabawy? Nikt Ci wprost nie napisze - Planet X exists at all.
Biorąc pod uwagę słabą jakość materiału, mogą to być równie dobrze odbicia, albo wysokie chmury. Nie wiem, dlaczego nagle wyskakujesz z halo i słońcami pobocznymi - na tych filmikach ich nie ma. I oczywiście nic nie wskazuje na to, by mogła to być jakaś Nibiru.Efekt odblasku w aparacie zrobię ja sam. Nic trudnego, ale kamerą tego nie wykonasz, bo obraz jest w ruchu a ja podałem TRZY sfilmowane dwa słońca, jak te dwa
Napisano 31.01.2011 - 13:15
Biorąc pod uwagę słabą jakość materiału, mogą to być równie dobrze odbicia, albo wysokie chmury. Nie wiem, dlaczego nagle wyskakujesz z halo i słońcami pobocznymi - na tych filmikach ich nie ma. I oczywiście nic nie wskazuje na to, by mogła to być jakaś Nibiru.
Użytkownik Muhad edytował ten post 31.01.2011 - 13:18
Napisano 31.01.2011 - 13:49
No popatrz, a naukowiec z filmiku, który wkleiłeś, odkrył Eris i jednak o tym poinformował. Podobnie było z odkryciem Sedny i innych transneptunów. Od lat 80. XX w. odkryto dziesiątki tysięcy planetoid i też o nich poinformowano. Tombaugh, który odkrył Plutona w 1930 r. też o tym poinformował. Dlaczego w przypadku planety X miało by być inaczej?Chłopaki trudno z Wami rozmawiać, skoro zakładacie w naiwności, że gdyby planeta X (Nibiru) została faktycznie odkryta, to ktoś by nas o tym poinformował.
No, w celu czystej zabawy to nie, ale w celu późniejszej weryfikacji hipotezy, to i owszem. Spekulowanie to właśnie jest intelektualna zabawa. Naukowcy często się bawią w "co by było gdyby", ale w odróżnieniu od fantastów później weryfikują swoje przypuszczenia. W przypadku omawianego artykułu sprawdzono proponowane lokalizacje, potem przyjrzano się jeszcze raz danym wyjściowym i w konkluzji ustalono, że taka planeta nie może istnieć.Nie przekonują mnie jakoś gdybania, bo skoro Harvard bawi się ustalaniu położenia planety x, to nie robi to z czystej zabawy.
Ale nie przeszkadza ci to w przedstawianiu tego filmiku jako argumentu mającego potwierdzać istnienie Nibiru. I to mnie właśnie tak śmieszy :-DCo to jest nie wiem
Użytkownik Lynx edytował ten post 31.01.2011 - 13:50
Napisano 31.01.2011 - 13:50
A NASA space telescope launched last year may soon detect such a stealth companion to our sun, if it actually exists". A więc nasowski teleskop "może odkryć" planetę, "jeśli tylko ona istnieje". Ponadto "the fact of Tyche's existence is questionable", czyli sami naukowcy przyznają, że istnienie takiej planety jest wątpliwe
Napisano 31.01.2011 - 15:02
Napisano 31.01.2011 - 15:13
Napisano 31.01.2011 - 15:32
Napisano 31.01.2011 - 15:34
Ależ shortezie drogi, racz zauważyć, że moja rozmowa z Muhadem w swym meritum nie dotyczy przyszłości, tylko interpretowania teraźniejszości oraz sposobu rozumowania. Nie o rację tu chodzi, lecz o metodę - tą samą, którą ty naginasz rzucając komunałem o "odkryciach, o których się nie mówi". Mam nadzieję, że wiesz, iż takie "odkrycie" nie żadnym argumentem w dyskusji.Drogi Lynxie, są przecież odkrycia o których można mówić wszystkim i wogóle mówić, że coś takiego zostało odkryte ale są i takie odkrycia o których się nie mówi. (...) Nie ma co się kłócić, jeszcze tylko dwa lata i zobaczymy kto będzie miał racje, Muhad czy Ty
Napisano 31.01.2011 - 15:42
Napisano 31.01.2011 - 15:48
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych